Kaygı haberleri sayfasında Kaygı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 16566 Kaygı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İngiltere'de yapılan bir araştırma, müzik dinlemenin demans hastalarının kaygılarını azalttığını ortaya koydu. Cambridge Müzik Terapisi Araştırma Enstitüsü'ndeki akademisyenler, müziğin ruh halleri üzerindeki olumlu etkileri ve ilaç ihtiyacını azaltma potansiyelini vurguladı.
#MüzikÖlüm bir gerçek ancak adını duymak bile insanı ürkütmeye yetiyor. Ne zaman öleceğimizi bilmek mümkün değil ama ya öğrenebilseydik… Bir Sorudan Fazlası serimizde ‘Ne zaman öleceğinizi bilmek ister miydiniz?’ diye sorduk ve farklı yaş gruplarından insanlarla konuştuk.
#BSFDoktorların geçmeyen belirtileri için 'kaygı bozukluğu' teşhisi koyduğu 45 yaşındaki Robin Hendley'in Beyin kanseri olduğu ortaya çıktı. 12 ay ömür biçilen talihsiz adam hayata tutunmak için Almanya'daki yeni bir tedaviye umut bağladı.
#Beyin TümörüGüdüleme; bir canlının öğrenme veya işe geçme isteği olarak tanımlanabilmektedir. Aynı zamanda motivasyon olarak da anılmaktadır. Bir canlısının enerjisini belirli bir hedefe yönlendirdiği davranışlar için gösterilen gerekçelerdir. Beklentiler, duygular, arzular ve kaygılardır. Kişi güdüsünün etkisi ile hareket geçe ve davranışta bulunur. Peki, güdüleme nedir? Nasıl yapılır ve ne anlama gelir? Güdüleme kuramları nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#GüdülemeSon dönemin popülere uygulamaları arasında yer alan TikTok kullanıcılarına kendi ürettikleri 15 saniyelik videoları paylaşma, canlı yayınlar açma olanağı sunuyor. Uygulamanın dünya çapında 1 milyardan fazla kullanıcısı var. We Are Social Favorite Social Media Platforms (En Çok Kullanılan Sosyal Medya Uygulamaları) Nisan 2021 raporuna göre en çok kullanılan 5’inci uygulama olan TikTok’u benzer uygulamalardan ayıran en önemli özelliklerden biri ağırlıklı olarak 14-25 yaş aralığındaki kitle tarafından kullanılıyor olması ve daha az denetlenmesi. Bu özellikleriyle TikTok anne babaları endişelendiriyor.
#TiktokBir yıllık uzaktan eğitim, duygusal, sosyal ve gelişimsel olarak çocuklara ve ailelere bazı bedeller ödetti. Ancak artık yüz yüze eğitim başladı ve bu bedellerin telafileri biraz zaman alabilir. Sabır göstererek ve toplum olarak herkes kendine düşeni yaparsa bu süreç atlatılabilir.
#OkulPandemi, orman yangınları ve sel derken kaygı ve korkularımızda artış yaşanıyor. “Göğsüme öküz oturdu!”… “Nefes alamıyorum!”… “Sürekli aynı endişeyi yaşıyorum”, “Aklımdan çıkaramıyorum” gibi cümlelerle tarif edilen şikayetler, yüzyılın salgın hastalığı Covid-19 pandemisinin yol açtığı kaygı ve korku nedeniyle adeta patladı! Buna bir de ciğerlerimizi yakan orman yangınları ve sel felaketlerinin eklenmesi pek çok kişide travmaya yol açtı. Psikiyatri Uzmanı Dr. Emel Sönmez, aşırı korkuya karşı önerilerinden bahsetti.
#KaygıYüz yüze eğitime sayılı günler kala okullar 1 Eylül’den itibaren normale dönmeye hazırlanıyor. Ancak yaklaşık bir buçuk yıldır yüz yüze eğitimden uzak olan, bazıları çok kısa süre okul yüzü görmüş öğrenciler de kolayca normale dönebilecek mi? Uzmanlar okula uyum için ipuçları verdi...
#GazetehaberleriKoca denizin müsilajla kaplanması, ormanların yanıp kül olması, bir yanda seller, bir yanda kuraklık… “Ne olacak bu gezegenin hali” artık çok yaygın bir sohbet konusu. Her ekolojik felaket sonrası ya gelecekte içinde yaşanabilir bir dünya bulamazsak endişesi yaşıyoruz. İşte buna eko-anksiyete deniyor. Bununla nasıl baş edeceğiz? Uzmanlarla konuştuk. Baştan söyleyelim: Hiç de kolay olmayacak.
#GazetehaberleriYaklaşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi sınav kaygısıyla ilgili uyarılarda bulunan Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Oğuztürk, “Sınav kaygısı, kişinin sınav sonucunda elde edeceğini düşündüğü akademik başarısızlığı genelleyerek bunu ‘kişiliğinin başarısızlığı’ olarak algılanmasından kaynaklanan dolayısıyla öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan ileri derecede bir kaygı durumudur” dedi.
#SINAVYükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) 3 ay kalmışken sınava girecek öğrencilerin üniversiteye hazırlık sürecinde yaşadığı yorgunluk ve kaygılara bir de pandemi sürecinin getirdiği yükler eklendi. Sınav stresi ve kaygı kontrolüne yönelik açıklamalarda bulunan İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Çocuk Gelişimi Programı Öğretim Görevlisi Uzman Psikolog Gözde Akkaya, “Önemli olan, kendi düşünce ve duygularımızın farkında olmak ve onları nasıl kontrol edebileceğimizi öğrenmektir. Bu sayede stres ve kaygının bizi alt etmesini engelleyebiliriz” dedi.
#SınavHacettepe Üniversitesi'nin TÜBİTAK tarafından desteklenen 'Covid-19 ve Toplum' projesi kapsamında pandemiyle birlikte kaygının artmasıyla şiddetlenen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) ve Covid-19 kaygısının önüne geçmeye yönelik geliştirilen telefon uygulaması Türkçe'ye uyarlanarak kullanıma sunuldu.
#KoronavirüsKoronavirüsün hem okula devamı olumsuz etkilediğini hem de kaygı nedeniyle çocuk ve gençlerde dikkatini bozarak ders başarısının düşmesine neden olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Belli süreler evde izole kalmak aslında çocuklar için çok büyük bir stres kaynağı ve olağanüstü bir durumdur. Bu da okul başarısının düşmesine neden oldu” dedi.
#Uzm. Dr. Emin ÇağlarDünyayı etkisi altına alan koronavirüs hem yetişkinlerin hem çocukların ruh sağlığını etkileyen bir etken olarak değerlendiriliyor. Konu ile ilgili konuşan Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özden Şükran Üneri, pandeminin çocuklarda ruhsal değişimler ve korkuları artırabileceğini söyledi. Üneri, pandemi, izolasyon ve günlük rutinlerinin değişimine bağlı olarak çocuklarda ortaya çıkabilecek korku duygusunun, çocuklarda çeşitli kaygıları tetikleyebileceğini, bazen de zarar verici davranışlarda artma, nedeni bilinmeyen ağrılar, konuşma sorunları gibi belirtilere yol açabileceğini söyledi.
#ÇocukTüm dünyanın mücadele ettiği Koronavirüse karşı aşılama çalışmalarının başlaması, salgının önlenmesi açısından umut ışığı oldu. Uzmanlar, aşılama çalışmalarıyla beraber kaygısı yüksek bazı kişilerde “aşı kaygısı” yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Sürekli kaygının kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceğini belirten uzmanlar aşı yan etki beklentisinin ‘psikosomatik’ belirtileri ortaya çıkarabileceğini söylüyor.
#Kaygıİnsan metabolizmasının yapısı gereği, herhangi bir organ ya da sistemdeki bir bozukluk hiç aklımıza gelmeyecek başka organlarda belirtiler verebiliyor. Bunların başında da eller ve tırnaklar geliyor. Ellerimizde ve tırnaklarımızda çoğu zaman önem vermediğimiz lekeler, kızarıklıklar ve diğer ufak tefek belirtiler aslında çok ciddi hastalıklara işaret edebiliyor. Peki bu belirtilerin anlamı ne? Hangisini ciddiye almalıyız?
#SağlıkGösteri dünyasında zaman zaman dokunaklı hayat öyküleriyle konuşulan isimler vardır... Bir zamanlar kariyer basamaklarını emin adımlarla tırmanırken bir anda hayatı tepetaklak olan sonra da bir türlü toparlanamayan kişilerdir bunlar..
#Loni WillisonFibromiyalji, yaygın kas ve eklem ağrısı ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Bu durum, yorgunluk, uyku sorunları, hafıza ve ruhsal anlamda kaygı, anksiyete sorunları gibi diğer belirtilerle de birlikte görülür. Fibromiyalji Uzm.Dr Erdinç Dinçer, kadınların hayatını çekilmez hale getiren, yaşam kalitesini sıfırlayan bu hastalık hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#SağlıkBiyolojik hackleme (biyohacking), sağlığını iyileştirmek ve yaşlanmayı tersine çevirmek isteyenler için yeni bir umut sunuyor. Avustralya’nın ünlü biyohacker’ı Camilla Thompson, 48 yaşında olmasına rağmen biyolojik yaşını 38’e düşürmeyi başardı. Camilla, sağlık yolculuğu sırasında yaşadığı zorlukları ve dönüşüm sürecindeki basit ve uygun fiyatlı tüm yöntemlerini paylaştı. İşte biyolojik yaşınızı 10 yıl geri çekmenizi sağlayacak yöntemler…
#SağlıkMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, halk eğitim merkezlerindeki usta öğreticilerin ücretlerine ilişkin "2024 yılında yaklaşık 109 milyon saat kurs açıldı, 65 milyon saat bizim bütçede talebimiz vardı. CHP, Anayasa Mahkemesine bütçe dışı harcamayla ilgili iptal davası açtı. İptal edildikten sonra hukuken o usta öğreticilere ek ders ücreti ödeyecek mekanizmamız kalmadı." ifadelerini kullandı.
#MEBİkisi de başarılı ve yetenekli... Biri 13 yaşında hayatımıza girip sayısız iyi işe imza attı. Kenan İmirzalıoğlu’yla evliliği ve çocukları da hep merakımızı cezbetti. Diğeri basamakları adım adım çıktı, ekranın en parlak başrol erkek oyuncularından biri oldu. Sinem Kobal ve Alp Navruz 13 Aralık’ta vizyona girecek ‘Her Şeyin Başı Merkür’ filminde ilk kez partner oldular. İkiliyle bir araya geldik; oyunculuk, hayat ve astroloji üzerine sohbet ettik: “Ay’ın, Güneş’in, gezegenlerin hareketinin bir enerjisel karşılığı mutlaka vardır.”
#Sinem KobalAlmanya’da yapılan güncel COPSY araştırmasına göre, çocuk ve gençlerin psikolojik sağlığı pandemi dönemine kıyasla iyileşmiş durumda. Ancak bu iyileşme, pandemi öncesindeki seviyelere ulaşabilmiş değil. Araştırma, gençlerin ruhsal yükünün hâlâ yüksek seviyede olduğunu gösteriyor.
#AlmanyaGenç yetişkinler arasında kanser vakalarının alarm verici şekilde artması, sağlık alanında büyük bir kaygı yaratıyor. İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği’nin verilerine göre, 24-49 yaş grubunda safra kesesi kanseri vakaları 1990’lardan bu yana yüzde 84 oranında yükseldi. Onkologlar, bu durumu 'salgın' olarak nitelendirirken, çoğu uzman erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguluyor. Peki safra kesesi kanseri neden artıyor? Ülkemizde durum nasıl? Belirtileri neler? Nelere dikkat edilmeli? Doç. Dr. Osman Köstek ile mercek altına aldık.
#KanserGece yatağınıza yattığınızda uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, uykuya daldığınız halde sabahları yorgun uyanıyorsanız artık bir an önce rahat uymak için süreci kolaylaştıracak önerileri hayatınıza geçirme zamanı gelmiş demektir. Uykusuzluk için derlediğimiz bu haftaki yazımızı pijamalarınızı giyip okumaya başlayabilirsiniz. Şimdiden iyi uykular...
#SağlıkOkullarda öğrenciler arasında artan şiddet olayları eğitim dünyasının kanayan yarasını tekrar gündeme getiriyor: Akran zorbalığı... ODTÜ’den Prof. Dr. Sibel Kazak Berument ile Doç. Dr. Başak Şahin Acar, Boğaziçi Üniversitesinden Doç. Dr. Deniz Tahiroğlu ve Ege Üniversitesi adına benim dahil olduğum ve Tübitak tarafından desteklenen Türkiye Aile, Çocuk ve Ergen Projesi (TAÇEP) kapsamında yapılan araştırmada 62 ilde yaklaşık beş bin çocuk ve ergen ile beş bin anne ve bin kadar baba ile görüşüldü. Okullarda yaklaşık her iki çocuktan birinin zorbalık yaptığı ve dört çocuktan üçünün zorbalığı uğradığı görülmekte.
#TAÇEPYaş almaya başlayan erkeklerin fiziksel ve ruhsal sorunlarına çözüm arayan ‘50 ve Ötesi Erkekler İçin Gerçek Reçeteler’ kitabı yayımlandı. Farklı alanlarda uzman 28 doktorun hazırladığı rehber niteliğindeki kitapta cinsel aktivitenin kalp sağlığına etkisinden yaşlanmaya karşı ‘eksozom’ teknolojisine kadar pek çok konuya değiniliyor.
#Gizem CoşkunardaUluslararası İşletme Okulları Birliği’nin (CEMS) araştırması, iş hayatında katılımı her geçen gün artan gençlerin önceliklerini ortaya koydu. Geleneksel mesai saatlerini reddeden, ihtiyaca göre şekillenen daha esnek programları tercih eden gençler aynı zamanda değer görmek istiyor.
#Z KuşağıÇalışan sağlığı denince akla ilk ruh sağlığı geliyor ki, artık bu konu işletmelerin rutini haline geldi. Ruh sağlığının yanında işyerlerinde obezite ile mücadele, çalışanın temiz hava ihtiyacı, iklim krizinin çalışan sağlığı üzerindeki etkisi ön plana çıkıyor. Peki, bu konuda araştırmalar ne diyor, şirketler bu risklerle mücadele etmek için neler yapıyor?
#Noyan DOĞANAvustralya’nın 16 yaş altına sosyal medya yasağını kabul etmesinin ardından ülkemizde de 13 yaş altı için benzer bir uygulama gündeme geldi. Bu tür yaklaşımların tek başına yeterli olmayacağını belirten Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, “Yasaklar, merak uyandırır. Önemli olan bilinçli kullanım” diyor.
#Dilek Şirvanlı ÖzenGüzel bir görünüm hem kadın hem de erkek için önemsenen konular arasında yer alıyor. Fiziksel görünümde yaşanan problemler erkek-kadın farketmeksizin ruhsal sorunlara neden olabiliyor. Özellikle kendisini güzel bulmayan kadının psikolojisi olumsuz yönde etkileniyor, kendine güveni azalıyor, aynalara küsüyor ve karşı cinsle olan ilişkisinde bazı sorunlar yaşayabiliyor. Günümüzde artık kadınlar görünümünde kendilerini mutsuz eden sıkıntılar olduğunda çok daha cesaretli ve hızlı davranabiliyor. Kadınların estetik kaygı duyduğu konuların başında ise “genital bölge” geliyor.
#Sponsorlu İçerikNUN Eğitim ve Kültür Vakfı’nın düzenlediği ‘Özgürleştiren Sınırlar’ temalı etkinlikte konuşan Bakan Tekin, özgürlük ve sınır dengesine vurgu yaparak “Ancak dijital çağ, bu dengeyi tehdit eden başıboşluk kültürü dayatıyor. Çocuklarımız sınırlarını yitirme tehlikesiyle karşı karşıya” dedi.
#Yusuf Tekin