IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2015 10:00
MERSİN ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜ ABİT BACA, ERDEMLİ'DE KÜTÜK ÜZERİNDE KAYIN MANTARI ÜRETİMİ YAPAN DURMUŞ ALİ SAYDAM'IN ÜRETİM ALANINDA İNCELEMELERDE BULUNDU. BACA, KAYIN MANTARININ KİLOSUNUN 10 LİRADAN SATILDIĞINI, ÜRETİCİYE İYİ BİR GELİR KAPISI OLUŞTURDUĞUNU SÖYLEDİ.
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan kayın mantarı üretim çalışmaları meyvelerini vermeye başladı. Üreticinin kütükler üzerinde yetiştirdiği kayın mantarı, pazarda kilosu 10 liradan alıcı buluyor.
Mersin’in Erdemli ilçesinde, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan sosyal ormancılık çalışmaları kapsamında kayın mantarı üretimleri devam ediyor. İlçenin Güneyli Mahallesi’nde kayın mantarı yetiştiren Durmuş Ali Saydam, 60 kütükte yetiştirdiği kayın mantarını çok iyi gelirle satması üzerine kütük sayısını 300’e çıkardı.
Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca da Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, Ortadoğu Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş, Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan Akduman ve ilgili müdürlerle birlikte üretici Saydam’ın mantar üretim alanında incelemelerde bulundu.
Baca, burada yaptığı açıklamada, Bölge Müdürlüğü olarak kayın mantarı üretim çalışmalarını, sosyal ormancılık kapsamında orman köylüsünün refah düzeyini arttırmak ve yeni gelir kapısı sağlamak amacıyla başlattıklarını söyledi. Bu çerçevede işletme müdürlüklerinde mantar eğitimleri verdiklerini belirten Baca, “Bu eğitimlerden faydalanan vatandaşlarımız diğer ilçelerde güzel çalışmalar yaptı. Üreticimiz Durmuş Ali Saydam, bu işi geliştirerek daha fazla kütük yapıp üretimi arttırmaya başladı. Burada çok güzel bir kayın mantarı üretim alanı oluşturulmuş. Şu anda kayın mantarının kilosu 10 liradan satılıyor ve üreticilerini memnun ediyor. Kayın mantarının yetişmesi için bölgemizde uygun yetişme ortamı bulunmaktadır. Erdemli ilçemize bağlı 5 mahallede denemesi yapıldı ve çok güzel verim alındı. Üreticilerimiz yapılan çalışmalardan çok memnun” dedi.
Mantar işini çok sevdiğini dile getiren kayın mantarı üreticisi Saydam ise “Önceleri böyle kazançlı bir iş olduğunu tahmin etmiyordum. Yine de denemek istedim ve diktim. Şubat ayında kütüklere ektiğimiz kayın mantarı bir süre vermedi. Ben de umudumu kesip 6 ay hiç uğramadım. Ama yaklaşık 6 ay sonra bir baktım ki, kütüklerin her yeri mantar kaplamış. Kütükler beni utandırdı. Ben de mantarları topladım ve pazarda kilosu 10 liradan sattım. Kısa bir süre içerisinde 1 ton mantarı sattım. Alıcısı çok ve lezzetli olduğu için halk tercih ediyor. Ben de mantar işini büyütmek istedim. Önceden 60 kütüğüm vardı, şimdi bu sayıyı 300’e çıkarttım. Gelecek yıllarda bu sayıyı daha da arttırarak marka ve mantar kralı olmak istiyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Baca ve beraberindekiler mantar kütüğü oluşturup, mantar alanını gezdiler.