Güncelleme Tarihi:
İskoçyalı bilimadamlarının, sigara içenleri kansere karşı koruyan geni bulması, tıp dünyasında büyük heyecan yarattı. Özellikle akciğer ve mesane kanserini önleyen bu genin keşfi, kansere karşı yeni ilaçların geliştirilmesi alanında çok önemli bir adım olarak niteleniyor.
Prof. Roland Wolf önderliğinde çalışan Dundee, Glasgow ve Edinburgh üniversitelerinden bilimadamlarının buluşu sayesinde; günde 2-3 paket sigara içenlerin nasıl olup da kansere yakalanmadığı, buna karşılık pasif içicilerin neden kanser olduğu da anlaşıldı.
Kansere karşı koruyucu gene sahip kişilerin, sigara içseler de sigaranın yol açtığı akciger ve mesane kanserine yakalanmayacağını ortaya çıkaran bilim adamları, bundan yola çıkarak genetik mühendislik sayesinde vücudun doğal savunma sisteminin geliştirilerek, kansere ve diğer hastalıklara karşı daha dayanıklı hale getirileceğini bildirdiler.
Prof. Roland Wolf, yeni keşfin tek bir genle ilgili olduğu için büyük önem taşıdığını belirterek, ‘‘İlk kez bir genin, kansere karşı korunmada çok büyük rol oynadığını ortaya çıkardık. Bu buluş, kanser tedavisinde yepyeni ümit kapıları açıyor. Buluşun bir başka özelliği de basitliği. Eğer bir tek geni idare edip, kansere karşı koruyabilirseniz, bu yolla kanserin yeni şekillerine karşı çare bulmayı da düşünebilirsiniz. Bir tek geni idare etmek, birden fazlayı kontroldan daha kolay’’ dedi.