YOKUŞ başına geldiğinde / Bodrum’u göreceksin / Sanma ki sen / Geldiğin gibi gideceksin / Senden öncekiler de / Böyleydiler / Akıllarını hep Bodrum’da / Bırakıp gittiler. ‘Halikarnas Balıkçısı’ Cevat Şakir Kabaağaçlı o kadar güzel anlatmış ki adeta üzerine söylenecek söz bırakmamış. Gerçekten de Bodrum, 3 bin 500 yıllık tarihi, kadim medeniyetlerden miras aldığı kültürü, sanatı, doğal güzellikleri, özgün mimarisi, muhteşem koyları, sabaha kadar süren eğlence hayatı, ziyaretçilerin her ihtiyacına cevap veren farklı konseptteki nitelikli konaklama tesisleri, gastronomisi ile cennetten farksız. Ve her köşesi keşfedilmeyi bekliyor. Ben de sizi bu hafta tarihin hemen yanı başında hizmet veren bir lezzet durağına götürmek istiyorum: Tyro...
#1Dünyanın çeşitli ülkelerinde de olduğu gibi Türkiye'de içerisinde yetişen bir hayli fazla sayıda mantar bulunmaktadır. Ancak özelliklere bağlı şekilde bazı mantarlar zehirli olmaktadır. Bazı mantarlar ise yenebilir özelliğe sahiptir. Türkiye bu konu da bir hayli zengin potansiyele sahip ülkedir. Sizin için mantar türlerinin neler olduğunu, Türkiye'de hangi mantar türlerinin yetiştiğini ve mantarların özelliklerini sizin için derledik.
İstiridye mantarları, denizden yeni çıkan istiridye kabuklarına benzeyen görüntüsü ile hem göze hem de mideye hitap ediyor. Pazar yerlerinde, market raflarında yer alan bu mantar çeşidi yemeklere tat ve lezzet katıyor. İstiridye mantarı tohumu nasıl ve zaman ekilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kayın mantarı, yenilebilir mantar türleri arasında bulunan bir mantar olarak bilinmektedir. Aynı zamanda kavak mantarı olarak da bilinmekte olan kayın mantarı görüntüsü itibari ile bilinen mantar şekline göre farklılık göstermektedir. Kayın mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Kayın mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri nelerdir? Sizin için Kayın mantarı ile ilgili bilgileri derledik.
#Kayın Mantarı NedirSon dönemin popüler besinlerinden istiridye mantarı, halk arasında yaprak mantarı, kayın mantarı veya kavak mantarı gibi isimleriyle de bilinmektedir. İstiridye mantarının kalp hastalıklarına iyi geldiği ve tansiyonu dengeleyici özellikte olduğu bilinmektedir. İşte, istiridye mantarının diğer özellikleri ve faydaları.
#İstiridye MantarıBaşlık sizde neyi çağrıştırdı bilmiyorum ama ben epeyce düşünüp alakasız şeylerle ilişkilendirmeye çalışmıştım kendimce. Eski dostum Ahmet’le Sakarya Caddesi’ne uğrayıp, taze sardalye aldıktan sonra Ankaray’la evinin bulunduğu -Ankara’nın eski ve güzel mahallesi- Beşevler’deki evine gittik. Ahmet’in sevgili eşi Ayşen, güzel kızımız Yağmur’la birlikte, sardalyenin yanına mükellef bir sofra hazırlamışlar. Sofradakilerin çoğu bilindik şeyler. Ancak, bir tanesini tanımakta zorlandım.
#ANKARASon dönemde mantar üreticilerinin gözdesi olan İstiridye Mantarı'nın nasıl bir bitki olduğu merakla araştırılıyor. İstiridye Mantarı; kayın mantarı, kavak mantarı, selvi mantarı, yaprak mantarı, lamelli soluk istiridye mantarı, karakulak mantarı v.b. bir çok isimlerle biliniyor. Peki İstiridya mantarı nedir?
#İstiridye MantarıSonbahar rengârenk doğasıyla gözlerin, lezzetli yemekleriyle de midelerin dostudur. Sonbahar hasat mevsimidir. Üzümler salkım salkım toplanmayı bekler. Zeytinler de zümrüt yeşili yağa dönebilmek için bu ayları bekler. Deniz de lezzetlenir sonbaharda. Palamut, lüfer, yavaş yavaş hamsi ve uskumru bu mevsimde damakları çatlatacak kadar lezzetlenirler. Kış bastırmadan hem gözlerinizi hem de midenizi heyecanlı bir yolculuğa çıkarın.
#Mehmet YaşinMERSİN’in Erdemli İlçesi’nde 3 yıldır kütük üzerinde kayın mantarı üretimi yapan üretici Durmuş Ali Saydam, yılda 4 ton üretim yapıyor. 600 mantar kütüğü ile Mersin’in en büyük üretim alanına sahip olan Durmuş Ali Saydam, hedefinin dış ülkelere ihracat yapmak olduğunu söyledi. 2015 yılında kütüklere ektiği mantarların ilk hasadını yapan üretici Saydam, 3 yılda üretimini 10 katına çıkartmayı başardı.3 yıl önce köylü çiftçilerin gelirlerini arttırmak ve sosyal ormancılık faaliyetlerini arttırmak için Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nün başlattığı kültür mantarı (Kayın) yetiştiriciliği kapsamında 60 kütükle işe başlayan Durmuş Ali Saydam, kısa sürede üretimini 600 kütüğe çıkartarak yılda 4 ton mantar üretmeyi başardı. Saydam, "Çiftçilikle uğraşıp yılda 5 bin TL gelir elde ederken şimdi kayın mantarından yıl da 50 bin liraya kadar gelir elde edebiliyorum. Kayın mantarı yetiştirmeye başladıktan sonra mahallemizde birçok kişi de mantar yetiştirmeye başladı. Onlara da bir şekilde destek oluyorum. Daha önce hayvan yetiştirilen ahırlarda şimdi kayın mantarı yetiştirilmeye başlandı" dedi.
#MersinMERSİN’in Erdemli İlçesi’nde 3 yıldır kütük üzerinde kayın mantarı üretimi yapan üretici Durmuş Ali Saydam, yılda 4 ton üretim yapıyor. 600 mantar kütüğü ile Mersin’in en büyük üretim alanına sahip olan Durmuş Ali Saydam, "Çiftçilikle uğraşıp yılda 5 bin TL gelir elde ederken şimdi kayın mantarından yıl da 50 bin liraya kadar gelir elde edebiliyorum" dedi.
#Kayın MantarıMERSİN’in Erdemli İlçesi’nde 3 yıldır kütük üzerinde kayın mantarı üretimi yapan üretici Durmuş Ali Saydam, yılda 4 ton üretim yapıyor. 600 mantar kütüğü ile Mersin’in en büyük üretim alanına sahip olan Durmuş Ali Saydam, hedefinin dış ülkelere ihracat yapmak olduğunu söyledi. 2015 yılında kütüklere ektiği mantarların ilk hasadını yapan üretici Saydam, 3 yılda üretimini 10 katına çıkartmayı başardı.
#Kayın MantarıGIDA TARIM VE HAYVANCILIK BARTIN İL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN ULUS İLÇESİ ZAFER KÖYÜNDE TARIMSAL DESTEKLEMELER, ORKÖY DESTEKLEMELERİ, KÖY İÇİN ÖNEMLİ VE UYGUN OLAN KAYIN (İSTİRİDYE) MANTARI İLE YÖREYE UYGUN ALTERNATİF TARIMSAL FAALİYETLER İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ