Güncelleme Tarihi:
YÖK, üniversitelerde bütün öğrenciler için ortak olan zorunlu dersleri kaldırmak için çalışma yapıyor. YÖK yasasını sil baştan değiştirmek için taslak yasa metni hazırlayan YÖK, Atatürk ilkeleri ve inkılapları dersi, Türk dili dersi, yabancı dil dersinin kaldırılmasını öngördü. Üniversitelerin 1’inci sınıflarında 2 yarıyıl okutulan bu 3 ders, taslağın yasalaşması durumunda tamamen kaldırılacak.
YÖK yetkilileri, yeni yasama yılında TBMM’ye sunulacak olan yeni YÖK yasasının taslak metninde bu zorunlu derslerin yer almadığını bildirdi. Ancak çalışmaların hâlâ devam ettiğini belirten yetkililer, yeni düzenlemenin 2012- 2013 eğitim öğretim yılında üniversite 1’inci sınıfta okuyacak öğrencileri kapsamayacağını bildirdiler. Yetkililer, zorunlu derslerin kaldırılmasının gerekçesini, “Lisede okutulan derslerin üniversite 1’inci sınıfta yenilenmesinin öğrencinin mesleki eğitime geçişte zamanını daralttığı ve kendi alanıyla ilgili alacağı derslere daha fazla yer açılması” olarak gösterdi.
YÖK’ten yapılan açıklamada ise YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya’nın konuyla ilgili bir açıklamasının olmadığı vurgulandı. ? Esra KAYA
Atatürk makalesi ödül almış
Atatürk İlkeleri ve İnkılapları dersini üniversitelerde zorunlu olmaktan çıkarma çalışmasının yapıldığı YÖK’ün Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi olduğu 1981 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği yarışmada, “Atatürk’te Evrensel Barış ve Denge İsteği” makalesiyle mansiyon ödülü almıştı.
Kaldırılması tam bir cinayet olur
TÜRKİYE’deki üniversitelerin bünyesinde kurulan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitülerinin müdürleri, bu merkezlerin kapatılmasını ve derslerin kaldırılmasını istemiyor. Görüşler şöyle:
1933’ten beri okutuluyor
Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersi 1933 yılından bu yana üniversitelerde okutulan bir derstir. Kamuoyunun bilinçli biçimde yanıltılmaya çalışıldığı, gibi derslerde bir ideolojinin öğrencilere dayatılarak öğretilmesi gibi bir yaklaşım son derece yanlıştır. Bu derslerin kaldırılması tam bir cinayet olacaktır. Türk gençliği Cumhuriyet’in tarihsel oluşumu, felsefesi ve dünyadaki gelişmelerle ilgili konulardan bütünüyle koparılmış olacaktır.
Enstitülerin varlığı elzemdir
Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Adnan Sofuoğlu Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüleri 1982 Anayasası’na dayalı kurulmuştur. Dolayısıyla anayasa değişikliği yapılmadan kaldırılması mümkün değildir. Enstitüler de araştırma kurumlarıdır ve varlığını sürdürmelidir. Çok partili hayata geçiş, demokrat parti dönemi vs. bu derslerde anlatılıyor. Bence bu dersler bir şekilde verilmeye devam edilmeli, enstitülerin varlığı da elzemdir.
Güncel konuları da işliyoruz
Erciyes Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Şakir Batmaz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihini gençlerin bilmesi gerekiyor. Dünyanın neresine gidersek gidelim, hangi meslek grubundan olursak olalım ortak tarih bilinci ile hareket etmeliyiz. Biz sadece Cumhuriyet’in ilk dönemlerini, Atatürk ilkelerini anlatmıyoruz. Güncel konular hakkında da bilgi veriyoruz.
Her öğrenciye öğretilmeli
İstanbul Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kaçar Modern ve Türk tarihi üzerine çalışmalar yapıyoruz. Yakın geçmişimiz gelecek nesillere örnek oluyor. Bu nedenle geçmişimiz iyi araştırılmalı. Bu konu onların gelişimi için önemli. Dersin modern dille, geliştirilerek anlatılması gerekiyor. Cumhuriyetin kuruluşu her öğrenciye öğretilmeli.