Ünlü oyuncu Olivia Munn, son bir buçuk yılı hiç beklemediği bir zamanda yüzleştiği meme kanseriyle boğuşarak geçirdi. Sonunda hastalığını yendi, hatta kısa süre önce ikinci kez anne oldu. Ama belli ki geçirdiği o zorlu süreç onun hayata bakış açısını da değiştirdi.
#Olivia MunnHiç beklemediği anda meme kanseri olduğunu öğrenen ünlü oyuncu, o zorlu süreçte küçük oğluna vasiyetini bile hazırlamıştı... Böylesine büyük bir umutsuzluğa kapılmıştı çünkü. Ama sevdiği adamın ve küçük oğlunun desteğiyle direndi.
#Olivia MunnUzaktan bakıldığında gösteri dünyasının ünlü ve zengin kişilerinin hayatın olumsuzluklarından, karanlık yüzünden korunaklı olduğu sanılır... Ama gerçek hiç öyle değil... Çünkü onlar da kimi zaman maddi zorluklar yaşayabiliyor, kimi zaman sevdiklerini kaybediyor... Hatta çoğunun açık açık kamuoyuyla paylaştığına göre zorlu hastalıklarla mücadele edenler de oluyor.
#Olivia MunnDaha birkaç gün önce sevgilisiyle el ele kırmızı halıda objektiflere poz veriyordu. O gece için özel olarak hazırlanan elbisesiyle gayet güzel görünüyordu. Mutluluk, güzellik ve sağlık simgesi gibiydi. Sanki bu dünyada hiçbir derdi yokmuş, tek yapması gereken o gece kırmızı halıda kusursuz görünmekmiş gibi.
#Olivia Munn36 yaşına kadar 12 farklı kansere yakalanan kadının durumunu incelemeye karar veren doktorlar çok şaşırtıcı bir keşif yaptılar. Kadının özel durumunun kansere yatkınlık sağladığı ama aynı anda da kadını kansere karşı koruduğu ortaya çıktı. İşte tıp dünyasının konuştuğu o vaka...
#KanserABD’de en sık görülen kanserler arasında yer alan kolon kanseri ikinci sıradan üçüncü sıraya geriledi. Bu gelişme, kolon kanserinde düzenli takip ve tarama programlarının önemini ortaya koyuyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata özellikle genetik testler ve yeni nesil tanı teknolojisinin hem hastalar hem de hekimler için son derece önemli olduğunun altını çiziyor.
#Kolon Kanseri BelirtileriÜnlü oyuncu Angelina Jolie’nin kansere yakalanmasını kolaylaştıran bir gen mutasyonu taşıdığını ve bu nedenle yumurtalıklarını aldırdığını açıklamasından sadece günler sonra ünlü şarkıcı ve tv yıldızı Kelly Osborne da aynı mutasyona sahip olduğunu ve benzer bir operasyon geçirmeyi planladığını söyleid.
#Kelly OsbornaMemesini kaybetmek birçok kadın için psikolojik açıdan travmatik bir deneyimdir. Annesini ve ablasını çok genç yaşta meme kanserinden kaybeden 27 yaşındaki Claira Hermet, ameliyatından 6 gün önce memelerine partiyle veda etti. Operasyon öncesinde operasyon ekibinin kadın çalışanları, Hermet ile ameliyathanede dans şovu yaparken, "memeye veda" partisinde de misafirlere meme şeklinde kekler dağıtıldı.
Moleküler biyologlar sevinç içinde, çünkü hastalık genlerini devre dışı bırakan oldukça basit bir yöntem bulundu. Bu sayede bir çok kalıtsal hastalığa yol açan ‘gen’ çalışmaz hale getirilebilecek ve hastalıktan kurtulmak mümkün olacak.. Yeni buluş, öncelikle kanser, Aids ve obezite gibi hastalıkların tedavisinde önemli gelişmeler vaat ediyor.
Yedi kadından biri yaşamı boyunca meme kanserine yakalanıyor, ancak ne kadar erken teşhis edilirse tedavi edilme olasılığı o kadar yüksek oluyor. Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olmasını fırsat bilerek; meme kanseri nedirden, evde kendinizi nasıl muayene edeceğinize ve ailenizde kanser öyküsü varsa neler yapmanız gerektiğine kadar bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik. İşte her kadının okuması gereken meme kanseri rehberi…
#Meme KanseriHer yıl 9. ayın 22. günü dünyada kronik miyeloid lösemi veya KML günü olarak anılıyor. Bu tarihin seçilme nedeni ise KML’nin 9. ve 22. kromozomlarda oluşan bir bozukluk sonucu gelişmesi. KML, kemik iliğinin kan oluşturan hücrelerinde gelişen, olgunlaşmamış hücrelerin biriktiği ve sonunda kanı istila ettiği bir kanser türü olarak tanımlanıyor.
#Sponsorlu İçerikCanlılığın ilk ortaya çıktığı milyonlarca yıl öncesinin en ilkel ortamından şimdiki en gelişmiş canlı türlerine kadar evrilen yaşamın en küçük birimi hücreler. Farklı düşünen biliminsanları, hücreleri emir uygulayan pasif robotlar gibi görmeyi bırakmamız gerektiğini; aksine, bedenimizi oluşturan 37 trilyon hücrenin her birinin kendi bilinci olduğu fikrini savunuyorlar.
#HücreAlara Urunga, bakteriler üzerine çalışmaları ve müziğe olan yeteneğiyle Oxford’a kabul edildi. 4 yıl biyokimya eğitimi alacak olan Alara, 64 bin sterlinlik Reach Oxford Scholarship bursuna da hak kazandı. Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz ise Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.
#Alara Urungaİyi bir uyku, sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarından biri. Ancak ne yazık ki toplumun önemli bir kısmı iyi uyuyamamaktan şikayetçi. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, bu konuda çok ilginç detaylar ortaya koydu.
#UykuSonuçları geçtiğimiz hafta kamuoyuyla paylaşılan yeni bir araştırma, D vitamininin kansere karşı mücadeledeki rolüne ilişkin çok ilginç detaylar ortaya koydu. Peki bu ne anlama geliyor?
#D VitaminiAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili?
#Kanser