Çin’de kene kaynaklı yeni bir virüs keşfedildi. Keşfedilen bu virüse Sulak Alan Virüsü adı verildi. Bilim insanları, Çin’in kuzeydoğusunda kene ısırığı sonrası akut ateş yaşayan diğer hastaları da inceledi ve 17 yeni Sulak Alan Virüsü vakası daha tespit ederek virüsün bu bölgede yaygın olduğunu doğruladı. Peki, Sulak Alan Virüsü nedir, nasıl bulaşır, ölümcül mü?
#Sulak Alan VirüsüBilim insanları, Çin'de kene ısırığı yoluyla insanlara bulaşarak beyin üzerinde ciddi etkiler yaratan yeni bir virüs keşfetti. "Wetland" (WELV) olarak adlandırılan virüs, insanlarda ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerin yanı sıra komaya giren bir hastanın beynini ve omuriliğini çevreleyen sıvıda yüksek beyaz kan hücresi görüldü.
#Keneİspanya'da, yüzde 40'lara varan ölüm oranına sahip 'Ebola benzeri' virüs nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüne karşı bir aşı bulunmuyor ve maalesef ölümlere neden olabiliyor. Peki ülkemizde son yıllarda KKKA vakalarında artış yaşandı mı? Kene ısırığına bağlı ölümcül göz kanaması nasıl yaşanıyor? Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Süda Tekin ve Prof. Dr. İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneDünyanın en çok bilinen soyadlarından birini taşıyan ailenin içine doğmuştu. O da tıpkı dedesi, anneannesi ve annesi gibi gösteri dünyasında bir kariyer seçti kendine. Daha 20 yaşında ilk filminde rol aldı, sonra da model ve oyuncu olarak kendine başarılı bir yol çizmeyi başardı.
#Riley KeoughBirçok insan gece geç saatlerde rahatsız bir şekilde terleyerek uyanmaktan şikayetçi. Terlemek vücudumuzun en doğal eylemlerinden biri fakat aynı şey gece uykuda terlemek için söylenebilir mi? Uzmanlar, gece terleyerek uyanmanın ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
#Gece TerlemesiÖzellikle yaz aylarında akrep sokması nedeniyle hayatını kaybeden insanların haberlerini sıklıkla duyuyoruz. Sadece kırsal kesimlerde değil, her yerde, her bölgede akrep ile karşılaşabiliriz. Ayakkabı içine saklanabiliyorlar, kamp çantalarının içinde ya da kapalı eşyaların arasında evimize girebiliyorlar, düz duvara tırmanıyorlar. Her akrep sokması tehlikeli mi? Sokarsa ne yapacağız? Uzmanlar yanıtlıyor...
#Akrep SokmasıAmerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve pek çok Asya ülkesinde en yaygın hastalık olan Lyme hastalığı, genellikle geyik kenesi olarak bilinen enfekte siyah bacaklı kenenin ısırması ile bulaşır. Lyme hastalığı taşıyan kenelerin geliştiği çimenli ve yoğun ağaçlık alanlarda yaşıyorsanız veya zaman harcıyorsanız, Lyme hastalığına yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Peki lyme hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Lyme hastalığı belirtileri ve tedavisi haberimizde…
#Lyme HastalığıSağlık Bakanlığı, havaların ısınmasıyla birlikte kenelerin sebep olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı riskinin arttığına dikkat çekti ve uyardı: “Kene yönünden riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giyin, pantolon paçalarını çorapların içerisine sokun.”
#Meltem ÖZGENÇMayıs ayı ile birlikte havaların ısınmasıyla kene ısırması, akrep ve yılan sokması gibi nedenlerle acil servislere başvuruların arttığını söyledi. Prof. Dr. Ahmet Sebe, bu vakalara filmlerde görüldüğü gibi emme, kesme, buz koyma gibi bilim dışı müdahalelerde bulunulmasının sakat bırakma ya da ölümle sonuçlanabileceğini belirterek uyardı. Sebe ayrıca, "Biz burada panzehrini, ilacını gerekirse plazmasını vererek bu hastaların hayatlarını kurtarıyoruz" ifadelerini kullandı.
#Kene IsırmasıYaklaşık beş bin türe sahip keneler, bahar ve yaz aylarında sıklıkla görülmektedir. İnsanların güzel havalarda doğaya çıkmasıyla birlikte kene ısırma vakaları da artmaktadır. Kene ısırığı nasıl anlaşılır, tedavi yöntemleri nelerdir ve kene ısırığına ne iyi gelir detaylarıyla derledik.
#Kene Isırığı Nasıl OlurGenellikle tedbiri elden bıraktığımız durumlardan biri de böcek ısırıklarıdır. Vücutta kızarıklık ve kaşıntı hissi belirtileri veren böcek ısırığı bazı durumlarda oldukça tehlikeli bir sonuç doğurabilir. Böcek ısırması nedir, bu durumda neler yapılmalı sizler için derledik.
#BöcekEnfekte kenelerin ısırığı ile bulaşan lyme hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Bengisu Ay, “Lyme hastalığına Borrelia burgdorferi isimli bir bakteri neden olur. Enfekte kenelerin ısırığı ile bulaşır. Birçok memeli türü bu bakteri ile enfekte olabilmekle birlikte geyikler en önemli rezervuarlardır. Hastaların yüzde 10-20’sinde antibiyotik tedavisine rağmen yıllarca süren tekrarlayıcı kas ve eklem ağrıları, uyku bozuklukları, yorgunluk gibi belirtiler görülebilir. Buna Tedavi sonrası lyme hastalığı sendromu denir” dedi.
#Lyme HastalığıKırım Kongo Kanamalı Ateşi nedir? Covid 19 salgınıyla mücadele devam ederken, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış başladı. Yaz aylarında görülen ve kene ısırması ile ortaya çıkan KKKA, Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan hastalık olarak tanımlanıyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi belirtileri arasında ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi semptomlar bulunuyor. Kene ısırığı tedavisinde ise dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. İşte, ayrıntılar...
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşi NedirYaz aylarıyla beraber böcek sokmaları da gündeme gelmeye başladı. Özellikle tarlada çalışanlar ya da pikniğe giden vatandaşlar son günlerde böcek ısırıklarına maruz kalıyor. Böcek sokmaları sonrasında ağrı, şişme ve sokulan bölgenin etrafında renk değişikliği oluşur. Böcek sokması olan bölgeden uzakta şişme, kızartı, ürtiker, kaşıntı, karın ağrısı, kusma, ishal, göğüste sıkışma hissi, nefes almada zorluk, hırıltılı solunum, dilde şişme de görülebilir. İşte, böcek sokmaları hakkında tüm bilinmesi gerekenler...
#Böcek SokmasıHavaların ısınması ve yaz mevsimin yaklaşmasıyla birlikte, vatandaşların en çok korktuğu ve tedbir aldığı durumlardan biri de böcek ısırması oldu. Genellikle ciltte kızarıklık ve kaşıntı hissi gibi belirtilerle kendini gösteren böcek ısırığı bazı hallerde oldukça tehlikeli bir sonuç doğurabilir. Peki, böcek ısırması durumunda ne yapılmalı? Böcek sokması nasıl tedavi edilir?
#Böcek IsırmasıKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) denilen ölümcül hastalığa yol açan keneler, havaların ısınmasıyla birlikte hareketlenmeye başladı. İlk kene ısırığı vakası Gümüşhane Kelkit'te yaşandı. Uzmanlar, kenelerin taşıdığı virüsün farklılığına işaret ederek özellikle Giresun, Şebinkarahisar, Sivas ve Çorum'daki vakalarda ölüm oranlarının yüksek olduğunu bildirdi. Kenenin ve yol açtığı KKKA'nın artık Türkiye geneline yayıldığı uyarısını yapan Prof. Dr. İftihar Köksal, takip, tedavi ve koruyucu önlemlere dikkat çekti.
#KeneHavaların ısınması ile beraber böcek, sinek, arı sokmaları ve kene ısırıkları tekrar görülmeye başladı. Üstelik yanlış koşullarda yapılan mangallar ve hatta mantar tüketimi tedbir alınmadığı taktirde çeşitli enfeksiyon hastalıklarına davetiye çıkartıyor.
#Mangal