Paylaş
Özellikle iştah kontrolünün bozulması önemli bir sorundur. “Balığı oltaya takan” da “fareyi kapana sokan” da “iştah ayarsızlığı”dır. Kronik hastalıkların -diyabetin, hipertansiyonun, obezitenin, hatta kanserin- temel nedeni aşırı ve kötü, kalitesiz gıda tüketimidir. Kısacası 17’nci yüzyılda yaşayan İtalyan papazının görüşü bugün de geçerlidir: “MEZARLARIMIZI DİŞLERİMİZLE KAZARIZ!”
Gereğinden çok besin tüketmenin, fazla iştah ve aşırı yeme eğiliminin başımıza bir sürü iş getirebileceğini bin yıl kadar önce eski Yunan filozofu Diyojen de fark etmiş ve şunları yazmış: “Yiyeceği bol evde fare çok olur, çok yiyen beden hastalıkla doludur.”
Benim iyi ve güzel hayat söz konusu olduğunda rehber saydığım temel prensiplerden biri “makul olmak”, yani “ılımlılık”tır ve bu özellikle beslenme söz konusu olduğunda vazgeçilmezdir. Bu kural “detoks-retoks” periyotlarınızın da sakin ve sorunsuz geçmesinin garantisidir.
BASİT AMA ÖNEMLİ NOKTALAR
Eğer kalıcı ve etkili bir detoks istiyorsanız, işe beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmekle başlayın. Eskiye oranla daha az yemeye, sofradan tıka basa doymadan kalkmaya çalışın. Yapay yiyeceklerden, rafine tuzdan, suni tatlandırıcılardan uzak kalın. Tüketebildiğiniz her sebzeyi, hatta her besini mümkünse çiğ olarak yiyin. Yaz besinlerini kışın, kış besinlerini yazın tüketme eğiliminden vazgeçin. Yazı sebze meyve, kışı protein ağırlıklı geçirin.
Kızartmaların her türlüsünden uzak durun. Prensip olarak yağı azaltın. Öğünlerinizi olabildiğince basitleştirin. Miktarı küçültün. Çeşidi azaltın. Süreci, yani sofrada kalma zamanını uzatın. Un ve şekeri sofranızdan uzak tutun. Yavaş yiyin, uzun uzun (her lokmayı 30-40 kez) çiğneyin.
Yemekte meyve suyu içme alışkanlığından vazgeçin, hatta su bile içmeyin. Su içmeyi yemek öncesi veya sonrasına bırakın. Mümkün olduğu kadar alkalik su tüketin. Ayakta yemeyi unutun. Sakin ve oturarak yemeyi alışkanlık haline getirin.
Bu tür tavsiyeleri daha da uzatmak mümkün ama şimdilik bu kadar yeter. İsterseniz biraz da Yaşasın Hayat uzmanlarının sizin için hazırladığı önerilere bir göz atalım.
3 günlük detoks mönüsü
Bugün cuma. Hafta sonuna az kaldı. Bu kez hafa sonunuzu cumartesi uzun bir akşam yemeği, pazar geç kalkış ve geç başlayan bir brunch ile değerlendirmek yerine detoks yapmayı deneyin.
Yaşasın Hayat! Kliniği beslenme uzmanları sizlere dengeli ve lezzetli, üç günlük bir program hazırladılar. Uygulayın ve pazartesi sabahı nasıl daha zinde, daha hafif, daha yaratıcı olduğunuzu fark edin.
1. gün
İlk 2 gün sebze çorbaları ile hafifleyin.
KAHVALTI:
Taze bir başlangıç
3 yemek kaşığı yulaf ezmesini 1 bardak süt, 1 çay kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı organik bal ile 15 dakika pişirin. Ardından ateşten alın ve üzerine 4 adet doğranmış çilek ekleyin.
ARA ÖĞÜN:
Arındırıcı içecek
ARINDIRICI İÇECEK
3 orta boy domatesi doğrayın ve blender’dan geçirin. Üzerine 2 yemek kaşığı elma sirkesi, 1 limonun suyu, 1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber ekleyin ve iyice karıştırın. Buzdolabında soğutun. Servis yaparken üzerine maydanoz ilave edin.
ÖĞLE YEMEĞİ:
6 yemek kaşığı zeytinyağlı, bulgurlu kabak yemeği
1 kâse bol dereotlu cacık
ARA ÖĞÜN:
2 adet kivi + 2 adet ceviz içi
AKŞAM YEMEĞİ :
2 kepçe kök sebze çorbası + 1 kutu probiyotikli yoğurt
KÖK SEBZE ÇORBASI
1 küçük boy soğan, 2 diş sarımsak, 1 küçük boy kök zencefil rendesi, 1 küçük boy havuç, yarım kereviz kökünü doğrayıp 10 dakika düdüklü tencerede haşlayın. Üzerine 1 çay kaşığı zerdeçal, 2 yemek kaşığı elma sirkesi, yarım limonun suyu, öğütülmüş karabiber, bir yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz ekleyip el blender’ından geçirin. Üzerine 1 dal taze biberiye ile servis edebilirsiniz.
2. gün
KAHVALTI:
3 yemek kaşığı yağsız lor peynirini 1 tatlı kaşığı yaban mersini, 1 tatlı çekirdekli siyah üzümü, 1 tatlı kaşığı tarçın ile karıştırın. Yanında 10 adet badem ile tüketin.
ARA ÖĞÜN:
1 fincan taze biberiye çayı
ÖĞLE YEMEĞİ:
Buğdaylı yoğurt çorbası
Fırınlanmış sebzeler (kırmızı biber, yeşil biber, kabak, patlıcan)
ARA ÖĞÜN:
10 adet çiğ fındığı bir tavada bir çay kaşığı tarçın, toz zencefil ve kimyon ile birlikte 10 dakika kadar hafifçe kavurun
Tarçın, karanfil çayı
AKŞAM YEMEĞİ :
2 kepçe alkalen çorba + 1 kutu probiyotikli yoğurt
ALKALEN ÇORBA
2 adet domates, 2 adet kabak, yarım demet maydanoz, 2 adet pırasa, yarım demet ıspanak, 1 adet kereviz, 2 çorba kaşığı kinoa, 3 çorba kaşığı yeşil mercimek, 1 çorba kaşığı yağ, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 çorba kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kişniş.
Tüm sebzeleri düdüklü tencerede pişirip blender’dan geçirin. Ateşten aldıktan sonra baharatları ekleyin.
3. gün
KAHVALTI:
1 adet tam yumurta + dereotu/ maydanoz/taze soğan ile yağsız omlet
1 ince dilim tam buğday ekmeği
Çeri domates, salatalık dilimleri
ARA ÖĞÜN:
Metabolizma çayı
METABOLİZMA ÇAYI
2 adet doğranmış elma, 2 adet kabuklarıyla doğranmış limon, tarçın çubuğu, tane karanfil, tane karabiberi ile tencereye koyun. Üzerine 2 su bardağı su eklenerek kaynama noktasına gelene kadar ısıtın, 10 dakika kaynattıktan sonra altını kapatıp soğumaya bırakın. Soğuyan karışımı süzün. İçerken üzerine nane ve limon dilimi ekleyebilirsiniz.
ÖĞLE YEMEĞİ:
6 yemek kaşığı zeytinyağlı taze fasulye
1 su bardağı ayran
3 çorba kaşığı bulgur
ARA ÖĞÜN:
1 kase çilekli yoğurt, yarım su bardağı çilek + 2 çorba kaşığı süzme yoğurt + 1 çorba kaşığı light yoğurt + 1 çay kaşığı toz tarçın
AKŞAM YEMEĞİ :
150 gr ızgara levrek
Mevsim salata
KÜR BOYUNCA YEŞİL İÇECEK
2 demet maydanoz, 1 limon, yarım yeşil elma (kabuklu), 1 salatalık ve yarım bardak kerevizi katı meyve sıkacağında veya blender’da karıştırıp ardından süzün. Üzerine 1 litre kadar su ekleyerek gün boyunca tüketin.
Paylaş