Sevgili Hürriyet okurları... Tiroid kanseri, vücutta hormon üretimini gerçekleştiren tiroid bezi hücrelerinin kontrolsüz büyümesi ile meydana gelmektedir. Erkeklerde tiroid nodüllerinin kanser olma ihtimali, kadınlara göre daha fazladır. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi tiroid kanserinde de tanı ve tedavide olumlu gelişmeler kaydedilmektedir. Tiroid kanseri tedavisindeki güncel gelişmeleri, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun ile konuştum. Şu önemli bilgileri verdi:
#Şenol KalyoncuDünya genelinde her yıl yaklaşık 1.3 milyon insan Hepatit B ve Hepatit C virüslerinin yol açtığı siroz, karaciğer kanseri gibi nedenler ile hayatını kaybediyor. Hepatit virüslerinde en iyi önlem ise virüsün bulaş zincirini kırmak. Manikür, pedikür salonlarından dövme, piercing yapılan işletmeler gibi birçok yerde, yıllardır uyarılmasına rağmen hepatit virüsleri ile hala karşılaşmak mümkün.
#SağlıkSıcak hava dalgaları nedeniyle apartmanların üst katlarında oturanlara uyarıda bulunan İTÜ İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, üst katlarda yaşayan yaşlı, çocuk, obez ve yatalak kişilerin korunması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Kayıtlarda değişik zamanlarda kuvvetli sıcak hava dalgaları hep olmuştur. 2004'te Fransa'daki sıcak hava dalgasında 35 bin kişi öldü. Türkiye'de bu kayıt dışı bir afet olduğu için kaç kişi öldüğünü bilmiyoruz.Özellikle apartmanların üst katlarında, yaşlı, çocuklar, obezler, kronik hastalığı olanlar ve yatalaklarda ölümcül oluyor. Artık İstanbul gibi kentlerimizde, Bodrum gibi açık renkle binaların boyanması gerekiyor. Kent ısı adasını azaltıcı etkiler üzerinde çalışıyor olmamız lazım. Yeşil çatılara ağırlık vermemiz lazım. Beyaz olunca güneş ışınları geri yansıyacak, güneş ışınları yutmayacak, güneş ışınlarını yutup sonra geri salmayacağı için kent Isı adası düşük değerde olacak." diye konuştu.
#Mikdat KadıoğluSıcak hava dalgaları nedeniyle apartmanların üst katlarında oturanlara uyarıda bulunan İTÜ İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, üst katlarda yaşayan yaşlı, çocuk, obez ve yatalak kişilerin korunması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Kayıtlarda değişik zamanlarda kuvvetli sıcak hava dalgaları hep olmuştur. 2004'te Fransa'daki sıcak hava dalgasında 35 bin kişi öldü. Türkiye'de bu kayıt dışı bir afet olduğu için kaç kişi öldüğünü bilmiyoruz.Özellikle apartmanların üst katlarında, yaşlı, çocuklar, obezler, kronik hastalığı olanlar ve yatalaklarda ölümcül oluyor. Artık İstanbul gibi kentlerimizde, Bodrum gibi açık renkle binaların boyanması gerekiyor. Kent ısı adasını azaltıcı etkiler üzerinde çalışıyor olmamız lazım. Yeşil çatılara ağırlık vermemiz lazım. Beyaz olunca güneş ışınları geri yansıyacak, güneş ışınları yutmayacak, güneş ışınlarını yutup sonra geri salmayacağı için kent Isı adası düşük değerde olacak." diye konuştu.
#Sıcak HavaEKOL Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Orçun Çelik, ailesinde prostat kanseri öyküsü olan erkeklerin 40 yaşından itibaren, olmayanların ise 45 yaşında itibaren yılda bir kez prostat kanser taraması için bir üroloji uzmanına başvurmasının önemli olduğunu açıkladı.
#1Çoğunlukla hareketsizlikten ya da yanlış hareketten kaynaklanan omuz ağrıları yaşam kalitemizi bozuyor. Bazen de önemsemediğimiz, 'Nasıl olsa geçer' dediğimiz ağrılar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Tıpkı 37 yaşındaki D.K.'nin hafif hafif başlayan omuz ağrılarının hayatını kâbusa çevirmesi gibi… Peki her ağrı aynı mı? Hangi ağrılar ciddiye alınmalı?
#SağlıkDoktorların geçmeyen belirtileri için 'kaygı bozukluğu' teşhisi koyduğu 45 yaşındaki Robin Hendley'in Beyin kanseri olduğu ortaya çıktı. 12 ay ömür biçilen talihsiz adam hayata tutunmak için Almanya'daki yeni bir tedaviye umut bağladı.
#Beyin TümörüCilt kanseri riski nedeniyle güneşten o kadar korkuyoruz ki yaz-kış dışarı koruma faktörü yüksek kremler sürmeden çıkamıyoruz. Yazın buna gözlük, şapka, UV korumalı giysiler de ekleniyor. Oysa güneş pek çok hastalığın da tedavisi… Uzmanlara sorduk: Güneşin tedavi edici etkilerinden nasıl faydalanabiliriz?
#Güneş IşınlarıRadyasyon tedavisi, yetersiz kalori ve protein alımına katkıda bulunabilecek birçok yan etkiye neden olabilir. Bu yan etkiler arasında iştahsızlık, tat değişiklikleri veya tat alamama, ağrılı çiğneme ve yutma görülebilir. Tedaviden önce Radyasyon zehirlenmesinin etkilerinden ve belirtilerinden bahsetmek gerekmektedir. Peki, Radyasyon zehirlenmesi nedir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkDijital sağlık alanında farklı uygulamaların hayata geçirilmesi dikkatleri tıptaki teknolojik gelişmelere yoğunlaştırıyor. 5G ile yapılan uzaktan ameliyatlar, bazı hastalıkların teşhisi için kullanım onayı alan yazılımlar ve tedavide kullanılan VR uygulamalar tıp alanındaki teknolojik gelişmelerin ileride topluma sağlayacağı katkıların habercisi.
#Serap TorunKlorofil, fotosentez durumunun en önemli yapılarından biri olarak bilinir. Fotosentez, yaşamın devam etmesi için olması gereken en önemli döngü arasında bulunur. Bu açıdan bakıldığında da klorofil önemli bir yapı olarak tanımlanabilir. Yaşamın en temel taşları arasında yer alan klorofil, pek çok amaç ve özelliği içerisinde bulundurur. Peki, klorofil nedir, ne işe yarar? Nerelerde bulunur ve faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Klorofil Nedir?Her hastalıkta erken teşhisin çok önemli olduğunu belirten Dr. Mehmet Topçu, belli bir yaştan sonra 6 ayda bir kan testlerinin, iki yılda bir de görüntülü ‘MR’ çektirerek vücudun içinin kontrol edilmesinin gerektiğini söyledi: “İnsan vücudunun en zirvede olduğu yaş 27’dir ve o yaştan sonra vücudumuz eskimeye başlar. Saçlarımızın beyazlaması, yüzümüzün kırışması gibi akciğerimiz, karaciğerimiz, damarlarımız ve bütün vücudumuz eskimeye başlamaktadır. 50-60 yaşlarında beynimizin, boyun ve beyin damarlarının hangi halde olduğunu merak etmeliyiz. MR görüntülemeyle bunları kontrol ettirmeliyiz, gerekirse tedavisini yaptırmalıyız.”
#Dr. Mehmet TopçuSağlıksız beslenme ve yanlış yaşam alışkanlıkları nedeniyle son yıllarda görülme sıklığı artan kolon kanserinin öncü belirtilerinden olan polipler sinsice ilerlediğinden erken dönemde belirti vermiyor. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı “Kanser gelişene kadar bulgu vermeyen kolon polipleri, sıklıkla bir yakınmaya sebep olmaz ve kolonoskopi incelemeleri esnasında saptanır. Ancak bu bir yıllık pandemi sürecinde hastaneye gitme korkusu, kolonoskopi taramalarında da büyük düşüşe neden oldu. Ertelenen başvurular uzun dönemde kolon kanserine daha geç tanı konulmasına ve hastalığın daha ileri aşamada saptanmasına yol açacaktır” dedi.
#PolipOver kanserinde sağkalımı belirleyen en önemli faktör efektif bir cerrahinin yapılabilmiş olmasıdır. Bunda da en önemli belirleyici faktör cerrahın tecrübesidir. Over kanseri cerrahisi, bu konuda deneyimli jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanları tarafından yapılmalıdır.
#Over KanseriABD’de Cleveland Clinic'te yapılan bir araştırmada, bilim insanları uyku sorunlarını gideren melatonin hapının koronavirüsü engellediğini öne sürdü. Heyecan yaratan araştırma sonrası melatonin nedir, ne işe yarar, daha fazla melatonin için neler yapmalıyız gibi sorular merak konusu oldu. İşte melatonin ile ilgili merak edilenler…
#MelatoninÜreme çağında olan bir kadında kist için yapılan ameliyatlarda temel hedef yumurtalıkların korunması ve yalnızca kistin çıkarılmasıdır. Ancak kistin kansere bağlı olduğu düşünülüyorsa ve ameliyat esnasında yapılan hızlı patolojik inceleme kanser tanısını doğruluyorsa, bazı çok özel durumlar hariç, yumurtalığın alınması tedavi için yeterli değildir. Bu durumlarda standart yumurtalık kanseri ameliyatını uygulamak tedavi açısından çok önemlidir.
#Yumurtalık Kisti TedavisiYumurta en çok tüketilen hayvansal gıdaların başımda gelmektedir. Gerek tek başına farklı tariflerle tüketilmekte, gerekse çeşitli yemek ve pastaların içerisinde vazgeçilmez malzeme olarak kullanılmaktadır. İşte yumurta besin içeriği ve faydalarına ait tüm detaylar.
#YumurtaAlmanya’da yapılan istatistikler her iki kişiden birininin kansere yakalanma riskinin olduğunu ortaya koydu. Alman Kanser Hastalıkları Araştırma Merkezi Başkanı Michael Baumann, gelecek 20 yılda kanser hastalarının sayısının iki katına çıkacağını tahmin ederek bunun en önemli nedenleri arasında gelir ve eğitim seviyesinde düşüklüğü gösterdi.
#Alman Kanser Hastalıklarıİstanbul Organ Nakli Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Türkiye’de organ bağışının hâlâ beklenen düzeye çıkamadığını belirterek, “Organ bağışında sınıfta kaldık” dedi. Organ nakilleriyle ilgili yanlış bilgilerin bağış yapılmamasında etkili olduğunu anlatan Prof. Dr. Tuncer, “Sağlık Bakanlığı verilerine göre geçtiğimiz yıl 10 bin civarında diyaliz hastası hayatını kaybetti. Bu günde 26 hastanın organ nakli olmadığı için yaşamını yitirdiği anlamına geliyor” dedi.
#GazetehaberleriSon yıllarda oluşan güneş fobisinin sağlık için son derece vahim sonuçlar yaratabileceğine dikkat çeken Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Koruma faktörü 30, hatta 50 olan koruyucular olmadan kumsala gidilmez oldu. Söylenenin tam aksine, asıl güneş değil güneşsizlik hasta eder! D vitamini zengini gıdalar ile güneş ışınlarının bir ekip olarak birlikte çalışması gerekir” diyor.
#Güneşin EtkileriYurtdışında yapılan çalışmalara göre kanser en çok korkulan hastalıkların başında yer alırken, kanser fobisi de günümüzde hızla yaygınlaşıyor. Birçok insan fobileriyle korku kaynağından uzak durarak baş eder fakat karsinofobi yaşayan insanlar bu korkudan sakınamazlar. Çünkü bu çoğunlukla kişinin içinde, düşüncelerindedir. Psikoonkolog Işıl Yıldız, karsinofobiye karşı 7 etkili önerisini sıraladı; önemli uyarılarda bulundu.
#Fobi