Seyahat etmek ruhumuza, zihnimize ve bedenimize çok iyi geliyor, bunu artık hepimiz biliyoruz. Ama sarı yazda Güney’e inip o mis gibi deniz kokusunu içimize çekmek daha büyük bir mutluluk sebebi. Marmaris, Datça, Fethiye ve Göcek’in en güzel köşeleri hatta mavi turlar bile kasım sonuna kadar emrinize amade.
#EgeKayseri’nin Talas ilçesinde ilginç bir olay yaşandı. Kiracının terk ettiği evden kilolarca çöp çıktı. Olay karşısında şok geçiren bina görevlisi, “Bekliyordum ama bu kadar beklemiyordum. Sinekten ve kelebekten durulmuyordu” dedi.
#KayseriFethiye’den başlayıp Antalya’da biten Likya Yolu’nun 20’nin üzerinde parkuru var. Bu yol doğa tutkunlarını büyüleyecek manzaralarla dolu... Yol uzun ve rota çeşitli olunca en güzellerini seçmek elbette zor ama size önereceğim seçenekler işinizi kolaylaştıracak.
#GazetehaberleriDoğu Karadeniz'de, 2007 yılında görülmeye başlanan, son birkaç yıldır da Marmara ve Trakya Bölgesine de yayılan, özellikle yaz ayı ile birlikte yeniden ortaya çıkan 'Ricania simulans' adlı kelebek türü zararlı böcek, tarım alanları başta olmak üzere suyunu emdiği diğer bitkiler ve yeşil örtünün kurumasına neden oluyor. Uzmanlar, bu yılda yumurtalarından çıkmaya hazırlanan zararlı böcek türü için geçen yıldan kalan atık dal ve kalıntıların imha edilmesi uyarısında bulunuyor.
#Doğu KaradenizDOĞU Karadeniz Bölgesi'nde görülen 'Ricania simulans' adlı kelebek türü böcek, yaş çay tarım alanları başta olmak üzere suyunu emdiği diğer bitkiler ve yeşil örtünün kurumasına neden oluyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde hazırlanan eylem planı ile zararlı böcek türü için kitlesel mücadele yöntemi araştırılıyor.
#Ricania SimulansOtobanlar, madenler, HES'ler... Türkiye'de doğasına en çok zarar verilen yerlerin başında hiç kuşkusuz Doğu Karadeniz geliyor. Delici emici denilen küçücük bir kelebek konduğu çayın, fındığın, kivinin, meyve ve sebzenin özsuyunu emerek kurutuyor ve sayıları hızla artıyor. Bu; dünyanın en naif canlısı kelebekten nasıl bir katil yarattığımızın ibretlik hikayesi.
#Doğu KaradenizOtobanlar, madenler, HES'ler... Türkiye'de doğasına en çok zarar verilen yerlerin başında hiç kuşkusuz Doğu Karadeniz geliyor. Delici emici denilen küçücük bir kelebek konduğu çayın, fındığın, kivinin, meyve ve sebzenin özsuyunu emerek kurutuyor ve sayıları hızla artıyor.
#HtvozelEn renklisi en güneyde... Karayipler’de hemen her yerde karşılaşacağınız bu sözün ne anlama geldiğini Trinidad ve Tobago Adaları’na gittiğinizde anlıyorsunuz. Yılın birçok döneminde rastlayabileceğiniz karnavallar ülkeyi gökkuşağının tüm renkleriyle buluşturuyor. Üstelik bu adalar insanın kanını kaynatan kalipso ve limbonun da anavatanı.
Hüseyin Avni Özen bir biyolog ve hayvan davranışları uzmanı. Kelebekten karacaya, dağkeçisinden eşeğe, kurttan ayıya kadar bu topraklarda bulunan hayvanların davranışlarını inceliyor. Transseksüel Kedi ve Diğerleri, Ayı Hikâyeleri adında kitapları var. Ayı Hikâyeleri kitabı yakında bir İngiliz yayınevi tarafından, “Bear Stories” başlığıyla Londra’da basılacak. Bütün hayvanlar içinde ayılara özel bir ilgisi olan Özen’in son kitabı da yine ayılar üzerine: Alfa Yayınları’ndan çıkan, Bak Şu Ayının Yaptığına kitabında çok güzel ayı hikayeleri var. İşte onlardan bazıları:
Trakya Üniversitesi öğrencisi 17 yaşındaki Zeynep Sağıroğlu’nun kaçırılmasının bir benzeri Antalya’da yaşanıyor. Doyran Köyü’nde oturan Emel ve Baki Çalışkan çiftinin kızları 17 yaşındaki Fatma, 24 yaşındaki Harun Akkaya tarafından kaçırıldı. Fatma Çalışkan’dan 68 gündür haber yok.