Kasd kökünden türetilmiş olan kaside, dilimize Arapçadan geçmiştir. Günümüzde daha çok ''kast'' şeklinde kullanılan kelimenin ilk anlamı niyet ve gayedir. Belli bir amaç doğrultusunda yazıldığı için bu tür şiirlere bu ad verilmiştir. Divan şiirinde gazelden sonra en çok yazılan şiir türü kaside olmuştur. Türkçe ve Edebiyatta kullanılan kaside türleri nelerdir? Sizin için örnekleri ile birlikte derledik.
#Kaside Nedir?Kız çocuklarına verilen Ahu ismi, Farsça kökenlidir. Kelimenin sözlük anlamı ceylandır. Divan edebiyatında ceylan, güzelliği, zarafeti ve masumiyeti simgeler. Bu nedenle, Ahu sözcüğü 17. yüzyıldan itibaren sevgili ve canan anlamında da kullanılmıştır. Ahu isminin yanına yakışan isimler nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#AhuÖz Türkçe bir isim olan Gözde, ''göz'' kelimesinden türetilmiştir. Bu kelimenin sözlük anlamı, göze girmiş, saygın, başarılı ve seçkindir. Müstesna ve muteber kelimeleri Gözde ile eş anlamlıdır. Gözde isminin anlamı nedir? Bu isim Kuran'ı Kerim'de geçiyor mu? Gözde isminin özelliklerini detayları ile derledik.
#GözdeDilimize Arapçadan geçmiş olan nihayet kelimesinin sözlük anlamı sondur. Kelimenin fiil hali ''nihayete ermek'' ve ''nihayet bulmak'' şeklinde yazılır. Nihayet, kinaye ve serzeniş cümlelerinde ise ''en sonunda'' anlamına gelir. Örnek cümleler: 1- '' Beyefendi, nihayet teşrif edebildi.'' 2- ''Çalışmalarımızı iki ay içinde nihayete erdirmeliyiz.'' Nihayet kelimesinin eş anlamlısı nedir? Nihayet kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDK12. yüzyılda literatüre giren sabah kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Gün doğumundan öğlen 12'ye kadar olan vakte sabah denir. Bu kelime birçok tamlama ve deyimde de kullanılır. Örneğin: ''Sabah şerifleriniz hayrolsun.'' Sabah kelimesinin eş anlamlısı nedir tüm detayları ile merak edilenleri sizler için derledik.
Eski Türkçe bir sözcük olan gizem kelimesi, giz sözcüğünden türetilmiştir. Gizem, çok az kişinin bildiği ya da hiç kimse tarafından bilinmeyen sır anlamına gelir. Tam olarak net olmayan, muğlak şeyler için de aynı kelime kullanılır. Gizem, ülkemizde kız çocuklarına verilen isimler arasında yer alıyor. 2021 yılı itibariyle Türkiye'de yaklaşık 52 bin kişi bu ismi taşımaktadır. Gizem kelimesinin eş anlamlısı nedir? Gizem kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDK1.yüzyılda literatüre giren sene kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Her sene 365 gün 6 saatten oluşur. Bir senenin için 12 ay ve 52 hafta vardır. Bu kelimenin içinde yer aldığı birçok tamlama ve kalıp ifade günlük hayatta sıklıkla kullanılır. Örnekler: 1- Senelik İzin 2- Senesine Varmadan 3- Senelerce. Sene kelimesinin eş anlamlısı nedir? Sene kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKDilimize Farsçadan geçmiş olan pembe kelimesinin sözlük anlamı pamuktur. Ancak bu kelime 14. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren ''açık kırmızı'' anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Orijinal dilinde ''penbe'' şeklinde yazılan bu kelimeden türetilmiş olan birçok sözcük de günlük hayatta sıklıkla kullanılır. Pembemsi ve pespembe, bu kelimelere örnek olarak gösterilebilir. Pembe renk psikolojik olarak ne anlam ifade eder tüm detayları ile derledik.
#Pembe Rengin AnlamıGül, sıcaklık farklarının çok fazla yaşanmadığı her yerde yetişen, taç yapraklı ve dikenli bir çiçek türüdür. Kırmızı gül, aşkı, sevgiyi ve tutkuyu; sarı gül dostluğu ve arkadaşlığı simgeler. Beyaz gül ise özlemin sembolüdür. Klasik Türk Edebiyatında, gül Leyla'yı; bülbül ise Mecnun'u temsil eder. Gül kelimesinden türetilen Gülden ismi ne anlama gelir? Gülden ismini taşıyan kaç kişi var ayrıntıları ile derledik.
Çeşitli kavramların birbirleriyle olan ilişkilerini ve türlerini sınıflandırmak amacıyla oluşturulan şablonlara kavram haritası denir. Kavram haritası, Amerikalı eğitimci Joseph Novak tarafından geliştirilmiştir. Bu şablonlar, kavramlar arasında neden sonuç ilişkisi kurduğu için öğrencilerin anlayarak öğrenmesini sağlar. Kavram Haritası nedir? Ne işe yarar? Kavram haritası türleri ve özellikleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Kavram HaritasıMethiye, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Methiye nedir öğrenebilir ve nasıl yazıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Methiye nedir? Nasıl yazılır? Methiye nazım biçimi örnekleri hakkında detayları derledik.
#SözlükTürkçe kelimeler geldikleri yer ve kullanımına göre cümle içerisinde kullanılmaktadır. Muallakat kelimesi edebi yönü bulunan kelimelerden biridir. Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan muallakat kelimesi şairlerin kullandıkları yazı dilidir. Kaside anlamına da gelen muallakat sözcüğü günümüzde yazılan şiirler içerisinde de geçirilmektedir. Muallakat nedir, ne anlama gelir ve TDK sözlük anlamı nedir hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#MuallakatMüstezat nedir, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Müstezat nedir öğrenebilir ve nasıl bulunduğu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Müstezat nedir? Nasıl bulunur? Müstezat hangi döneme aittir tüm detaylarıyla derledik.
Düşünce ve olay yazılarında konunun ayrıntılı bir şekilde tasvir edilmesine betimleme denir. Betimleme, sanatsal, ruhsal, fiziksel ve açıklayıcı anlatım olarak dörde ayrılır. Sanatsal anlatımda teşbih ve mecaz gibi söz sanatlarına yer verilir. Ruhsal anlatımda karakterlerin psikolojik tahlili yapılırken, fiziksel anlatımda, dış görünüş ön planda tutulur. (Örneğin karakterin saç rengi, boyu, kilosu vs.) Açıklayıcı anlatım nedir ve özellikleri nelerdir sizin için örnek metinlerle detaylı olarak derledik.
Yunanca kökenli bir sözcük olan lirik, ''lir'' sözcüğünden türetilmiştir. Antik Yunan döneminde lir eşliğinde okunan şarkılara lirik denirdi. Günümüzde ise düşünce ve izlenimlerden çok duyguların ön plana çıktığı şiirler lirik olarak nitelendirilir. Lirik şiir nedir, konusu ve özellikleri nelerdir? Sizin için temsilcileri ve örnek şiirlerle birlikte ayrıntılı bir şekilde derledik.
#EğitimÖz şiir adıyla da bilinen saf şiir, 20. Yüzyılın ikinci yarısında Ahmet Haşim'in öncülüğünü üstlendiği bir edebiyat akımıdır. İkinci Yeninin öncülü kabul edilen saf şiirde, anlam ve retorik değil, kafiye ve ahenk ön planda tutulmuştur. Saf şiir nedir ve özellikleri nelerdir? Sizin için temsilcileri ve örnekleri ile birlikte ayrıntılı olarak derledik.
#Eğitimİkinci Yeni Akımı, 1954 yılında Cemal Süreya ve Ülkü Tamer öncülüğünde kuruldu. Garip Akımının benimsediği sanat anlayışına tepki olarak doğan bu akıma daha sonra Edip Cansever, Ece Ayhan ve Turgut Uyar gibi isimler de katıldı. İkinci yeni akımı nedir, temsilcileri ve kısaca özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimEdebi eserler manzum ve mensur olmak üzere iki başlıkta toplanır. Manzum eserler ise ele aldıkları konulara ve kafiye şemasına göre birçok türe ayrılır. Örneğin konusu aşk acısı, ayrılık ve özlem olan şiirlere lirik şiir denir. Toplumsal bir olayı, bir kurumu ya da kişiyi eleştirmek için yazılan şiirler ise taşlama ve hiciv olarak adlandırılır. Pastoral şiir nedir? Özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Pastoral Şiir Nedir? Özellikleri Nelerdir?Aşık tarzı halk edebiyatı, 12. yüzyılın ilk yıllarında Anadolu'da ortaya çıkmış sözlü edebiyat türlerinden biridir. En önemli temsilcileri arasında Karacaoğlan, Dadaloğlu ve Köroğlu yer alır. 15. yüzyıldan sonra bazı ozanlar, şiirlerini Cönk adını verdikleri kitaplarda toplamışlardır. Aşık edebiyatı, hem Tekke hem de divan edebiyatının öncülü kabul edilir. Aşık tarzı halk edebiyatının özelliklerini ve nazım biçimlerini örnek şiirlerle birlikte derledik.
#TDKYunanca kökenli bir sözcük olan lirik kelimesinin sözlük anlamı lir çalınan şarkı ya da okunan şiirdir. Ancak bu kelime günümüzde, özlem, aşk, ayrılık acısı gibi duyguların anlatıldığı manzum eserler için kullanılır. Divan edebiyatı nazım biçimleri arasında yer alan gazel, kaside, terkibibent ve muhammes lirik şiirlere örnek olarak gösterilebilir. Lirik şiir nedir? Özellikleri nelerdir? Lirik şiir yazan önemli şairler ve örnek şiirlerle birlikte detayları derledik.
#Lirik Şiir Nedir?Dilimize Arapçadan geçen nakarat kelimesi, nakre kelimesinden türetilmiştir. Nakre, tefe bir kez vurmak anlamına gelir. Nakre kelimesinin çoğulu olan nakarat ise birçok kez vurmak, tekrar tekrar çalmak ve yinelemek anlamına gelir. Şarkı sözlerinin tekrarlanan kısımlarına nakarat denir. Gazel, terkib-i bend ve kaside gibi manzum eserlerde tekrarlanan beyitler için de aynı sözcük kullanılır. Nakarat nedir, nasıl yapılır? Şarkının nakaratı ne demek tüm detayları ile derledik.
Antik Yunan döneminden bu yana kullanılan lirizm kelimesi, ''lyrique'' sözcüğünden türetilmiştir. Lyrique, lir eşliğinde söylenen şarkı anlamına gelirken lirizm, duyguların ön plana çıktığı şiirlere verilen ortak addır. Bu tür şiirlerde genellikle aşk acısı, memleket özlemi ve ayrılık gibi bireysel konular işlenir. Bir edebiyat akımı olan lirizm, romantizm ile benzer özellikler taşır. Lirizm ne demek? Lirizm TDK sözlük anlamı nedir tüm detayları ile derledik.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan girizgah kelimesi giriz ve gah sözcüklerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Giriz giriş anlamına gelirken gah yer ve mekan demektir. Sözlük anlamı giriş yeri olan bu kelime, söylenmek istenen şey, maksat ve başlangıç noktası manasına gelir. Divan Edebiyatı nazım türlerinden biri olan kasidelerin en 1 bir en fazla 2 beyitten oluşan giriş kısımlarına da kaside denir. Girizgah nedir ve ne işe yarar? Girizgah bölümü nasıl anlaşılır tüm detayları ile derledik.
20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren Fransızca, Almanca ve İngilizce gibi Avrupa dillerinden Türkçeye birçok kelime geçti. O kelimelerden biri olan föy, Fransızca kökenli bir sözcüktür. Orijinal dilinde feuille şeklinde yazılan kelimenin sözlük anlamı kağıttır. Genellikle bir ya da iki sayfadan oluşan ve kısa bilgiler içeren belgelere föy denir. Föy nedir, ne işe yarar tüm detayları ile derledik.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan zülüf kelimesi, Osmanlı döneminden bu yana kullanılmaktadır. Orijinal dilinde ''zülf'' şeklinde yazılan bu kelimenin sözlük anlamı püsküldür. Ancak kelime 14. yüzyıldan itibaren saç lülesi ve perçem anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Bu kelime d birçok tamlamada ve mazmunda yer alır. Örneğin zülf-i perişan, dağınık ve kıvrım kıvrım olmuş saç anlamına gelir. Zülf-i yar ise, sevgilinin saçı demektir. Zülüf ne demek, ne anlama gelir? Sizin için Zülüf kelimesinin TDK sözlük anlamını örnek kelimeler ve cümlelerle derledik.
#TDKDilimize Arapçadan geçmiş olan zerafet, zarif sözcüğünden türetilmiştir. Zarif, çevresindeki insanlara her zaman nazik ve kibar davranan kimse anlamına gelir. Zarafet ise incelik göstermek ve nazik olmak demektir. Bu kelime, Osmanlıca kaleme alınmış gazellerde güzel ve hoş anlamında da kullanılır. Zerafet ne demek? Zerafet TDK sözlük anlamı nedir tüm detayları ile sizler için derledik.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan vareste, Osmanlı'nın kuruluş yıllarından beri kullanılmaktadır. Vareste, ras fiilinden türetilmiştir. Ras, kurtulmak ve uzaklaşmak anlamına gelirken, vareste kelimesi de kurtulmuş, azat edilmiş, özgürlüğüne kavuşmuş demektir. Bu sözcük bazı metinlerde özgür ve rahat manasında da kullanılır. Vareste ne demek, ne anlama gelir? Vareste kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir örnek kelimeler ve cümlelerle birlikte detaylı olarak derledik.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan naat kelimesi na't sözcüğünden türetilmiştir. Na't, detaylı bir şekilde anlatma ve betimleme anlamına gelirken, naat bir kişiyi övmek için yazılmış manzum eserlerin ortak adıdır. 16. yüzyıldan itibaren sadece peygamber efendimize yazılan övgü şiirleri naat olarak nitelendirilmeye başlanmıştır. Naat dışında divan edebiyatında en çok yazılan şiir türleri şunlardır: 1- Hicviye 2- Gazel 3- Terkibi Bent 4- Kaside 5- Münacaat. Naat ne demek, ne anlama gelir? Naat TDK sözlük anlamı nedir tüm detayları ile derledik.
#Naat Ne Demek