Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2010 10:15
Kene çıkartma kaleminin Türkiye distribütörlüğünü alan ziraat yüksek mühendisi Derya Ulaşoğlu, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü, kene vücuda tutunduktan sonra hemen insana geçebilir. O yüzden keneyi en kısa sürede ve el değmeden çıkarmak çok önemli” dedi.
İsveç üretimi olan kene çıkartma kalemini, bir inek üzerindeki kenede deneyen ve keneyi canlı bir şekilde çıkartan Ulaşoğlu, kalemin diğer kene çıkartmada kullanılan ürünlere üstünlüğünün, el değmeden keneyi canlı bir şekilde çıkartma kabiliyetine sahip olması olduğunu belirtti. Kalemin, herkesin rahatlıkla anlayabileceği, pratik ve kolay kullanabileceği, kullanım hatası oluşturmayan bir ürün olduğuna dikkati çeken Ulaşoğlu, “Çocuklar ve hayvanlar genelde uslu durmayacakları için, kalemin hızlı ve kolay kullanılabilir olması çok önemlidir” diye konuştu.
Ulaşoğlu, kenenin el değmeden çıkartılmasının çok önemli olduğunu söyleyerek, “Parçalamadan canlı çıkarılmalıdır. Elle çıkartırken ya da elimizin bulaşacağı diğer yöntemlerle çıkartırsak ve elimizde çatlak veya yara varsa bu yolla virüsü alabiliriz. Çıplak elle çıkartmaya çalışılmamalıdır. Üzerine çıkarma süresince zeytinyağı, sıvı sabun gibi maddeler kesinlikle dökülmemelidir. Kene bu sırada virüslü salgılarını kusabilir” dedi.
Ulaşoğlu, kene vücutta görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşuna gitmenin en doğru uygulama olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Kene bir virüs taşıyorsa, virüsler hemen aktarım sağlıyor. Bir bakteriyse, bakteri kenenin midesinden geldiği için daha yavaş aktarımı oluyor. KKKA virüsü ise daha çabuk aktarımı olabiliyor. KKKA virüsü, kene vücuda tutunduktan sonra hemen insana geçebilir. O yüzden keneyi en kısa sürede ve el değmeden çıkarmak çok önemli. Hemen bir sağlık kuruluşuna gitme olanağı yoksa, kene çıkarma kalemi kullanılarak kene çıkarılabilir. Keneyi çıkardıktan sonra tam kan sayımı yaptırmak lazım. Sonraki 9 gün boyunca da koltuk altından ateş ölçümünü öneriyorum. Ateş 38,5 dereceye çıkarsa tekrar doktora gidilmelidir. Trombosit değerlerinde düşme varsa eğer hemen tedaviye başlanması gerekir. O yüzden kenenin çabuk çıkarılması çok önemli. Çünkü kenenin ne zaman yapıştığı da belli olmayabilir. Bir hafta önce de vücuda yapışmış olabilir.”
Lyme hastalığı
Türkiye'deki tüm kenelerde KKKA virüsü olmadığını dile getiren Ulaşoğlu, yapılan testlerde her toplanan kene türünün yüzde 3'ünün KKKA virüsünü taşıdığının belirlendiğini, ancak yıldan yıla ve bölgeden bölgeye değişikliklerin olduğunu, bazı bölgelerde oranın yüzde 15'e kadar yükselebildiğini kaydetti.
Ulaşoğlu, kene kaynaklı “Lyme” hastalığının da sık görüldüğünü ifade ederek, “Artık İstanbul dahil var olan 'Lyme hastalığı', en az KKKA virüsü kadar tehlikeli. Onun için 'Lyme' testi de yaptırmak gerekiyor. Bu hastalık, hiç farkında olmadan insanın kalp krizi geçirip ölmesine bile neden olabiliyor. Ülkemizde de görülmeye başladı. Amerika'da yılda 20 bin kişi 'Lyme' hastalığına yakalanıyor. Bunlar MS'ten menenjit hastalığına kadar birçok hastalığı taklit ediyor. O yüzden keneden korunma ve keneyi çıkarma çok önemli” şeklinde konuştu.