Güncelleme Tarihi:
ÖNCE DİŞ HEKİMİNE BAŞVURULMALI
“Günümüzün en önemli sorunlarından biri kanser. Kanser olan hastalar artık artık diş hekimlerine de müracaat ediyorlar. Çünkü kemoterapi veya radyo terapi uygulanmasına bağlı olarak diş, diş eti ağız mukozası, çene kemiği gibi bölgelerde kemoterapinin yan etkileri oluşuyor. Bu durum diş eti yüzeyindeki ağız yaralarından başlayıp, çene kemiğinin kırılmasına kadar gidiyor. Tedavi başladıktan ve yan etkiler oluştuktan sonra diş hekimine gelmek sorunun çözümünü güçleştiriyor, diş hekimleri bazen çaresiz kalabiliyor.
YAŞAM KALİTESİ ÖNEMLİ
Onkoloji hastalarına diş tedavisi yapılacaksa kemoterapötik ilaçlar alınmadan en az 15 gün öncesinde tedavinin tamamlanması gerekiyor. Hasta bunu bilmeyebilir ancak onkologlar hastayı mutlaka diş hekimlerine yönlendirmeli. Örneğin, tüm damak kullananlar, kancalı protezi olanlar, bunlarda özellikle diş etinde bir travma oluşursa hastanın yaşam kalitesi düşüyor. Hastanın yaşam süresini uzatayım derken yaşam kalitesini düşürmek, hastayı hem ruhsal hem de fiziken sıkıntıya da sokabiliyor. Özellikle hareketli protez kullanan hastaların daha öncesinde mutlaka protez yenilemesi gerekir. Aksi halde çok fazla ağız yarası oluşur.
ÇENE KEMİĞİ KIRILABİLİR
Kemoterapötik ajanlar özellikle bifosfonatlar, çene kemiğinin nekrozuna neden oluyor. Hasta yemek yerken bile çene kemiği kırılabiliyor. Bu nedenle hasta artık yeteri beslenmeyi sağlayamayabilir. Konuşurken protezleri ağzğından çıkabilir. Yeniden bu bölgeyi anatomik olarak oluşturmak da mümkün olmayabilir. Ağızda enfeksiyona neden olacak dişlerin uzaklaştırılması, kanal tedavilerinin ve çürük dişlere dolgu yapılması onkolojik tedavi öncesinde artık şart.”