Hem ülkemizde hem de dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra en sık ölüme sebep olan hastalık kanser. Fakat uzmanlar yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin umut verdiğini söylüyor. Genetik mekanizmaların nasıl çalıştığının daha net anlaşılması, aşılar, akıllı ilaçlar, virüslerin kansere karşı kullanılması gibi gelişmelerle bu durumun değişebileceğini düşünüyorlar.
#Kanserİngiltere'de yaşayan 44 yaşındaki Geoffrey Seymour, kendisini her zaman zinde ve sağlıklı hissetmesine rağmen fark ettiği küçük bir belirti sonrası 4. evre kolon kanseri teşhisi aldı. Kanserin karaciğerine de sıçradığını öğrenen adamın kemoterapiye alerjisinin çıkması ile hayatı kabusa dönüştü.
#Kolon KanseriKarşımda gözleri ışıl ışıl parıldayan, saçlarını kestirmek zorunda kaldığı için yaşadığı ‘mecburi’ ama bana göre yüzüne, gözüne müthiş yakışan yeni tarzıyla, morali yüksek bir kadın; Canan Ergüder var. Röportaj için oturduğumuz masada sanki aynada kendi kendimize konuşuyor gibi dürüstüz. Bunu yapıyoruz diye de aman yanlış anlaşılmasın! Moralimiz süper, keyfimiz iyi, tüm süreçler çok güzel gidiyor. Söyleşinin ikimiz için de önemli bir anlamı daha var: ‘Farkındalık yaratmak.’
#KanserABD’de dünyaca ünlü sağlık kurumu Mayo Clinic’te görev yapan Prof. Dr. Rahmi Öklü, kanserli dokuyu yok eden yeni bir sıvı geliştirdi. “Sadece ultrason ve iğneye ihtiyaç var” diyen Prof. Öklü’nün yönteminde ilaç doğrudan tümöre ulaşıp yok ediyor. İlaç o bölgede uzun süre kalıyor, fazla doz gerekmiyor. Bu sayede kemoterapinin yan etkileri yaşanmıyor.
#KanserDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünyada her yıl 2,9 milyon kadın meme kanserinden etkileniyor. Günümüzde her 10 kadından birine ise meme kanseri teşhisi konuyor. Yapılan araştırmalar, sebze ve meyve bakımından zengin beslenmenin meme sağlığını koruduğunu ve meme kanserine yakalanma riskini yüzde 40 civarında düşürebildiğini gösteriyor.
#Meme KanseriFitoterapi, bitkilerle tedavi anlamına geliyor. Peki bu tedavi yöntemi meme kanserinde kullanılabilir mi? Meme kanseri tedavisine yardımcı olur mu? Tıbbi Farmakoloji ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Iraz konu hakkında bilgiler verdi.
#Meme Kanserinde Fitoterapi UygulamasıTÜRKİYE’deki kanser türleri içinde ilk üç sırada yer alan kalın bağırsak kanserinin erken teşhisinde dikkat edilmesi gereken hususları aktaran Kent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Berkhan Savaşçın, özellikle makattan kanama konusunda herkesin aklına ilk olarak bu hastalığın geldiğini, ancak bu belirtileri gösteren hastalıklar arasında dördüncü sırada geldiğini söyledi.
#İzmir"Geleceğin kanser tedavisi olarak görülüyor, bağışıklık sistemi hücrelerini güçlendirerek tümör hücrelerini yok ediyor." Kemoterapi yıllardır kullanılan ve kanser tedavisinde en yaygın tedavi türü. Ancak kemoterapinin en önemli yan etkisi ise tümör hücreleri ile birlikte insanların sağlıklı hücrelerini de öldürüyor olması. Bu yıl ilk kez düzenlenen Hematolojik İmmünoloji Kongresi'nde bağışıklık sistemi hücreleri güçlendirilerek tümörün yok edilmesini hedefleyen "immünoterapi" ele alındı.
#KanserEGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı ve Akademik Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Rüçhan Uslu, her hastadaki kanserinin farklı olduğunun anlaşılmasıyla geliştirilen kişiye özel tedavi yöntemlerinin son yıllarda yüz güldürücü sonuçlar verdiğini söyledi. Prof.Dr. Uslu, erken teşhis ve yarar sağlayabilecek hastaların saptanması için gerekli testlerin önemine dikkat çekti.
#Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi HastanesiGebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde (GYTE) yürütülen proje kapsamında kanser tedavisinde kullanılan “kemoterapi”ye alternatif veya tamamlayıcı olarak geliştirilen “biyokemoterapi” yöntemiyle vücuda verilecek inaktif ilaç öncü maddelerin enzimler yoluyla aktivasyonu sonucu oluşacak “ajanların” tümör hücrelerine etki etmesi hedefleniyor.
Kanser tedavisinde kemoterapi en standart tedavi yöntemlerinin başında geliyor. Ancak kemoterapinin mide bulantısı, kusma gibi yan etkileri, hastaların hayatını çok zorlaştırıyor. Halihazırda devam eden bir araştırma özel bir beslenme modeliyle hem kemoterapinin bu etkilerini ortadan kaldırıp hem de kanserli hücreleri yok etmenin yolunu arıyor. Peki bu mümkün mü?
#SağlıkYakın zaman önce kanser atlatmış bir gazeteci olarak dünya çapındaki çalışmaları sadece gazeteci gözüyle değil hasta hakları savunucusu kimliğimle de bir farkındalık yaratabilmek adına takip etmeye çalışıyorum. Bu kez önce Türkiye’nin doğusuna Muş’a gittim; 11. Onkoloji Günleri için. Ardından da Barselona’da düzenlenen ve 149 ülkeden, 34 bin kişinin katıldığı, dünyanın saygın kongrelerinden birine; Avrupa Onkoloji Kongresi’ne... Muş’tan Barselona’ya kanser köprüsü kurulmuş gibiydi. Zira Türk bilim insanlarının her iki kongreye de ilgisi muazzamdı. Ortak sonuç ise standart bir tedavi olarak görülen ve 100 yıldan fazladır kullanılan kemoterapinin yerini spesifik ve hedefe yönelik tedavilerin aldığıydı. Bu yeni tedaviler sayesinde sağ kalım süresi eskiye oranla hayli uzarken hastanın yaşam kalitesi de düşmüyor. Bu da demek oluyor ki kanser ‘ölümcül’ olmaktan çıkıp, ‘kronik’ bir hastalık olma yolunda gidiyor.
#KANSERAilesi onu aile doktoruna götürdüğünde 11 yaşındaki Ronnie bir yıldır dayanılmaz boyun ağrıları çekiyordu. Doktoru, bu ağrıların sebebinin telefona bakmak için uzun süre eğilmek olduğunu düşünüyordu. Ağrılar geçmeyince doktoru Ronnie’yi tekrarlayan zorlanma yaralanması olduğu düşünülen durum için yardım alması amacıyla bir fizyoterapiste yönlendirdi.
#Beyin Sapı TümörüYaşıtı pek çok genç gibi 11 yaşındaki Ronnie Hood da hafta sonlarını telefonunda video oyunları oynayarak geçirmekten hoşlanıyordu. Bu yüzden boyun ağrısı çekmeye başladığında aile doktoru bunun telefonuna bakmak için eğilmenin neden olduğu gerginlikten kaynaklanabileceğini öne sürdü. Ancak asıl neden çok daha ciddi ve ölümcüldü…
#Orta Hat Gliomu