Bu sayede çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olan bakterileri yok ediyor.
Haberin Devamı
İstiridye mantarı; kayın mantarı, kavak mantarı, selvi ve yaprak mantarı gibi isimlerle de bilinen, doğada yetişen ve yenilebilen mantar türlerinden bir tanesidir. Vejetaryenler için önemli bir besin olan istiridye mantarı, protein açısından zengindir. Potasyum ve lif deposudur. B vitaminlerinden zengindir. Demirden zengin olması nedeniyle et tüketemeyen bireyler için güzel bir alernatiftir. Aynı zamanda tok tutan bir besindir.
İSTİRİDYE MANTARININ FAYDALARI
Antioksidanlardan zengindir. Bu özelliği ile hücrelerin zarar görmesine neden olan serbest radikallerin etkisini azaltarak kanseri önleyici etki gösterir. İçerisinde bulunan "Lentinian" adı verilen maddenin tümörleri azalttığı belirtilir.
İstiridye mantarı kötü kolesterolün düşürülmesinde etkilidir, kolesterolü dengeleyici niteliktedir. Bu etkisini içerisinde yer alan ‘levostatin’ maddesiyle gösterir.
İstiridye mantarı doğal antibiyotik özelliği gösterir. Bu sayede çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olan bakteri türlerinin gelişimini engellediği gibi bu bakterilerin yok olmasını da sağlar.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Antibakteriyel ve antioksidan özelliğiyle bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
İstiridye mantarının içerisinde yüksek oranda potasyum bulunur. Bu sayede tansiyonu dengeler.
Kan dolaşımını düzenler ve damar tıkanıklıklarını önleyici etki gösterir.
Zengin demir ve folat içeriği ile anemiyi (kansızlığı) önler.
Lif oranı yüksek olan istiridye mantarı dışkıyı yumuşatır ve kabızlığa iyi gelir. Sindirim sisteminin hızlanmasını sağladığından, sindirim sistemi ile alakalı diğer sorunların da ortadan kalmasına yardımcı olur.
NASIL TÜKETMELİ?
Pişmiş mantar, çiğ mantara göre daha besleyicidir. Bu nedenle pişmiş olarak tercih edilmelidir. Salatalara, pilavlara, makarnalara veya yoğurda garnitür olarak ekleyebilirsiniz. Et, tavuk ile ya da tek başına sote olarak pişirebilirsiniz. Omletinize katabilirsiniz.