Sotesini yapmak veya kremalı makarnasını pişirmek pek çoğumuzun ilk tercih ettiği tariflerden olsa da restoranlar menülerine mevsim mantarlarını farklı pişirme yöntemleriyle dahil ediyor. Mantarı farklı reçetelerle menülerine ekleyen Sahan, Boop Kuruçeşme ve Şaşkın Balık Efkan’ın Yeri gibi mekânlardan bu işin püf noktalarını öğrendik.
#MantarAynı zamanda dolaman mantarı olarak da bilinen Keme mantarı, patates yumrusu bir görüntüsü ile öne çıkıyor. Aynı zamanda merak edilen ve özellikleri incelenen mantar çeşitleri arasında yer almaktadır. Peki keme mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Keme mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Keme Mantarı NedirŞanlıurfa her ne kadar inanç turizmiyle çok popüler olsa da son dönemlerde hem arkeoloji meraklılarını hem de lezzet düşkünlerini kendine çekmeyi başarıyor. Son Şanlıurfa seyahatimde şehrin binlerce yıllık tarihine, hâlâ bozulmamış kültürüne, geleneklerine, çarşılarından gelen o mis gibi kokulara, damakta büyük keyif ve anı bırakan lezzetlerine âşık oldum. Şanlıurfa'ya gelirseniz denemekten pişman olmayacağınız tatları ve uğramanız gereken bazı lezzet duraklarını sizlerle paylaşmak istedim.
#ŞANLIURFASon yılların popüler besinlerinden biri trüf mantarı oldu. Ceviz büyüklüğünde ve ortalama ağırlığı 100 gram olan trüf mantarları çeşitli şekillerde kullanılabiliyor. İçine birkaç dilim trüf konulan bir makarna bile birdenbire pahalı, lüks bir yiyeceğe dönüşebilmektedir. Hatta trüfü, sadece kokusu için kullananlar bile bulunmaktadır. İşte, trüf mantarıyla ilgili bilgiler
#Trüf MantarıBahar Türkiye’nin dört bir yanında sofralara bereket getirdi. Ege’de yabani otlardan yapılan, nadir rastlanan yemekler mutfakları şenlendirirken, İç Anadolu’da meşhur keme mantarı kebaplara lezzet taşıyor. Güneydoğu Anadolu’da bahar çiçeklerinin rayihasını taşıyan koyun kaymağından özel tatlılar üretilirken, Akdeniz’in doğu ucunda sakız ağacının mutluluk veren filizlerinden salatalar, kavurmalar hazırlanıyor. Hürriyet Seyahat yazarı Mehmet Yaşin, Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs, Mutfak Kültürü dergisinin kurucularından aşçı Musa Dağdeviren ve yemek araştırmacısı Nevin Halıcı dört bölgeden nadide bahar lezzetlerini anlattı.
Toprağın derin kısımlarında yetişen, faydaları ve ekonomik değeri değeriyle tanınan, dünyanın birçok bölgesinde yetiştiren bir mantar türü olan Trüf mantarı, meşe ağaçlarının kök kısımlarından toplanmaktadır. Pişirilmesi halinde pek fazla suyunu bırakmayan mantarın sert bir yapısı ve taşı anımsatan bir görüntüsü bulunmaktadır. Bugünkü yazımızda size Trüf mantarı nasıl yetişir? Trüf Mantarı Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? İşte, tüm detaylar.
Tarihi M.Ö. 7 binli yıllara dayanan Mezopotamya’nın incisi ve uygarlıkların beşiği Urfa... Günümüze kadar taşınan gelenek ve görenekleri, arkeolojik kazıların bize verdiği ipuçları ve efsanevi mesajlarıyla insanlık tarihinin bizlere bıraktığı en değerli kültür miraslarıyla adeta açık hava müzesi olan bu güzel şehrimiz, ‘Peygamberler Şehri’ olarak da biliniyor. Yeme-içme alanındaki önemine gelince parmaklarınızı yedirtecek kadar lezzetli Urfa kebabı, patlıcanlı kebap ve çiğ köftesiyle gastronominin kalbinin burada attığının en güzel işareti. Hele ki sıra gecelerinde yoğurulan çiğ köftesi dillere destan... Haydi gelin güzel Urfa’mızda gezilecek görülecek nereler var, birlikte keşfedelim.
#Şanlıurfa Gezi RehberiTrüf mantarı lezzetli olduğu kadar fiyatıyla da çok konuşuluyor. Toprağın en az 5 santim altında bulunan Trüf mantarı, kolay bulunmaması nedeniyle yüksek fiyatlardan alıcı buluyor. Peki, bu mantar türünden üretilen Trüf yağı nedir? İşte, ağaç köklerine, özellikle de meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişen Trüf hakkında detaylı bilgiler
#Trüfİkbaharın en güzel döneminde yağmurlu günlerin ardı ardına gelmesi asabınızı bozmuş olabilir. Ama yağmura çılgınca sevinenler de var aramızda. Mesela İstanbullu mikolog, yani diplomalı mantar uzmanı Jilber Barutçiyan. Çünkü yağmur, ormanda mantar demek. İsviçre’de yaşarken yabani