Kök hücre tedavisi birçok hastalığın tedavisinde uygulanabilmektedir ve bu sebeple birçok hastaya da ümit olmaktadır. Peki bu süreç nasıl işler? Algoloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Nurettin Lüleci, kök hücre tedavisi sürecini anlattı.
#Kemik İliği Nasıl AlınırBiyokimya, canlı dokularını oluşturan maddeleri ve bu maddelerin fonksiyonlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Basit ya da gelişmiş her türlü canlının kendine göre bir kimyası vardır. Bunların hepsi ise biyokimyanın konusudur. Canlı dokularından ayrıştırılan her dokunun o canlının fonksiyonlarında çeşitli görevleri bulunur. Biyokimya testi nedir, nasıl yapılır sizler için derledik.
Fibroblast, kök hücre tedavisi anlamına gelen bir tür tedavi yolu olarak bilinir. Kişinin kendi var olan hücrelerini özel bir işlem sonrasında tekrardan aynı kişiye verilmesi olarak bilinir. Bu tedavi yöntemi doğal olan bir tedavi olarak bilinir. Kök hücreler adı verilen fibroblast, kulak arkasından alınmış olan bir cilt parçacığı kullanılması ile elde edilmektedir. Özel işlem sonucunda elde edilmiş olan bu kök hücrelerin, elastik lif, kolajen ve hyaluronik asit yapım aşamasından sorumlu olan hücreler olarak bilinir. Bunların cilt altına enjekte edilmesi ile birlikte cildin kendi kendini yenileme sürecini tetiklemektedir. Peki bu tedavi nedir, kimlere uygulanır ve nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
65 yaş üstü seyahat izni ile ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından açıklama yapıldı. 65 yaş üstü seyahat izni nasıl alınır sorusu araştırılan konular arasında yer alıyor. İçişleri Bakanlığınca valiliklere gönderilen genelgeye göre, 65 yaş ve üzeri vatandaşlar, Turizm Amaçlı Seyahat İzin Belgesi almak şartıyla istedikleri yerleşim yerine gidebilecek. Başvuru işlemleri telefonla ve online olarak yapılabiliyor. İşte 65 yaş üstü seyahat izin belgesi alma ekranı ve detaylar…
#65 Yaş Üstü Seyahat BelgesiSağlık Bakanlığı'nın Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Pandemi hastaneleri hakkında önemli bir genelge yayımladı. YÖK'e ve 81 ilin valiliklerine Pandemi hastaneleri bilgilendirme ve tedbir listesi gönderen bakanlık, hangi hastanelerin pandemi hastanesi olarak sınıflandırılacağını ifade etti. Peki, Pandemi hastaneleri nasıl sınıflandırılacak? İşte, o detaylar
#Pandemi HastanesiKAN ve Kök Hücre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sema Savaş, "Sosyal medyada sürekli gündem olan ‘kan aranıyor’ çağrıları çözüm değil. Bu anonsların çoğu teyit edilmeden yayılıyor. Bazen aileyi arıyoruz hastası vefat etmiş. Çözüm, bunları paylaşıp geçmek değil, yılda sadece 1,5 saat ayırarak düzenli kan bağışında bulunmak" dedi.
#İstanbulBirkaç yıldır gönüllü donör olmak için aşırı istekliyim, bir insanın yitirmek üzere olduğu canına can katmanın yaşatacağı duygu paha biçilmez olsa gerek. Gel gelelim bir türlü harekete geçemedim bu konuda. Tembellik mi, bilgi eksikliğinden mi, korkaklık mı beni bu kadar oyaladı bilemiyorum ama bu sefer kesin kararlıyım. Benim gibi gönüllü donör olmak isteyip aklındaki sorulara yanıt arayanların sorularını özel bir hastanede Pediatrik Kemik İliği Nakil ünitesi sorumlusu Doç. Dr. Müge Gökçe yanıtlıyor.
#EbeveynsaglikÇevremizde mutlaka sık sık hastalanan çocuklara ve yetişkinlere rastlarız. Çoğu zaman hassas ve bünyelerinin zayıf olması şeklinde yorumlanan bu durum çok daha karmaşık bir sağlık probleminin en önemli belirtisidir. Binlerce çocuk ve yetişkini etkileyen Primer immün yetersizliğini İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik anlattı.
#Primer İmmün YetmezliğiKansızlığın en önemli sebeplerinden biri B 12 vitaminin eksikliğidir. Bu vitamin insan vücudunda başta kemik iliği hücreleri olmak üzere, bölünen hücrelerin DNA sentezi için de gerekli olan bir maddedir. B 12 vitamini vücutta sentezlenmez, yiyeceklerle dışarıdan alınır.
#Kansızlık NedenleriHala tam tedavisi bulunamasa da son ilaçlar 10 yıl öncesine göre bile çok etkili. Yıllarca günde 1 torba ilaç bitiren ve her an ölümün kıyısında yaşayan AIDS hastaları artık çok uzun yıllar virüsü taşısalar dahi hastalanmadan yaşayabiliyor, özel yöntemlerle çocuk sahibi olabiliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atahan Çağatay, HIV pozitif hastaların hala en büyük sıkıntıları toplumun bakış açısı ve damgalanma olduğunu belirtiyor.
#AIDSLösemi hastalığına ikinci kez yakalanan 12 yaşındaki İrem ile 20 yaşındaki Gizem için iki ayrıdoku tipleme kampanyası düzenleniyor. Alman Kemik İliği Bağış Bilgi Bankası (DKMS) görevlisiSilvia Marcello, uygun iliğin bulunabilmesi için Türklerin kampanyaya katılmalarını istedi.