Doğahan GİRİTLİOĞLU
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2022 14:542dk okuma
2021’in ilkbahar ve sonbahar göç döneminde Eymir’deki Kuş Halkalama İstasyonu’nda 83 türden 2 bin 445 kuş halkalandı. İstasyonun uzmanlarından Dr. Arzu Gürsoy, “Ankara kuşlar için önemli bir göç rotası” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı ‘Türkiye 2021 Ulusal Halkalama Çalışmaları Raporu’nu yayınladı. Rapora göre; geçen sene ülke genelinde toplam 147 türde 28 bin 723 kuş halkalandı.
Ankara’da ise ilkbahar döneminde (9 Nisan–8 Mayıs) 45 türden 800 kuş, sonbahar döneminde(11 Eylül-10 Ekim) ise 38 türden bin 645 kuş olmak üzere toplamda 2 bin 445 kuş halkalandı.
Halkalama çalışmaları; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Ankara Üniversitesi(AÜ) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ) iş birliğiyle Eymir Kuş Halkalama İstasyonu’nda yürütüldü.
KARABAŞLI ÖTLEĞEN İLK SIRADABaşkentte 2021’de en çok halkalanan 15 kuş türü ise rakamlara şöyle yansıdı:
BAŞARILI ÜREME DÖNEMİ GEÇİRDİLEREymir Kuş Halkalama İstasyonu’ndaki çalışmalar AÜ Fen Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Gürsoy Ergen, Tarım ve Orman Bakanlığı uzmanı Burak Tatar ve ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Bilgin tarafından yürütüldü. Verileri Hürriyet Ankara’ya değerlendiren Dr. Arzu Gürsoy Ergen, “Beş yıldır istasyonda yaptığımız çalışmalar Ankara’nın kuşlar için önemli bir
göç rotası olduğuna işaret ediyor” dedi.
Ergen şu değerlendirmeleri yaptı: “Pandemi sürecindeki kapanma ve karantina uygulamaları kuşlar açısından olumlu sonuçlar vermiş görünüyor. Alanlarda insan baskısı daha az olduğu için doğa kuşlara ve diğer canlılara kaldı. Bunun etkisiyle başarılı bir üreme dönemi geçirmiş gibi görünüyorlar.
İstasyon ile Türkiye’nin ornitoloji (kuş bilimi) alanındaki çalışmalarına önemli katkılar sağlıyoruz ve Ankara üzerinden geçen önemli bir göç rotasına dair veriler elde ediyoruz. Halkalanma sayısı bakımından en dikkat çeken tür olan Karabaşlı ötleğenlerin önemli bir geçiş noktasındayız. Bunun yanında göçmen bir baykuş türü olan İshak kuşu da bizim için önemli. Eymir’de üreyen bir popülasyonu var.”
HALKALAMA İŞLEMİ NEDİR?Halkalama; kuşun yakalanıp tür, yaş ve cinsiyet bilgilerinin kaydedildikten sonra halkanın, kuşun bacaklarına takılmasıdır. Halkaların üzerinde ülkelere özgü sabit bir adres ve her birey için farklı bir kod numarası yer alıyor. Kod numarası kuşların bireysel olarak tanınmasını, adresler ise tekrar yakalanan ya da ölü bulunan halkalı bir kuşun halkalanma bilgilerine ulaşılabilmesini sağlıyor.
Ankara’daki kuş halkalama çalışmaları, Eymir Gölü’nün 12 hektar büyüklüğündeki fidanlık mevkiinde, denizden ortalama 980 metre yükseklikte gerçekleştirildi.