Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ‘Kadın Olmak & Ötesi’ kitabıyla kadın sağlığı hakkında kapsamlı ve kolay anlaşılır bir rehber hazırladı. Kitap kadın okuruna ergenlik döneminden itibaren kendi bedenini tanımasını öneriyor. Prof. Dr. Kavak toplumdaki asıl yanlışınsa “Kariyer de yaparım, çocuk da” telaşı olduğunu dile getiriyor: “Hangisi önceliğinizse diğeri aceleye geliyor. Kadınlar önce kendilerinin ne istediğine bakmalı.”
#Prof. Dr. Zehra Neşe KavakYapılan araştırmalar çocukların alkol ve sigara ile tanışmasının çok küçük yaşlara kadar düştüğünü gösteriyor. Bu tanışıklık ise kansere davetiye çıkarıyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cansel Atinkaya Baytemir açıklıyor…
#HtvprogramlarAsrın hastalığı olan kanseri önlemek mümkün mü? Kanserden korunmak için hayat tarzımızı nasıl değiştirmek gerekiyor? İklim kriziyle kanserin nasıl bir bağlantısı var? Uzun yıllardır konuyla ilgili çalışan ve kanser hakkında bir de kitap yazan Dr. Sevil Öz uyarıyor: “Bizi kanser yapan her şey küresel ısınmaya, küresel ısınmaya sebep olan her şey kansere neden oluyor!”
#Kanser HaftasıÇağımızın en önemli sağlık sorunu olan kanser tüm dünya artmaya devam ediyor. Kansere karşı bilinçlenerek kansere neden olan risk faktörlerinden kaçınmak, erken tanı ve erken dönemde tedavi ile kanserden korunmak mümkün. Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Neşe Güney, kanserle ilgili güncel veriler paylaştı ve kanserden korunma yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
#Kanser NedenleriÇağımızın en sık görülen hastalıklarından biri olan kanser, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artıyor. Türkiye'de her yıl 160 bin kişiye kanser tanısı koyuluyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) raporlarına göre; önümüzdeki yıllarda her 5 kişiden biri kansere yakalanma riski taşıyor. Sağlıklı beslenmek, fazla kilolardan kurtulmak ve hareketli bir yaşam sürmek ise kanser riskini yüzde 30-35 oranında azaltabiliyor. Soğan, sarımsak, brokoli, zeytinyağı, çekirdekli siyah üzüm, zerdeçal gibi daha birçok besin de bu hastalıktan korunmada bizlere yardımcı oluyor.
#KanserMeme kanseri, dünyada en sık görülen ikinci kanser türüdür. Ülkemizde her 10 kadından 1’inde görülen meme kanserinden korunmak için en etkili yöntem, erken teşhis, düzenli hekim kontrolü ve sağlıklı yaşam tarzı olduğu unutulmamalıdır. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Buse Özdemir, meme kanserine karşı koruyucu olan besinler ve beslenme yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
#Meme Kanserine İyi Gelen BesinlerMemede her ele gelen kitle kansere mi işaret? Meme kanserinde en önemli risk faktörleri neler, kimler tehlike altında? Meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çeken MEMEDER Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Nilüfer Özaydın; meme kanseriyle ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı, konu hakkında kulaktan kulağa dolaşan şehir efsanelerine açıklık getirdi.
#Meme KanseriÜlkemizde görülme sıklığı olarak kadınlarda ikinci, erkeklerde üçüncü sırada yer alan kolon kanserinin risk faktörleri arasında 50 yaşın üzerinde olmak ve yanlış beslenmek ilk sıralarda yer alıyor. Kolon kanserini erken evrede yakalamak için ise vücudun verdiği sinyalleri iyi takip etmek gerekiyor. Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan Çipe, kolon kanseri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Kolon KanseriKanser tedavisi gören hastalarda beslenmenin önemli olduğunu belirten Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Gürbüz Görümlü, kemoterapi ve radyoterapi gören hastaların günde en az 8 bardak su ya da maden suyu tüketmesi gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Görümlü, ayrıca yeşil çayın günde 500 mililitreden fazla içilmemesi gerektiğine dikkat çekti.
#Yeşil ÇayKanser tüm dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra en sık ölüme yol açan hastalık. Dünya Sağlık Örgütü'nün uluslararası kanser araştırmalarını yürüttüğü GLOBOCAN adlı projenin verilerine göre; geçtiğimiz yıl 18 milyon kişiye kanser tanısı kondu ve bu hastalıktan ölen hasta sayısı 9,5 milyonu aştı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal kanserden korunmak için nasıl bir beslenme alışkanlığı edinmemiz gerektiğini anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#Kanser Hastaları Nasıl Beslenmeli1-31 Mart Dünya Kolon Kanseri Farkındalık Ayı ve 3 Mart Dünya Kolon Kanseri Farkındalık Günü. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nesliar Eser Kutsal da bu vesileyle dünyada en sık görülen 3 kanserden biri olan kolon kanseriden korunmanın yollarını anlattı.
#Dünya Kolon Kanseri Farkındalık GünüUyandığınızda içeceğiniz bir bardak limonlu ılık su güne zinde başlamanıza neden olacaktır. Limondan aldığınız vitamin bağışıklık ve sindirim sisteminiz içinde fazlasıyla kolaylaştırıcı olacaktır. Peki, Limonlu su ne işe yarar? Limonlu suyun faydaları neler?
#Limonlu Su Ne İşe Yarar?Sebze ve meyvelerin kendilerinde ürettikleri bazı doğal güçler bizim bedenimizde de aynı işlevleri üstlenebiliyorlar. Kimi kanser kalkanı, kimi mantar engelleyici, kimi güneş koruyucusu olan bu doğal mucizeleri bedenimize ne kadar çok kazandırırsak sağlığımız da o ölçüde güçleniyor.
#Osman MüftüoğluHem antioksidan özelliğine sahip hem de lif dolu bir bitki olan limonun faydaları saymakla bitmiyor. Son dönemlerde ise limonlu su içme trendi başladı. Vatandaşlar limonlu su içerek, vücutlarını kötü maddelerden arıtacaklarına ve sindirim sistemlerini düzenleyeceklerine inanıyor. Peki, limonlu su faydalı mı? Limonlu suyun yararları neler?
#Limonlu Suyun Faydaları