Kapalıçarşı yalnız İstanbul’dan değil ülkenin ve dünyanın her köşesinden insan manzaralarının kadrajınıza girdiği sürpriz dolu bir mekân. Çarşı sadece alışveriş düşkünlerinin değil gurmelerin de keyif alacağı bir yer. Buradaki lezzet mekânları gerçekten efsane… Esnafın söylediği şu: “Kapalıçarşı’da kötü yemek olmaz, yapan da barınamaz.” Buyurun birlikte gezelim…
#KapalıçarşıAmalımescit’teki Antiochia’ya 16 yıl kadar önce ilk açıldığı dönemde gitmiş, kentlerine gönül vermiş Antakyalı Gülüm ailesinin gastronomi tutkunu iki üyesi Süleyman Gülüm ve Jale Balcı ile o günlerde tanışmıştım. Sonra dostluğumuz, arkadaşlığımız hiç bitmedi.
#Antakya MutfağıUrfa, Adana ve Antep kebapları arasındaki fark ne? Lahmacunun bir standardı var mıdır? Baklavanın âlâsı fıstıklı mıdır yoksa cevizli mi? Ocakbaşındaki bir ustanın ‘ustalık mahareti’ nereden anlaşılır? Geleneksel tariflere ‘modern dokunuş’lar yapmak makbul müdür? Aydın Boysan’ın ona taktığı lakabıyla ‘kebap profesörü’ Arif Develi ile buluştuk. Hem bu soruların yanıtlarını aldık hem de eski albümleri karıştırdık. Babası Arif Develi tarafından 1912’de ufacık bir dükkânda kurulan Develi restoranları bu yıl 111. yaşını kutluyor...
#UrfaBir yandan bembeyaz zirveleri kayak pistleriyle süslü Atlas Dağları, diğer taraftan gizemiyle büyüleyen ve büyüklüğüyle insanda hiçlik duygusu yaratan Sahra Çölü... Tezatlar diyarı Fas’tayız. Afrika, Arap, Berberi ve Avrupa kültürlerinin harmanlandığı, Batı’dan birazcık çalmış ama özünde Doğulu kalmış insanların yaşadığı, sürprizlerle dolu bir ülke Fas.
#FasTemeli geçen aylarda atılan Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) işler hızlandı. 20 ay içinde tamamlanması beklenen projenin mimarı Murat Tabanlıoğlu merkezin işletme modelinin bir an önce belirlenmesi ve sanat etkinliklerinin de hazırlanarak uluslararası sanat takvimlerine girilmesi gerektiğini söylüyor.
#Atatürk Kültür Merkezi’JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, trafikte geçen zamanı azaltmak, verimliliği arttırmak için bölgesel ofislerin kullanma oranlarının artacağını belirterek, “Ayrıca ortak yaşam üniteleri de gelecek. Öğrenci yurtları gibi düşünebilirsiniz. Pazartesi-perşembe çalışan yurdunda kalıp, hafta sonları ailesinin yanına giden çalışanlar olacak” şeklinde konuştu.
#AVMSıfırdan yarattığı Chobani markasını, ABD’de son 10 yılın en hızlı büyüyen ve en yenilikçi şirketlerinden biri haline getiren, ABD’deki bir numaralı Türk girişimci Hamdi Ulukaya evleniyor. Gelin, Fransız asıllı ABD’li restoran işletmecisi Louise Ulukaya (Vongerichten). Üç yıldır birlikte olan çiftin nikâhı aslında ocak ayında, New York’ta kıyıldı. Ancak İstanbul’da, yakın arkadaşlarının ve akrabalarının katılacağı geleneksel bir düğünle evliliklerini kutlamak istediler. Nikâh şahitleri ve yakın arkadaşları Selçuk Şirin, düğün öncesi onlarla bir araya geldi. Tanışmalarının hikâyesini, düğünün detaylarını sordu. Vongerichten, “Hamdi’nin doğduğu topraklarda evliliğimizi kutlamak, ailemin bu kültürü görmesini, öğrenmesini istedim. Türk değilim ama şimdi öyle hissediyorum” diyor. Hamdi Ulukaya ise kaybettiği annesinin, gelinini görse mutluluktan ağlayacağını söylüyor.
#LouıseSon dönemde İstanbul kazan ben kepçe kentin dört bir köşesini dolaşıyorum. Kimi yeni açılmış, kimi bugüne dek gidemediğim, kimi de yıllar önce gidip de ne durumda olduğunu merak ettiğim lokantalar oluyor. Bazılarında piyangodan büyük ikramiye çıkmış gibi mutlu oluyorum, bazılarında hayal kırıklığı yaşıyorum...
#Müge AkgünYeni çıkan, mis kokan, temiz yüzlü, yabancı bir yemek ve kültür dergisi, imaj problemi yaşayan İstanbul’u uluslararası arenada yeniden parlatabilir mi? Üstelik, ‘trend’ başlığıyla değil, karmaşık ruhundaki tüm o güzellikleri kutlarcasına göstererek... Ben Marvis ve dergisi ‘Fare’ ile tanışın.
#Fare DergisiAlman çevirme piliç markası WienerWald, Türkiye’de bir yılda 30 restoran açarak markanın 55 yıllık tarihindeki rekorunu kırdı. WienerWald’ın Türkiye Yöneticisi Kaan Bilbay, Almanya’da bira, patates ve tavukla özdeşleşen Wienerwald’ın Türkiye’de alkol satmamasına ilişkin olarak, “Alkol izni almak istediğiniz zaman 30 restoran birden açamıyorsunuz” dedi.
Gazeteci, televizyoncu, AKP kurucularından Ayşe Böhürler (45) yüzünü Doğu’nun zenginliklerine dönen gezginlerden. 2006’da 12 Müslüman ülkeyi gezip, “Duvarların Arkasında Müslüman Ülkelerde Kadın” adlı TV belgeselini hazırladı. Yoğun iş temposuna, 15, 18 ve 21 yaşlarında üç çocuk annesi olmasına karşın yılda en az bir kez farklı coğrafyalara keşif gezisine çıkıyor. İki yıl önce, bir haftalığına gittiği Umman’da en çok Bedevilerden etkilendiğini söylüyor. “Çölde Bedevilerin yaşamına tanık olmak, gece gökyüzünü, gündoğumunda kumların değişen rengini izlemek için gitmeye değer” diyor.
The Sunday Times’ın aylık Travel eki, haziran sayısında haftasonu kaçamağı için İstanbul’u tavsiye etti. Nick Redman’ın hazırladığı yazıda, İstanbul’dan ateşli yaz gecelerinin şehri olarak bahsediliyor. Dergide, şehrin popüler eğlence mekanları, bütçeye göre farklı konaklama, alışveriş ve yemek seçenekleri ve İstanbul’u keşfederken karşılaşabileceklerinizle ilgili küçük ipuçları veriliyor.