Kariye Camii'nin tarihi açılış hazırlıkları devam ederken gündeme geldi. 75 yıl sonra ibadete açılacak olan İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Kariye Camii'nin açılış törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılması bekleniyor. 30 Ekim'de açılması beklenen Kariye Camii’nin açılışı Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan gelen açıklamaya göre ileri bir tarihe ertelendi. İstanbul’un fethi sırasında hiçbir zarar görmeyen yapı, 1945 yılında müzeye dönüştürülmüştü. Peki, Kariye Camii ne zaman açılacak? İşte, Kariye Camii'nin tarihiyle ilgili bilgiler.
#Kariye Camisi AçılışıKariye Camii, Kariye Müzesi ve Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi olarak da bilinir. İlk inşa edildiği tarihte kilise olarak kullanılmıştır. Camiiye dönüştürüldükten sonra ibadete açılmıştır. Son yıllarda müze olarak kullanılan camii, yeniden ibadete açıldı. Kariye camii nerededir, tarihi ve özellikleri nelerdir konularını sizler için araştırdık.
#Kariye Camii79 yıllık müze döneminin ardından yeniden ibadete açılan mozaikleriyle ünlü Kariye Camisi’ni gezdik. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği Kariye’de fresklerin perdelendiği cami bölümünde Müslümanlar namazlarını kılıyor, Hıristiyan turistler ise diğer bölümlerdeki fresklerin önünde dua ediyor.
#Kariye CamisiSene 1967… Bir grup mimarlık öğrencisi, hocalarının peşinde İstanbul’un sokaklarında keşifteler. Fatih’te, ahşap evlerle çevrili tarihi sokakların arasından ortaçağ yapısı Zeyrek Camisi’yle karşılaşmaları onları öyle heyecanlandırıyor ki… Gördüğü güzelliklerden etkilenen bir kız öğrenci bunun üzerine tarihi eser ‘tamirciliği’ konusunda uzmanlaşmaya karar veriyor. Bu öğrenci bugün, Türkiye’nin kültürel varlıkların restorasyonu konusunda en duayen uzmanlarından Prof. Dr. Zeynep Ahunbay…
#Prof. Dr. Zeynep Ahunbayİstanbul’dan Ankara’ya, Eskişehir’den Antalya’ya... Jürimizin önerileriyle bu şehirlerimizin sonbahar yürüyüş yollarını keşfe çıktık. Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bu rotaları takip ederken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.
#En Güzel Yürüyüş Rotalarıİstanbul’un kalbidir Tarihi Yarımada… Camileri, çarşıları, sarayları… İnsanı adeta bir zaman yolculuğuna çıkarır. Her sokakta başka bir sürprizle karşılar ziyaretçilerini. Nostaljik dokusuyla yabancı turistlerin uğrak noktası. Bahar ara tatilinde ailece İstanbul’u gezmeyi planlayanlara jürimizin önerileriyle 10 adımlık bir rehber hazırladık.
#İstanbulİstanbul, yoğun trafikten kurtulmuş, bayram boyunca rahatça dolaşabildiğiniz bir şehir haline gelmişken, görmediğiniz, bilmediğiniz birçok yeri keşfedebilirsiniz. Bu önerim yalnız İstanbul’da yaşayanlar için değil, Türkiye’nin başka kentlerinde yaşayıp İstanbul’a ziyarete gelenler, yabancı turistler için de geçerli.
#YazarYangında tamamen kül olan 350 yıllık Vaniköy Camisi’nin iki yıl önce hazırlanan üç boyutlu lazer tarama görüntülerinin olması tek tesellimiz. İstanbul’da tescilli kültür varlığı olarak 16 bin 599 tarihi yapı var. Bunlar arasında cami, kilise, han, hamam gibi çok sayıda yapının fotoğrafları bile yok.
#GazetehaberleriAyasofya’nın ardından Kariye Camisi, 30 Ekim’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı Cuma namazıyla 75 yıl sonra ibadete açılacak. Açılış öncesi en çok merak edilen konulardan biri de Kariye Camii'nin konumu ve tarihi oldu. Peki, Kariye Camii nerede? Kariye Cami’si ne zaman müze olmuştu? İşte Kariye Camii’nin tarihi…
#Kariye Camii NeredeAK Parti, Kariye ve Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması kararından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Türkiye’deki 435 kilise ve sinagogla ilgili çalışma başlattı. Kilise, sinagog ve havraları anlatan bir kitapçık hazırlanarak yurtdışından gelen misyon şeflerine hediye edilecek.
#KliseCumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’a yeni doğmuş bebeği üzerinden insanlık dışı saldırı yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı da olsanız, eşiniz Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da olsa sosyal medyada insanlıktan nasibi almamış olanların hakaretlerine maruz kalabiliyorsunuz. Hem de dünyaya getirdiğiniz bebeğiniz üzerinden.
#YazarAyasofya’nın ibadete açılıp açılmayacağı tartışması haftalardır Türk kamuoyunu meşgul ediyor. Danıştay 10’uncu Dairesi’nin bugün yapacağı ve bu konudaki yeni bir başvuruyu değerlendireceği toplantı meselenin bundan sonra kazanacağı seyir bakımından önem taşıyor.
#YazarFatih'teki Molla Zeyrek Camii, İstanbul'un fethinden sonra kiliseden camiye dönüştürülen ilk yapı olma özelliğini taşıyor.Orta Bizans Dönemi’nin sonlarında yapıldığı bilinen Pantokrator Manastırı kiliselerinden olan yapının inşasına; II. İoannes Komnenos’un ilk eşi Macar Kralı Laszlo’nun kızı Eirene tarafından başlanmış.
#Molla Zeyrek Camiiİmzam haline gelmiş bir cümlem vardır: “İstanbul’da yaşamayın, İstanbul’u yaşayın!” Yıllardır bıkmadan usanmadan tekrarlıyorum. Çünkü bu şehir hâlâ izini bulamadığımız, göz önünde duran ama kıymeti fark edilmeyen adreslerle dolu. Gelin bugün birkaçını birlikte dolaşalım. Size içinde hem yenilerin hem eskilerin olduğu bir rota hazırladım. Şehrin yedi tepesinden birine; Edirnekapı’ya gidiyoruz. Semt, Tekfur Sarayı’nın açılmasıyla yeni bir müzeye de kavuştu.
#Edirnekapıİstanbul bünyesinde kültürel ve sosyal açıdan birçok özel mekan barındıran bir şehir. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği İstanbul’un diğer ülkelerde olduğu gibi kesinlikle gezilip görülmesi gereken bir çok yeri de mevcut. İşte İstanbul’da görülmesi gereken 10 yer…
#İstanbul‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariTürk turizmine Hıdiv Kasrı, Soğuk Çeşme Sokağı, Yeşil Ev, Malta Köşkü, Emirgan Sarı ve Beyaz Köşkler, Kariye Camisi, Fenerbahçe Parkı gibi önemli eserler kazandıran merhum Çelik Gülersoy’un 2001 yılında bizzat restore ettirerek İstanbullular’ın hizmetine sunduğu tarihi Büyükada İskelesi TURİNG Cafe’nin tahliye edilmesi istemine Ada sakinleri tepki gösterdi.