Parthenon’dan kaçırılan kabartma ve heykeller, British Museum’un en ilginç bölümünü oluşturuyor. Atina’da Parthenon Müzesi’ni ziyaret ettiğimde “Böyle bir müze varken, British Museum’un eserleri tutması yanlış ve usulsüz” dedim. Haklıydım, her şey yerinde güzeldir; Pergamon Altarı Bergama’nın üstünde, Mısır piramitlerinden çalınanlar Mısır’ın ortasında, Elgin Mermeri denen Parthenon kalıntıları da Yunanistan’daki asıl yerinde güzeldir.
#ParthenonSokullu Mehmet Paşa’nın ölümüyle başlayan duraklama (1606) ve onu takip eden Karlofça Antlaşması (1699) ile devam eden gerileme dönemlerimiz boyunca, cereyan eden tüm olumsuzluklardan dersler çıkarıp gerekli önlemleri alamadığımız için, tüm dünyanın gıpta ile baktığı Cihan devletimizi yitirdik.
#Sokullu Mehmet Paşaİsveç’in bazı konularda Avrupa Birliği üyelerine göre daha dengeli gittiği ama esas noktalarda da son derece fütursuz ve müttefik bir devletin politikasına yakışmayacak işlemlerde bulunduğu, ilişkiler ve destek sisteminden vazgeçmediği anlaşılıyor. Bu nedenle Türkiye, İsveç’in ittifakını reddediyor. Burada tabii derhal bizim toptancı zihniyetimiz devreye girdi. “Finlandiya’yı da istemeyiz” deniyor. Finlandiya ayrı, İsveç ayrı. İki devletin tutumu arasında her şeye rağmen fark var. Dış politikanın maalesef direkt nutuklar, değerlendirmeler dışında ince hesaplara ve diplomatik müzakere tekniklerine dayandığı bir gerçektir. Kuzeyin uzaklıklarında Türkiye üzerindeki ittifaka yakışmayan politikalar güdülüyorsa bunları telaşa kapılmadan değerlendirmek ve çok da lazım olmayan bir ittifakı da önlemekte beis yoktur.
#İsveçEge Denizi’nin iki yakasında, benzer kültürleri ve benzer coğrafyaları paylaştığımız Yunanistan’a çevirelim bu hafta da rotamızı. Konforu tarihle ve doğayla buluşturan tatil noktalarından biri olan fakat adı fazla anılmayan bir yere, Mora Yarımadası’nın Mesinya Bölgesi’ne davet ediyorum sizi.
#GeziMora pek çok insanın merak ettiği ve araştırdığı bir yer olup nitelik olarak bir yarım ada olma özelliği taşımaktadır. Mora ismini duyan pek çok insan bu yarım ada hakkında internette araştırmalar yapmaktadır. Mora nerede, hangi ülkeye bağlı? Mora ne zaman kaybedildi tüm detayları ile derledik.
Osmanlı İmparatorluğu yüzyıllar boyunca hüküm sürmüş büyük ve güçlü bir İmparatorluk idi. Döneminin saygı ve korku duyulan bu İmparatorluğun sona ermesi birden bire olmamıştır. İmparatorluk bir duraklama ve gerileme dönemi geçirdikten sonra hızlı düşüş yaşayarak sona ermiştir. İşte ilgiyle okuyacağınız Osmanlı devleti gerileme dönemi, Osmanlı Devleti gerileme dönemi padişahları kimlerdir, savaşları nelerdir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Osmanlı Devleti Gerileme DönemiOsmanlı "Duraklama Dönemi" 1606 ile 1699 yılları arasına denk gelir. Bu dönem özellikle tımar sistemindeki bozulmalar, yeniçeri isyanları ve iç karışıklıklarla Osmanlı Devleti'nin duraklamasına neden olmuştur. Savaş gelirlerinin azalması ve saray masraflarının artması da bu dönemin etkili olaylarından sayılır. Peki Osmanlı Devleti Duraklama Dönemi padişahları ve savaşları nelerdir? Osmanlı duraklama dönemi konu anlatımını tüm detayları ile derledik.
#Osmanlı Devleti Duraklama DönemiTarihte pek çok antlaşma bulunmaktadır. Osmanlı tarihinde yer alan antlaşmalar mutlaka bilinmesi gereken önemli antlaşmalardır. Bunların yanında ise küçük kaynarca antlaşması gelmektedir. Küçük kaynarca antlaşması en önemli antlaşmalardan bir tanesidir. Son aylarda küçük kaynarca antlaşması araştırılması yapılmaktadır. Peki, küçük kaynarca antlaşması nedir? Küçük kaynarca antlaşması tarihi nedir? Bu antlaşma hangi devletler arasında yapılmıştır? İşte küçük kaynarca antlaşması ile ilgili merak edilen tüm detaylar.
Osmanlı İmparatorluğunun 22. padişahı olan II. Mustafa, 6 Şubat 1664 tarihinde Edirne'de doğdu. Annesinin adı Emetullah Rabia Gülnüş Sultan, babasının adı ise 39 yıl boyunca hüküm süren IV. Murad'dır. II. Mustafa'nın en önemli özelliği ordu ile birlikte sefere çıkan son padişah olmasıdır. II. Mustafa kimdir, padişahlık yaptığı dönemde hangi olaylar yaşandı? Merak edenler sizin için derledik.
#II. Mustafa Kimdir?26 Ocak 1699 yılında imzalanmış bir barış anlaşması olan Karlofça Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile kutsal İttifak Devletleri arasında imzalanmıştır. Karlofça Antlaşması tarihi, önemi, detayları, neden ve sonuçları hakkında merak ettiğimiz tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.
#Karlofça Antlaşması'nın Önemi550 denizcinin içinde seçkin 56 subay ve muhtelif gemilerden seçilen mürettebat vardı. O yıl Bahriye Mektebi’ni bitiren genç teğmenlerin tamamı da gemideydi. Bu maalesef Hamidiye dönemi bahriyesinin başarısız eylemlerindendir. Bütün bir kuşağın adaylarını uzun bir deniz yolculuğu için bir sefineye yüklemek ve tehlikeye atmak affedilmez hatalardandır.
#YazarUçak krizinden beri ara verilen Türk-Rus Forumu, St. Petersburg’da tekrar toplandı. 2 günlük toplantının ilişkilerde hiç beklenmedik sonuçlar getirmesi mümkün. Rusya ile Türkiye’nin sanayi, ticaret ve kültürel hayatta ilişkilerinin vazgeçilmez olduğu açıktır. Dünya ne 1711 Prut Cengi’nin ne de 1774 Küçük Kaynarca Antlaşması’nın dünyasıdır. İlişkiler ve kuvvet dengeleri çok başka yerlere kayıyor.
#YazarEvvelen, bir büyükelçinin performansı bir sahne sanatçısının veya olimpiyat koşucusununkisine benzemez. Şartları etrafınız, bakanlığınız, devletinizin, hükümetinizin dış politikaları tayin eder. Herkesin Mehmed Emin Âli Paşa, Fuad Paşa veya Mustafa Reşid Paşa gibi olması mümkün değildir. Bu beynelmilel şöhretli Osmanlı sefirlerinin üstüne bir dördüncüsünü daha saymak mümkün değildir.
#Mehmed Emin Âli PaşaBir tur şirketi Balkanlar, Orta Avrupa, İtalya, Benelüks, Fas & Endülüs, Amerika, Çin, Tayland ve Tunus gibi 40 ülkeye ‘Osmanlı’nın izinde’ turlar düzenlemeye başladı. Bu turlarda İtalya’da bir yeniçerinin yerleştiği köyden İspanya’da Endülüs bölgesine, ABD’de Muhammed Ali’nin hayatından Tayland’da Osmanlı’nın inşa ettiği camiye kadar Osmanlı’nın ve İslam’ın izleri sürülüyor.
#GazetehaberleriCHP'nin 24 Haziran seçimlerindeki cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları ile ilgili bir açıklama daha yaparak “Yarın MYK var, belki farklı sonuçlar çıkar. Konuşuruz Sayın Genel Başkanla, bunları değerlendiririz. Medya aracılığı ile konuşmak doğru olmaz" dedi. İnce bugün sabah saatlerinde yaptığı konuşmasında da 'Yenildiğini kabul edemeyen yenemez, yenildiysen geri çekileceksin, hazırlıklarını yapacaksın, bahane üretmeyeceksin' ifadelerini kullanmıştı.
#Muharrem İnce‘Venediklü ile Dahi Sulh Oluna/17. ve 18. Yüzyıllarda Osmanlı-Venedik İlişkileri’ iki devletin savaş-barış dönemleri, karşılıklı görüşmeler, ticari anlaşmalar gibi mümkün olabilecek tüm süreçlerini kapsayan 17. ve 18. yüzyıllardaki ilişkilerini aktarıyor. Güner Doğan, titiz bir tarih çalışması olan kitabını hem İtalyan hem de Osmanlı arşivinde geniş bir literatür taramasına dayanarak yazmış.
#KitapsanatHiç kimse tarih ders kitabına veya coğrafya atlasına bakarak, zihnimizde bakir noktalar teşkil eden yerleri öğrenemez. Aksine tarih kitapları ve coğrafya atlaslarından, biz buraları gezip tartışmaya başladığımız vakit hakkınca yararlanılır. Yunan adalarını gezmeye başlamak için iyi seçenek.
#İlber Ortaylıİstanbul’daki konsolosların Can Dündar’ın ve Erdem Gül’ün duruşmasına toplu olarak katılması, Cumhurbaşkanı’nın tarizine neden oldu. Bizce protokol bakımından başkonsoloslar düzeyindeki sorunların Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyu önünde ele alınması uygun değildir. Dışişleri Bakanı bu gibi işler için ne güne duruyor. Başkonsoloslar ve konsoloslar günümüzde diplomat statüsündedir. Lakin mazide öyle değillerdi.
#İlber Ortaylı- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu:-"Herkes bilsin ki bu coğrafyada oyun kurabilecek de oyun bozabilecek de tek millet, ülke Türkiye'dir. Entrika ile bin bir hile ile günlük birtakım girişimlerle kimse moralimizi bozamaz"- "Bugün Türkiye'nin güneydoğusunda tarihin bize bıraktığı en önemli emanetleri, kültürümüzü, vakıf eserlerimizi, okullarımızı, hastanelerimizi, acımasızca insanımızı ve umudunu ortadan kaldırmaya çalışanları bu topraklar çok gördü. Bilinmeli ki onları hep tarihin derinliklerinde bıraktık. İyilik kazandı, medeniyet kazandı ve bu coğrafyada insanlık kazandı"- "Cesaretimizden, kararlılığımızdan, bu ülkenin varlığı ve birliği duygusundan bir an geri adım atmış değiliz. Demokrasiye sadakatimizden ve bu ülkenin büyümesi ve kalkınması ülküsünden hiçbir an ayrılmış değiliz. Bize bırakılan emaneti bizden sonra da bizden teslim alacaklara daha yüksek bir noktada teslim etmek en temel vazifemiz ve ödevimizdir"
- Genel Başkan Yardımcısı Şahin: - "Hükümet olarak Türkiye'yi bu beladan (terör) kurtarmak için kendi inisiyatifimizle özellikle Cumhurbaşkanımız başbakanken, Recep Tayyip Erdoğan, bizzat taşın altına elini sokarak bu projeyi (çözüm süreci) başlattı. Bu, çok cesurane bir adımdır. Daha önce rahmetli Bülent Ecevit başlattı, başaramadı"
‘Avrupa’da Türk İzleri’kitabından sonra, aynı ismi taşıyan6 bölümlük belgeselin defikir babası olan Dr. Latif Çelik,son olarak ‘Türkiye’de Almanİzleri’ kitabıyla da gündemde.Türk işçilerin Almanya’ya gelişinin50. yılını kutlama etkinliklerininsürdüğü Almanya’da,Türk izlerinin aslında çok dahaeski olduğunu söyleyen Çelik,sorularımı yanıtlarken, “BugünAlmanya’nın her köşesinde Türkizine rastlamak mümkün” diyor.
Sırbistan’ın Belgrad’dan sonraki ikinci büyük şehri Novi Sad, Tuna Nehri’nin iki yanına kurulmuş. Avrupa şehrinden çok, küçük bir Akdeniz kasabasını andırıyor. İnsanları Akdenizli kadar sıcakkanlı, canayakın. Özellikle yazın, Balkanlar’ın en büyük müzik festivali Exit’in yanı sıra tiyatro ve sinema festivallerine ev sahipliği yapması şehrin dinamizmini artırıyor. Şehrin meydanındaki kafeler gün boyu tıklım tıklım.