Zerdeçalın faydalarını artık bilmeyen yok. Peki zerdeçalın faydalarından maksimum düzende faydalanmak için karabiberle tğketilmesi gerektiğini biliyor musunuz?Birlikte tüketildiğinde emilimini artıran zerdeçal karabiber karaşımının faydalarını Diyetisyen Gülhan Koca anlattı:
#KarabiberBunama yani demans çağımızın korkutucu hastalıklarından biri olurken sağlıksız beslenme nedeniyle unutkanlık da çok sık görülüyor. Paketlenmiş gıda ve şekerin unutkanlığa neden olabildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, “Beslenme ve unutkanlık arasında yakın bir ilişki var. Paketlenmiş gıda ve şekerden uzak durmak gerekir. Balık, ciğer, karabiber ve zerdeçal ise yarar sağlar” dedi.
#UnutkanlıkHer yıl 14 Şubat'ta kutlanan Sevgililer Günü, dünyanın dört bir yanında aşıkların birbirlerine olan sevgilerini dile getirdiği özel bir gündür. Bu romantik kutlamanın kökenleri, antik Roma'ya kadar uzanmaktadır. 14 Şubat Sevgililer Günü'ne değer katmak için en lezzetli tarifinin peşindeyiz. Bu kez Şef Rüzgar Sünbül'den kıvamı zahmet istemeyen pratik tarifiyle her davette yapmak isteyeceğiniz, şimdiden kendine hayran bırakan menüler sizlerle... Afiyet olsun!
#Fırınlanmış Bal Kabağı ÇorbasıKış mevsimi bağışıklığımızı düşürüyor. Bu da grip, nezle gibi hastalıkları beraberinde getiriyor. Bu kez sağlık profesyonellerine hastalıklarla nasıl başa çıktıklarını, bağışıklıklarını nasıl güçlü tuttuklarını sorduk. Uzmanlar şifa niyetine içtikleri çorbalardan stres attıran oyunlara uygulaması kolay öneriler verdi.
#SağlıkGıda güvenliği, son yıllarda tüketicilerin en çok endişe duyduğu konulardan biri. Halk sağlığını hiçe sayan firmalar, akıl almaz hilelerle gıdalarımızı kirletiyor. Bugüne kadar süte çamaşır suyu, zeytin yağına makine yağı, tereyağına patates püresi, salçaya gıda boyası, sucuğa at eti, eşek eti, sakatat karıştırdılar. Bu gıda hileleri 'Biz ne yiyoruz' diye sorgulatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'taklit ve tağşiş ürünler listesi yine aynı tartışmanın fitilini ateşledi. Bakanlığın açıkladığı son listede sumak ve pul biberler gibi baharatların içine tekstil boyası koyan firmalar ifşa edildi.
#Gıda SahtekarlığıBirçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkÇorbalar soğuk havalarda sofraların gözdesi. Özellikle güçlü bir bağışıklık için en güzel besinlerden. Çeşit çeşit sebzelerle hazırlanan kış çorbası da bunlardan biri. Bizde tarifimizde Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı'nın kış çorbasının tarifini derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#Kış Çorbası TarifiMasterchef Ben Saksı Değilim tarifi, programın yeni bölümüyle izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Somer Şef imzalı 'Ben Saksı Değilim' tarifi, finale doğru ilerlerken hazırlanması istenen yemeklerden biri oldu. Görünüm olarak saksıyı andıran yemek oldukça zorlu bir tarif. Takımlar dokunulmazlık için bu lezzeti en iyi şekilde çıkarmaya çalışacak. Peki Ben Saksı Değilim nasıl yapılır, malzemeleri neler?
#Ben Saksı Değilim TarifiSonbahar bereketi dört bir yanımızı sardı bile. Yaz güneşinin tatlandırdığı sebze ve meyveleri soğuk günlerde de kullanabilmek için en klasik yöntem konserve yapmak. Domates sosunu halen denemeyen kaldıysa onlar için küçük bir hatırlatmam var. Kendini aşanlaraysa acı biber hatta şeftali kavanozlamak için tarifler hazırladım.
#SebzeYazın her şeyi soğuk yemek istiyoruz. Fazla ağır olmayan, pratik ve az çeşitli yaz sofralarınıza baş tacı edeceğiniz soğuk pilavları denemediyseniz şimdi tam zamanı... İçinde sebzesi de olduğu için tek tabakta tam karın doyurma garantili, zeytinyağlı olduğu için de ılık ya da soğuk yemeye uygun yaz pilavları dosyamızı açalım...
#PilavGıda takviyeleri son dönemde çok revaçta. En popülerlerinden biri de zerdeçal takviyeleri. Ancak bu popülerlik can sıkıcı bir tabloyu da beraberinde getiriyor: Zerdeçalla bağlantılı karaciğer hasarı vakaları günden güne artıyor. Peki karaciğer nakline hatta ölüme yol açabilen bu durum kimleri etkiliyor?
#SağlıkSon zamanlarda kolajenin cilt güzelliğinden eklem sağlığına, kas-kemik gücünden saç ve tırnaklara kadar etkilerini çokça duyar olduk. Hazır Kurban Bayramı gelmişken kaynağını bildiğimiz kemiklerle elde edebileceğimiz ilikli sularla kolajen üretimini destekleyen, emilimini arttırmak için de bolca C vitamini içeren lezzetli tarifler yazdım.
#SağlıkBeğendi denince akla ilk önce hünkârbeğendi gelse de onu levrek gibi balıklarla ya da domates soslu köfteyle sunmak hatta patlıcan yerine kabak kullanarak daha hafif bir versiyonunu hazırlamak da mümkün. Şefler Arda Türkmen ve Doğa Çitçi’den işin püf noktalarını aldık.
#Gizem DinçbaşUNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan ve bu yıl 484'üncüsü düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde hazırlanan 7 ton mesir macunu, 20 dakika boyunca Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden halka saçıldı. Halk şifalı macunlardan kapmak için birbiriyle yarışırken, festivalde renkli görüntüler yaşandı.
#ManisaiPerşembe günü başlayan Alaçatı Ot Festivali tüm hafta sonu boyunca devam edecek. Biz de tezgâhlara çıkan çeşit çeşit taze otu mutfağında değerlendirmek isteyenler için The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve ve Ahali Alaçatı’nın koordinatör şefi Altuğ Tezer’den nefis tarifler ve pratik öneriler aldık.
#GİZEM DİNÇBAŞ