Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Yeme-içme kültürünün en seçkin örneklerini bulabileceğiniz mutfakların başında Türk mutfağı gelir. Bu mutfağın en lezzetli tabakları her bölgenin kendine has özelliklerini bulabileceğiniz sunumlarıyla hem görsel bir şölen hem de damaklarda harika bir lezzet bırakır. Yedi kıtadan oluşan Türkiye’nin mutfak yönünden en zengin ürünlerinden bir diğeri de Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Bölgenin nüfus yoğunluğu en yüksek olan Samsun ilinde yemek kültürü de oldukça gelişmiştir. Samsun yemeklerinde Karadeniz mutfağında sık tercih edilen tereyağı, turşu, yöresel bitkiler, doğal peynir ve salça gibi gıdalardan oluşan menüler ağırlıktadır. Bugünkü yazımızda sizler için Samsun'da ne yenir ve neyi meşhur? Samsun mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi hakkında detayları derledik.
#Samsun Yemekleri‘Seher ile Ali’ adlı tiyatro oyunu, yoğun talep üzerine 23, 24 ve 25 Kasım tarihlerinde Londra’daki Tower Tiyatrosu’nda yeniden seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor. Bu unutulmaz oyun, aşk, tutku, ihanet ve toplumdaki kadınlık-erkeklik rollerine odaklanarak izleyicileri 70 dakika sürecek çok etkili bir şahitliğe davet ediyor.
#ALMANYASert ünsüz harflerden biri olan T, alfabemizin 24. sırasında yer almaktadır. T ile başlayan ülkeler ve şehirler şunlardır: 1- Trabzon 2- Trablusgarp 3- Türkmenistan 4- Tacikistan 5- Tunus 6- Tunceli 7- Tekirdağ 8- Türkiye. T harfi geçen kelimeleri harf sayısına göre derledik.
#HarfŞef Ömür Akkor ve arkadaşlarının Elbistan’da kurduğu Yeniden Hayat Lokantası, afetten etkilenenlerin sıcak yemekle doyarken sosyalleşerek moral bulmalarına olanak sağlıyor. Aynı bölgede mutfağını bir okul bahçesine kuran şef Bora Bozankaya da kendi imkânıyla hem yemek dağıtıyor hem istihdam yaratıyor.
#Ömür AkkorBir günlüğüne Side’ye yemeğe gidilir mi? Ben gittim. Dünya çapında bir restoran olan Alma’da yemek öncesi Azumare’de günbatımını izledim. Alma’nın tadım menüsü unutulmazdı; ertesi gün ziyaret ettiğim, yerel yemekler yapan Tirmis’i ve Winemaker’s Dinner buluşmasını da Antalya ziyaretimin hediyeleri olarak yazdım.
#GastronomiGirne’nin 90’ına merdiven dayamış bittacısı Hatice Teyze, adanın en iyi kahvaltısını hazırlayan Lefke’deki Argonya ile adını adanın antik güzelinden alan Swan of Soli… Yerel üretimi yücelten geleneksel tatları yaşatmaya devam eden adreslerin başına Girne’deki Bellapais Garden’ı da ekleyin. İşte KKTC’de az ama öz bir yöresel lezzet rotası.
#GastronomiŞükrü Erbaş’ın sevdiği, bildiği binlerce türkü arasından seçtiği ‘Türkülerden Şah Dizeler’i (Kırmızı Kedi) okurken, dersimi alıp da ezber ediyorum: “Küsme deme yârin acı sözü var”,”gam yârdan vefalıdır/ hiç çevirmez yüz benden”, “Sevdaluk eyi şeydir/ben de yeni başladum”...
#Şükrü ErbaşMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM'deki grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, Yunanistan'ın adaları silahlandırmasına tepki göstererek "Kuzey Ege adalarının egemenlik yetkisi kuşkusuz ve hukuken artık Türkiye'dedir. Dünyaya ilan ediyorum, hakkımızı yedirmeyiz, hakkımızı çiğnetmeyiz, hakkımıza ve hukukumuza göz koyanların gözünü oyarız" ifadelerini kullandı. Bahçeli, "Yunanistan Başbakanı baltayı taşa vurmuş, yalnız değiliz; Allah'ımız var, milletimiz var, ulaşacağımız zaferlerimiz var" dedi. Bahçeli, 6'lı masaya tepki göstererek "Hiçbir hazırlıkları ve hedefleri yoktur. Bir masa etrafında oturmaktan başka yaptıkları bir şey yoktur. Sandık ortaya çıkınca çöküp kalacaktır" dedi. Bahçeli, Mersin'deki polisevi saldırısına ilişkin "Kılıçdaroğlu, Mersin'deki etkisiz hale getirilen terörist için 'DNA' testi istedi. Sayın Kılıçdaroğlu sen kimin yanındasın? Haber kaynakların kimlerdir? DNA testi isterken hiç mi utanmadın? Hiç mi kalbin sızlamadı?" açıklamasında bulundu.
#BahçeliGünümüzde kahvaltılarda tatlı olarak bal, tahin-pekmez ve hazır market ürünleri dışında reçel de kendine yer bulur. Reçel Anadolu’da evlerde kadınlar tarafından hazırlanmaya devam ediyor. Yaz mevsiminde bolca çeşit meyve bulunduğundan reçeller de salça gibi, erişte gibi kışlık hazırlıklar arasındadır.
#BursaMarmara depreminin yıl dönümünde Yalova’ya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Meydanı’nda halkla buluştu. Kılıçdaroğlu, burada toplanan kalabalığa hitap ettiği sırada, Yalova Belediyesi Kentsel Dönüşüm Ofisi’nin bulunduğu binanın penceresinden ’Bay Kemal, Yalova Belediyesi’nden çalınan 23 milyon lira nerede?’ yazılı bir pankart açıldı.
#KılıçdaroğluEtkileyici ambiyansı, huzurlu ortamı ve müthiş lezzetleriyle Alaçatı’nın yeni gözdesi NANN Alaçatı, misafirlerine bir kahvaltıdan çok fazlasını sunuyor. Marka ortaklarından İlknur Ağlar, “NANN hem çok şehirli, hem de gerçek bir köylü. Geleneksel Türk kahvaltımızın yanı sıra dünya mutfaklarından da kahvaltılarımız var” dedi.
#1Boşnak turşusu olarak da bilinen soka tarifi, farklı malzemeleri ve yapım aşamalarıyla dikkat çekiyor. Sütle ve kaymakla hazırlanan soka, "Akça katık", "katık" ve "Hatça katığı" olarak da biliniyor. Soka turşusunu akşam yemeklerinde meze olarak kullanabileceğiniz gibi, kahvaltılarınızda da yer verebilirsiniz. Peki, soka Boşnak turşusu nasıl yapılır? İşte soka tarifi detayları...
#Soka Tarifiİstediğiniz kadar uzman olun, bazen yoğurdunuz tutmaz veya gereğinden fazla yapılmışsa dolapta kalır ve ekşir. Hiç üzülmeyin, onu nefis bir lor peynirine dönüştürebilirsiniz. Bunu kahvaltıya, böreğe hatta pastaya katık etmek için de önerilerime bakabilirsiniz.
#PeynirFİLİSTİN'in Gazze şehrine yakın bir noktadan yola çıkan ve takılan verici ile güzergahı takip edilebilen 'Leylek Jonas' göç yolculuğu sırasında İstanbul'da mola verdi. Amatör kuş gözlemci ve fotoğrafçıları da 'Leylek Jonas'ı görebilmek için konakladığı alana geldi. Amatör kuş fotoğrafçısı Enes Karakaş, "Vericisinden bu bölgede beslendiğini gördüm ve geldim. Yaklaşık bir haftadır buralarda. Fotoğrafını çekme ümidiyle çıkıp geldim" diye konuştu.
#İstanbulŞef Ali Geyik yeni çıkardığı ‘Geçmişe Övgü’ kitabında okurlarını kadim Mezopotamya’nın kuzeyinde bir lezzet turuna davet ediyor. Bu hafta biz de kitapla birlikte yola düşelim ve keledoştan zuzağa bölge sofralarını şenlendiren üstelik ta Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatname’sinde bile geçip, günümüzde hâlâ pişirilip yenen yemekleri tanıyalım.
#Hürriyet