IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2015 10:10
FOTO: DÜZCE BELEDİYESİ "ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ 100 YAŞINDA" ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA DÜZCE PROTOKOLÜ İLE ÇANAKKALE'DE DESTAN YAZAN DÜZCELİ ŞEHİTLERİN TORUNLARINI BİR ARAYA GETİRDİ.
Düzce Belediyesi "Çanakkale Şehitleri 100 Yaşında" etkinlikleri kapsamında Düzce Protokolü ile Çanakkale’de destan yazan Düzceli şehitlerin torunlarını bir araya getirdi. Akademisyenler tarafından Çanakkale Zaferi anlatıldı, programın sonunda Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ve protokol üyeleri şehit torunlarına şükran belgelerini takdim etti.
Düzce Belediyesi tarafından Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıl Dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikler Gençlik Merkezinde düzenlenen panelle başladı. Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in ev sahipliğinde gerçekleşen panel öncesinde Düzce Belediyesi tarafından hazırlanan "Çanakkale Şehitleri 100 Yaşında Fotoğraf Sergisi" gezildi. Sergide, Çanakkale Zaferi’ni anlatan fotoğraflar ve satırlar ilgiyle incelendi. "Çanakkale Şehitleri 100 Yaşında Anma Töreni" ise Başbakanlık tarafından hazırlanan Çanakkale Belgeselinin gösterimiyle başladı.
Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıl Dönümünde şehitlerimizi saygı ve rahmetle andı, "Çanakkale, Türkiye’dir” sözleriyle Çanakkale Zaferi’nin önemine vurgu yaptı.
Başkan Keleş, "Çanakkale Zaferi, sadece bizim milletimizin toprak bütünlüğünün ve bağımsızlığının sembolü değildir. Çanakkale, bütün mazlum milletler adına sömürgeci batıya karşı verilmiş şerefli bir direniş öyküsü olarak tarihe geçmiştir. Çanakkale denildiğinde aklımıza Türkiye’nin 81 vilayetinden biri gelmiyor. Çanakkale, sadece 17 plakalı vatandaşlarımız için memleket demek değil. Çanakkale, İstanbul için de, İzmir için de 81. ilimiz Düzce için de memleket demek. Çanakkale demek, Türkiye demek. Çünkü Çanakkale’de her birimizin atalarının izi var. Düzceli Emin’in, Konuralp’ten İbrahim’in, Çerkez Taşköprü’de yaşayan Melike’nin dedesinin tertemiz kanı var. Çanakkale denildiğinde, tüm dünyanın hafızasında aziz Türk milletinin vermiş olduğu şanlı mücadele canlanıyor" dedi.
“315 ÖĞRENCİMİ ÇANAKKALE’YE GÖNDERDİK”
Başkan Keleş, Düzce Belediyesi’nin Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü münasebetiyle gerçekleştirdiği etkinliklerden de bahsetti. Başkan Keleş, "Birlik ve beraberliğimizin devamı için en önemli yolun çocuklarımıza, gençlerimize tarihimizi, geçmişimizi iyi anlatmak gerektiğine inanıyorum. Bu felsefeyle Düzce Belediyesi olarak Çanakkale ruhunu yerinde yaşatmak, bu vatanı bizlere emanet eden şehitlerimize dua ve teşekkür etmek üzere 315 öğrencimizi Çanakkale’ye yolcu ettik. Evlatlarımızın Çanakkale’yi görmesine vesile olmak bizim birinci vazifemizdi. Öğrencilerimiz Çanakkale topraklarında Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu gibi değerli bir isimden Çanakkale Destanını dinledi. Bizler de 18 Mart’ta günü, Çanakkale için canını ortaya koyan çocuk yaştaki dedelerimiz gibi, Çanakkale askerinin menüsü ile yani Buğday Çorbası, Üzüm Hoşafı ve ekmekle başladık. Ne yazık ki aziz şehitlerimiz bu saydıklarımızı aynı gün bir arada göremeden savaşan kahramanlardır. Bunu da asla unutmamalıyız. Ülkemizin bugün geldiği gelişmişlik ve zenginlik seviyesi için şükretmeliyiz. Ülkemizin daha zengin, daha demokratik şartlarda, devlet ve millet barış içinde, huzur içinde yaşaması için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Yine, etkinliklerimizin bir parçası olarak, 18 Mart’ta, Çanakkale Zaferi’ni anlatan fotoğrafların yer aldığı sergimizin açılışını gerçekleştirdik. Şimdi de düzenlediğimiz panelde değerli profesörlerimizle birlikte Çanakkale’yi konuşacağız. Prof. Dr. İlhan Genç moderatörlüğünde Prof. Dr. Sebahattin Özel, Prof. Dr. Kemal Arı, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Yrd. Doç. Dr. Faruk Ermemiş, Çanakkale Zaferinin nasıl kazanıldığını anlatacak. Kıymetli akademisyenlerimize paylaşımlarından dolayı şimdiden şükranlarımı sunuyorum. Ve bugün, Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıl Dönümünde, Çanakkale Savaşında mücadele eden Düzceli şehitlerimizin torunlarıyla bir araya geliyoruz. Akşam ise hatimlerle, Yasin-i şeriflerle, dualarla, Fatihalarla, mevlid ve ilahilerle şehitlerimizi yad edeceğiz. Aziz şehitlerimize şükran borcumuzu ödemenin tek yolu vatanımıza, bayrağımıza, birlik ve beraberliğimize sahip çıkmaktır. Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılında, sizleri bir kez defa muhabbetle selamlıyor, Gazi Mustafa Kemal
Atatürk ve silah arkadaşlarının manevi huzurunda, mukaddes vatanımızı bizlere emanet eden aziz şehitlerimizi hürmet ve rahmetle yad ediyorum" sözlerini kaydetti.
Ardından Düzce Vali Yardımcısı Salih Karabulut, Çanakkale Zaferi’nin öneminden bahsetti ve Çanakkale Zaferi’ni anlatan mısraları seslendirdi.
Açılış konuşmaları sonrasında Prof. Dr. İlhan Genç moderatörlüğündeki "Çanakkale Zaferi’ni Nasıl Kazandık?" konulu panel için akademisyenler yerlerini aldı.
Prof. Dr. İlhan Genç’in açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Sebahattin Özel, Çanakkale Savaşındaki Anzak askerlerinden bahsetti, Prof. Dr. Kemal Arı, Çanakkale’de Bir Garip Mezar sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, 1915 Yıllarındaki Düzce’yi anlattı. Yrd. Doç. Dr. Faruk Ermemiş ise anneannesinden dinlediği şehit dedesinin anılarını gözyaşları içinde Düzcelilerle paylaştı.
Panelin ardından Çanakkale’de şehit düşen Düzceli kahramanların torunları sahneye davet edildi.
Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ve protokol üyeleri, Düzceli Çanakkale Şehitlerinin torunlarına şükran belgelerini takdim etti. Başkan Keleş ve protokol üyeleri, şehit torunlarının elini tek tek öptü, hatıra fotoğrafı çektirdi. Programın sonunda İl Müftüsü Selami Emen, şehitlerimiz için dua etti.