Son dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkKış yaklaştıkça bünyeyi desteklemek için baharatlı veya meyveli sıcak içeceklere ilgimiz artıyor. Uzayan akşamlarda sohbetlere tatlı birer eşlikçi arayanlara, çocuklara ballı-sütlü bol vitaminli pratik bir şeyler hazırlamak isteyenlere çok sayıda tarifle geldim. Altın sütlü kahve de var, sıcak limonata da…
#KışRenkleri, tatları ve etkileri birbirinden farklı onlarca bitki çayı arasından seçim yapmak çok zor. Sakinleştirici lavanta, papatya veya melisayı mı; mikroplara karşı kalkanımız olan adaçayı, yeşilçay veya ekinezyayı mı tercih etmeli? Yoksa antioksidan etkisiyle bilinen roybos veya yabanmersinini mi içmeli?
#Dr. Ecz. Metin UyarAstım hastalığı hava yollarının çevredeki çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve bu nedenlere karşı hassas olmasına verilen isim olarak bilinir. Nefes alıp vermede gözle görülür bir zorluk çekerler. Solunum sıkıntısı, günlük hayatta görülebilecek en zor durumlardan biridir. Kişinin günlük hayatını oldukça fazla etkilemesinin yanı sıra öksürüğün de fazlaca olduğu görülür. Astım hastalığının tedavisi nedir diye sorulduğu zaman bu soruya net bir cevap verilemez. Tam anlamıyla uygulanacak bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak hastalığın ortaya çıkardığı etkileri azaltmada etkili olan yöntemler bulunur. Bu yöntemlerin neler olduğu ve astıma iyi gelen bitkilerin neler olduğunu bu makalemizde merak edenler için derledik.
#AstımMide rahatsızlığı, daha çok hazımsızlık ve şişkinlik sorunları ile hayatı kabusa çevirebilir. Zaman içinde bazı faktörler nedeni ile meydana gelen mide ağrısı daha da artabiliyor. Mide ağrısının ilerlemesi ve süreklilik kazanması durumunda ise, önemli bir sağlık sorunu halini alıyor. Mideye iyi gelen bitkiler nelerdir sizler için derledik.
#MideMide iç organlardan biri olup sindirim sisteminde büyük bir etkisi olan bir organdır. Sindirim sisteminin büyük bir kısmını mide oluşturmaktadır. Yenilen yemekler ilk önce yemek borusuna ardından da mideye ulaşmaktadır. Mide ağrısı, midede bulunan pek çok duruma karşı ortaya çıkabilir. Bağırsak sendromu, enfeksiyon, uzun süreli olarak aç kalma, aşırı kilolu olmak, obez olmak, gaz sıkışması, psikolojik problemler gibi pek çok etkene bağlı olarak gelişme gösterebilir. Mide, önemli bir rolü üstlendiğinden dolayı herhangi bir olumsuz durum ile karşılaştığı zaman bu durumu ortadan kaldırmak sağlık açısından iyi olacaktır. Aksi takdirde kişinin hayatını olumsuz yönde etkiler. Mide ağrısına ve sancısına hangi besinlerin iyi geldiğini, hangi çayların hafiflettiğini detayları ile sizler için derledik.
#Mide AğrısıGünümüzde birbirinden farklı ağaç türleri bulunmaktadır. Özellikle meyve ağaçları da doğru ve düzenli bir bakım gerektirir. Son yıllarda en çok merak edilen ağaçlardan birisi de karanfil ağacıdır. Karanfil ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
İngiltere’de önemli bir üniversitenin (Sheffield Üniversitesi) yaptığı güvenilir bir çalışma kalp-damar dostu, kanser savar bir mucizenin, domatesteki likopenin sperm sayısı ve kalitesini de arttırdığını gösterdi. İsterseniz gelin önce o kırmızı mucizeyi yeniden bir hatırlayalım, sonra da “Hangi besinlerden kazanabiliriz?” sorusuna yanıt arayalım.
#SAĞLIKDiyetisyen ve beslenme uzmanı Dr. Ender Saraç, sigarayı bırakmak isteyen kişilere melisa ve karanfilden oluşan karışım çayı önerdi. Dr. Saraç, “Bu karışım hem sinir sistemini rahatlatır hem de toksin atmaya yardımcı olur. Günde 3-4 fincan melisa karanfil çayı içmeliler” dedi.
#SigaraBiliyorum ki çoğunuz kış yorgunusunuz. Fazlalıklardan kurtulma, hafifleme, enerji ihtiyacı içindesiniz. Ama aranızda bazıları var ki onlar için durum biraz daha acil, hemen sıkı ve etkili bir detoks yapmaları şart. Kim mi onlar? Sorunun yanıtını merak ediyorsanız aşağıdaki detoks testini yapmanızda fayda var derim.
#Osman MüftüoğluBedenimizi birikmiş kirlerden, zehirlerden arındırmak yani detoks yapmak günümüzde bir tür sağlık kontrolü-vücut bakımı haline geldi. İyi de nasıl yapılacak bu detoks? Nerede yapılacak? Kim yapmalı, kim yapmamalı? Hangi uzman(lar)ın kontrolünde olmalı? Yoksa bu kadar ince ayara gerek yok mu?..