Münih, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yılını zengin bir programla kutladı. Organizasyonu ‘Birlikten Kuvvet Doğar’ diyerek Münih Türk Sivil Toplumu üyeleri başta Gonca Onal, Levent Karadağ, Levent Ekiz ve Orhan Şöhmelioğlu olmak üzere birçok dernek el ele vererek düzenledi.
#ALMANYAMilli Mücadele döneminde Buhara’dan gönderilen ve Atatürk’ün İzmir’e ilk giren Türk subayı Yüzbaşı Şeref Bey’e hediye ettiği kılıç 75 yıldır kayıp... Yıllardır kılıcın akıbetini araştıran Prof. Dr. Kemal Arı’ya göre Yüzbaşı Şeref değerli taşlarla süslü kılıcı müzeye verilsin diye valiliğe teslim etti, kılıç o zamandan beri sır oldu.
#Milli MücadeleKemal Arı ‘Büyük Mübadele’ adlı çalışmasında, bu tarihi zorunlu göçün sadece Rumlar ile Türkler’in karşılıklı yer değiştirmesinden ibaret olmadığını fark ettiriyor. ‘Mübadele’ tarihsel şartlarıyla düşünüldüğünde bir dizi çetin siyasal, ekonomik ve sosyo-kültürel problemi de karnında taşır...
#Büyük Mübadele4 ORGANİZE sanayi bölgesi (OSB) olan ve birinci derece tarım topraklarına sahip Tekirdağ’da yeni sanayi alanlarının belirlenmesi ve ‘Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) kurulması planlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla uzun vadeli sanayi alanı ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin 31 Ocak Salı günü (bugün) Tekirdağ Valiliği’nde belediyeler ve yerel kurumların katılımıyla yeni sanayi alanları belirlenecek.
#OSBUlu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün üzerinden 84 yıl geçti. İdealleri, fikirleri, ilkeleri ve hedefleri hâlâ diri ve güçlü. Devrimleri canlı, değişim ve aydınlık heyecanı taze. Tarihçilere Atatürk’ün fikir ve ideallerinin ilk günkü gibi devam etme sırrını sorduk...
#Mustafa Kemal AtatürkTBMM önceki başkanı Cemil Çiçek, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 101’inci yılı nedeniyle düzenlediği çevrimiçi etkinliğe katılarak, "Şu an dünya üzerinde 200’den fazla devlet var. Bu ülkelerde önce devlet kurulmuş sonra parlamento teşekkül etmiştir. Bunun tek istisnası Türkiye’dir" dedi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ise, "Kurtuluş Savaşı ile insanlık tarihinin gördüğü en büyük var olma mücadelelerinden birisini veren asil milletimizin egemenlik hakkını emanet ettiği; merhametine ve dirayetine başvuru kaynağı olarak işaret ettiği meclisimizin, asırlık ömrünü görmenin gururunu taşıyoruz" diye konuştu.
#23 NisanAli Aslan, Trakya bölgesinde ünlü bir tarih öğretmeni olarak biliniyor. Kırklareli, Lüleburgaz ve Çorlu üzerine araştırmaları ve kitapları var. Göç üzerine de güçlü bir fotoğraf arşivi var. Çorlu, Bursa, İzmit ve Edirne’den sonra Lüleburgaz’da da Bulgaristan’dan ülkemize yaşanan zorunlu göçün 30. yılı nedeniyle Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli kendisini görevlendirmiş.
#YALÇIN BAYEROSMANLI’da civar yerleşim yerlerine su dağıtımı için Taksim’e bir su deposu ve yönetim binası inşa edilmiş, suyun taksim edildiği yer olması nedeniyle de bölge ‘Taksim Meydanı’ olarak anılmaya başlamış, sadece İstanbul’un değil, bütün Türkiye’nin, siyasal ve sosyal hafızasında hayati bir öneme sahip. Zaman içinde, mekân çeşitlenmesi sonucu fiziki alan daralmakla beraber, sembolik önemi hâlâ büyük....
YÖK, üniversitelerde İnkılâp Tarihi dersi okutulması uygulamasının kaldırılması üzerine çalışma yapıyor. Bu çalışma, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitülerinin müdürlerini ayağa kaldırdı.Prof. Dr. Şakir Batmaz, "Atatürk İlkeleri dersi hep vardı. 12 Eylül 1980’den sonra devrim sözcüğü inkılâp olarak değiştirildi." dedi.
Türk Ordusu'nun İzmir’de çekilen görüntüleri ortaya çıktı. Turk North America isimli internet haber sitesi, "ABD arşivlerinden İzmir’in kurtuluşunun ertesi günündeki çekilen görüntüler" adı altında bu filmi yayınladı. Yunan ordusunu bir gün önce denize döken Mareşal Mustafa Kemal Atatürk ve Türk Ordusu binlerce İzmirli’nin sevgi gösterileri arasında İzmir’e girdiği sitede yazıldı. Bu filmde, Atatürk'ün sivil kıyafetli görüntülerinin kurtuluştan birkaç yıl sonra çekildiği sanılıyor. 9 Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kemal Arı, filmin Türk Ordusu’nun İzmir’e girdiği anı ve bir gün sonrasını göstermediğini söyledi. Arı, “Atatürk 10 Eylül 1922'de Kemalpaşa’dan Belkahve üzerinden otomobille girdi. Filmde ise faytonda. İzmirliler’in ellerinde de özenle hazırlanmış dövizler var. Bunlar Kurtuluş gününde hazırlanamaz. İşgal döneminde tüm bayrakların toplatıldı. Türk Ordusu’nun geleceği öğrenilince evlerde gizli gizli bayraklar dikildi. Bu filmde görülen bayraklar bunlar değil" dedi.
#Htvhaber