Boşnak turşusu soka nasıl yapılır? Soka tarifi ve malzemeleri
Boşnak turşusu olarak da bilinen soka tarifi, farklı malzemeleri ve yapım aşamalarıyla dikkat çekiyor. Sütle ve kaymakla hazırlanan soka, "Akça katık", "katık" ve "Hatça katığı" olarak da biliniyor. Soka turşusunu akşam yemeklerinde meze olarak kullanabileceğiniz gibi, kahvaltılarınızda da yer verebilirsiniz. Peki, soka Boşnak turşusu nasıl yapılır? İşte soka tarifi detayları...
SOKA TARİFİ MALZEMELERİ
- 1 kilogram soka biberi
- 1 litre keçi sütü
- 1/2 mililitre süt kaymağı
- 750 gram beyaz peynir
- Tuz
SOKA BOŞNAK TURŞUSU NASIL YAPILIR?
Biberlerin baş kısmını kesip çekirdeklerini ve iç kısmını temizleyin. Güzelce yıkayın ve kağıt havlu ile kurulayın. Biberlerin iç kısmını tuzlayın ve bir tepsiye dizin. Üzerini örtüp bir gün bekletin.
Sütü tencereye alıp içine tuz ekleyin ve kaynatın. Kaynadıktan sonra soğumaya bırakın.
Tuz, yumuşayan biberlerin iç kısmında su birikmesine sebep olacaktır. Bu suyu boşaltıp biberleri hazır hale getirin. Derin bir kaseye peyniri ve kaymağı alın.
Üzerine 1 su bardağı ılık sütü ekleyin ve çatalla güzelce ezin. Dilerseniz blender'da kullanabilirsiniz. Hazırladığınız harcı biberlerin içine doldurun ve fazla sıkıştırmadan kavanoza yerleştirin.
Artan harcı da aralara serpiştirin ve eksik kalan yere de kalan sütü ilave edin. Kavanozu bir bezle sarıp bir gün bekletin.
Ertesi gün de güneş görmeyen serin bir yere alın. 20-30 gün içinde sokanız hazır. Afiyet olsun...