Son 10 yıl içinde müzik dünyasında yeni bir akım başladı. Alternatif bir müzik türü çıktı ortaya. Kimine göre bu yeni tarz çok ‘modern’, kimine göre ise ‘hayli avam’. Ama “üçüncü yeniler” adı verilen bu müzik gruplarının çok geniş kitlelere ulaştıkları da bir gerçek.
#KürkCorona virüsünde alınan önlemler sonrası, normalleşme takvimi gündeme gelmeye başladı. Sokağa çıkma yasağı, 31 şehirde iller arası seyahat yasağı gibi önemlerin ardından, bayram sonrası 5 Haziran'da 15 ilde tersine karantina uygulaması ele alınacak. Peki, karantina ve tersine karantina nedir, ne demek? Tersine karantina hangi illerde uygulanacak? İşte tersine karantinanın uygulanacağı iller ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler...
#Tersine Karantina Ne DemekTüm dünyayı etkisi altına alan ve hızla yayılan corona virüsüne karşı alınan önemleri ülkemizde genişletildi. Bu kapsamda son dakika açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşlara 'gönüllü karantina uygulayın' mesajını verdi. Cumhurbaşkanı'nın yarısına corona virüsünü önleme adına yetkililer ve uzmanlar karantina sürecinin önemine değiniyor. Peki, Karantina nedir? Gönüllü karantina ne demek? İşte, o gönüllü karantina ile ilgili ayrıntılar.
#Gönüllü Karantina5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ yapılmasının da önünü açan teklifle ilgili bir taraf sokaktaki hayvan popülasyonunun artmasının kamu güvenliğini tehdit ettiğini söylerken karşı olanlar sokaktaki hayvanların toplanması ya da öldürülmesiyle sorunlara bir çözüm bulunamayacağını savunuyor, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamaya dayanan kültürümüze dikkat çekiyor.
#Hayvanları Koruma KanunuDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), FLiRT ve LB.1 gibi Covid-19 virüsü varyant gruplarının dünya çapına baskın hale geldiğini doğrulayarak tehlikeye dikkat çekti. İngiltere, ABD ve Yunanistan gibi ülkeler ise yeni varyantlar yüzünden vaka sayılarında artış tespit ettiklerini açıkladı.
#CovidTürkiye’de ‘şehir planlama’ denince akla gelen ilk isimlerinden biri Prof. İlhan Tekeli. ODTÜ Şehir Planlama Bölümü’nün ilk üç öğrencisinden biri; bugüne kadar yayınlanmış 120’den fazla eserde imzası var. Kentsel dönüşümden şehirleşme tarihine, göçten mimari tarihine kafa yormadığı konu yok.
#Prof. İlhan TekeliTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yusufeli Barajı’nda son testlerin yapıldığını, elektrik üretim kısmının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına devredilmek üzere olduğunu belirterek, "5 Ocak 2024 tarihi itibariyle doluk oranı yüzde 73'e ulaştı. 191 metre ve 1,5 milyar metreküplük su depolandı. Bugün itibariyle enerji üretimi için 3 adet türbinden ikisini faal hale getirdik. 3 üniteden son ünitenin de ocak ayı içinde faal hale getirmeyi hedefliyoruz. Enerji üretimine tam kapasite geçmiş olacak" dedi.
#İbrahim YumaklıBeyza Alkoç’un “3391 Kilometre” kitabı film oldu. Sosyal medya üzerinden tanışan iki gencin uzak mesafe ilişkisini anlatan filmin çekimleri İzmir, İstanbul ve Paris’te yapıldı. Başrollerini Derya Pınar Ak ile Ahmet Hakan Zavlak’ın üstlendiği projenin yönetmen koltuğunda ise Deniz Enyüksek oturdu. Geçen cuma vizyona giren filmi Beyza Alkoç ve Deniz Enyüksek’le konuştuk.
#3391 KilometreLise öğrencisi Sıla Heper, pandemi döneminde can sıkıntısından başladığı çizimlerini zamanla mangaya dönüştürdü. Deprem uzmanı yüksek mimar ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki ile yolu kesişen Heper, onunla birlikte çocuklara depremin hayatımıza etkilerini anlatmak için bir manga kitabı hazırladı.
#Sıla HeperEmeklilik, hepimizin yaşlılıkta huzurlu ve rahat bir yaşam sürdürmek için ulaşmak istediğimiz, hem bizlerin hem de geride kalacak hak sahiplerimizin sosyal güvencesini sağlayan önemli bir hedeftir. Bunun için gecemizi gündüzümüze katıp yıllarca çalışıyoruz, ev kadınlarımız veya tarım işçilerimiz her ay isteğe bağlı prim yatırmak suretiyle bu hedefe en iyi şekilde ulaşmak istiyorlar. Ancak bu hedefe her zaman kolay ulaşmak mümkün olmuyor.
#EmeklilikAlmanya’da emeklilik sigortasına yatırılan primlerle, emekli aylığı miktarı artırılabilir veya erken emeklilikten dolayı aylıkta yapılan kesinti miktarı düşürülebilir. Veya isteğe bağlı prim yatırmak suretiyle, emeklilik hakkı elde edebilirsiniz. 2022 yılı için geriye dönük emeklilik primi yatırmak isteyenler için 31 Mart’ta süre doluyor. Değerli okurlarımız, isteğe bağlı prim yatırmanın kimler için avantajlı olduğunu, Alman Emeklilik Sigortası’na ne kadar oranda prim yatırılabileceğini sizler için araştırdık.
#Alman Emeklilik SigortasıAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Osman Safa Terzi, Irak'ta ortaya çıkan ve Türkiye'de de görülen besi hayvanlarına özgü SAT-2 serotipi şap hastalığının insanlara da bulaşabildiğini vurgulayarak, "Enfekte hayvanlarla temas söz konusu olduğunda bulaşma görüyoruz. Bir hayvanın iç organı ya da sakatatı bir yere bırakıldığında insan bununla temas ettiğinde bulaş söz konusu oluyor. Fakat insanlarda çok ciddi bir hastalık tablosu oluşturmuyor. Ağız boşluğunda aft benzeri yaralar olduğunu biliyoruz" dedi. Dr. Terzi, şap hastalığının, ekonomik olarak çok ciddi kayıplara sebep verebilecek potansiyeli bulunduğunu söyledi.
#Şap HastalığıDünyayı etkisi altına alan koronavirüsün alt varyantlarıyla benzer semptomlar gösteren grip bu yıl gücünü daha da artırdı. Özellikle gribin kış mevsimini geride bırakan Güney Yarım Küre’de hâlâ etkisini sürdürmesi Kuzey Yarım Küre için uzmanları endişelendiriyor. Peki ülkemiz başta olmak üzere Avrupa'da salgın ne zaman başlayacak? Grip aşısı yaptırmalı mıyız? Uzmanlar anlattı.
#GripSon yaptırdığı aşının üzerinden altı ay geçenler için yeni hatırlatma dozu randevuları e-Nabız sistemine tanımlandı. Pek çok şehirde hastane önlerinde kuyruk oluştu. Fakat üç doz aşıdan sonra dördüncü doz için tereddüt yaşayanların sayısı da çok fazla. Peki hatırlatma dozunu kimler ne zaman olmalı? 1-2 ay içinde koronavirüs geçirmiş olanlar aşı kararını ertelemeli mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Koronavirüsİlk olarak İngiltere'deki çocuklarda görülen gizemli hepatit vakaları giderek yayılıyor. Koronavirüs salgının şokunu henüz atlatamayan dünya yeni bir salgın paniğine sürüklenmiş durumda. doktorlar konuyla ilgili peş peşe açıklamalar yaparken kızına hiç düşünmeden ciğerini veren İngiliz babanın açıklamaları okuyanların gözlerini yaşarttı...
#HepatitSosyal medyada kanun çaldığı videoları binlerce beğeni alan Çağlar Fidan, hesabından ayrıca Osmanlı-Türk müziği ve kültürü üzerine paylaşımlar yapıyor. TRT İzmir Radyosu’nda ses sanatçısı olan Fidan’la eski İstanbul’un müzikli sokaklarında bir yolculuğa çıktık...
#Çağlar FidanIğdır'ın bazı köylerinde Mavi dil hastalığı görülmesi nedeniyle karantina başlaması, hastalık hakkında araştırmaların hız kazanmasına neden oldu. Mavi dil hastalığı görülen Karakoyunlu ilçesi karantinaya alındı. Peki, mavi dil hastalığı nedir, nasıl bulaşır? İşte mavi dil hastalığı belirtileri ve nedenleri...
#Mavi Dil HastalığıÇernobil nerede sorusu, son günlerde savaşın giderek şiddetini artırması nedeniyle araştırılıyor. Çernobil nükleer santrali, şu an Ukrayna sınırları içerisinde yer alan, 1986 yılında reaktörlerde yaşanan patlama esnasında ise Sovyetler Birliği sınırları içerisinde yer alan enerji santralidir. Düşük güç ile maksimum enerji elde edilebilmesinin amaçlanması dolayısıyla meydana gelen Çernobil nükleer santrali patlaması, tüm dünya tarafından facia olarak nitelendirilmişti. Yayılan radyasyon dolayısıyla çevredeki pek çok merkez boşaltılmış, radyasyonun etkisi bulutlar aracılığıyla pek çok ülkeye de taşınmıştı. Peki, Çernobil nedir ve nerede yer alıyor? İşte, Çernobil nükleer santrali faciası hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar
#ÇernobilSözleşme, Türkiye'ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler. Anlaşma, ayrıca Türkiye'ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı verir. Peki, Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir, kimler arasında imzalandı? İşte Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddeleri....
#Montrö Boğazlar SözleşmesiSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan "Şu anki bilgilerimize göre, Omicron'da kuluçka süresi daha kısa gibi görünüyor. Orijinal Vuhan varyantında bu süre 5 günken, Delta varyantında 4 gün, Omicron'da ise 3 gün gibi görünüyor. Çok kısa sürede hastalık ortaya çıkarıyor. Ama vatandaşlar, 'bir temasım oldu, üzerinden 5 gün geçti, hasta olmayabilirim' diye düşünmemeli" dedi.
#Omicron