Kan Şekeri haberleri sayfasında Kan Şekeri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5209 Kan Şekeri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ekmek ve hamur işleri, makarna, tatlılar, kısacası karbonhidratlar... Birçoğumuz bu besinleri çok sevsek de kan şekerimizde ani inişlere ve çıkışlara neden olabilecekleri endişesiyle yemekten kaçınıyoruz. Ne var ki dünyanın beslenme konusundaki önde gelen uzmanlarından birine göre, kan şekerimizde ani tepkilere yol açmadan da gönül rahatlığıyla karbonhidrat yemek mümkün. İşte bunu yapabilmenin 6 sırrı...
#SağlıkKan şekeri düzeylerinin yüksek olması diyabetten sinir hasarına pek çok hastalığa yol açıyor. Kişinin kan şekerinin yüksek olduğunu belirlemesi her zaman kolay değil ancak uzmanlar bu belirtilere sahipseniz kan şekerinizi test ettirmenizde fayda olduğunu söylüyor.
#Kan ŞekeriBirçoğumuz karbonhidratları çok sevsek de kan şekerimizde ani inişlere ve çıkışlara neden olabilecekleri endişesiyle yemekten kaçınıyoruz. Ne var ki dünyanın beslenme konusundaki önde gelen uzmanlarından birine göre, kan şekerimizde ani tepkilere yol açmadan da gönül rahatlığıyla karbonhidrat yemek mümkün.
#Kan ŞekeriKan şekerinin beyin gücü üzerindeki etkisi önemlidir. Kan şekerinin dengesiz olması, beyin fonksiyonlarını etkileyebilir çünkü beyin, büyük ölçüde glukozdan enerji sağlar. Kan şekeri düşük olduğunda (hipoglisemi), beyin hızla etkilenir ve odaklanma, konsantrasyon, öğrenme ve hafıza gibi bilişsel yetenekler azalabilir. Ayrıca, yüksek kan şekeri seviyeleri (hiperglisemi) uzun vadede beyin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir ve kognitif fonksiyonlarda bozulmalara yol açabilir.
#GlukozHalk arasında üzüm şekeri olarak bilinen kan şekeri, vücuttaki enerji kaynağı glikoz olarak biliniyor. Düşük ya da yüksek olması mümkün olabilen kan şekeri, çeşitli rahatsızlıklara ve risklere neden olabilir. Kan şekeri nedir, kan şekeri değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri ile belirtileri neler gibi sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Kan ŞekeriHipoglisemi, “kan şekerinin düşmesi” anlamına geliyor. Aslında kanımızdaki şeker seviyeleri de tıpkı kan basıncımız gibi sabit bir rakamda çakılı kalmıyor. Biyolojik ihtiyaçlarımıza, açlık tokluk durumumuza, yiyeceklerle kazandığımız kalori/enerjinin miktarına, hareketli ya da tembel biri olup olmadığımıza göre değişebiliyor.
#HipoglisemiABD San Diego’da diyabet üzerine araştırma yapan Türk uzman Gencer Sancar, kan şekerini düzenleyici yeni bir hormon keşfetti. Araştırması ABD’nin pek çok bilim dergisinde geniş yer bulan Sancar, bu hormonla farelerdeki kan şekerini haftalarca düşük seviyede tutmayı başararak insülin direncini kırdıklarını söyledi.
#Gencer SancarŞeker hastalığı toplumda en sık karşılaşılan ciddi kronik hastalıklardan bir tanesidir. Hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilen şeker hastalığı mutlaka tedavi edilmesi ve kontrol edilmesi gereken bir hastalıktır. Şeker hastalığına iyi gelen birçok bitkisel yöntem de yer almaktadır. Özellikle şeker tanısı konan hastalarda bu hastalığın takibi yapılması gerekir. Peki, şeker nasıl düşer? Yüksek şekeri en çabuk ne düşürür? Yoğurt kan şekerine iyi gelir mi? İşte şeker hastalığı ile ilgili tüm detaylar.
#Kan ŞekeriAçılımı “Glikolize Hemoglobin” olan hba1c, şeker hastalığının tespiti için yapılan testtir. Bu test genellikle kan şeker seviyesinin ölçümünde kullanılır. Peki, hba1c nedir? Hba1c yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? İşte hba1c ile ilgili merak edilenler…
#Hba1c Değeri Kaç Olmalıdır?Mutfağımızdan eksik olmayan temel sebzelerden biri olan kuru soğan, çiğ ya da pişmiş olarak salatalarda, garnitürlerde, soslarda, yemeklerde ve hatta tek başına lezzet verici olarak kullandığımız bir sebze. Vitamin, mineral ve lif bakımından oldukça zengindir. Soğan, antioksidan ve kükürt içeren bileşikleri yüksek miktarda içermesi sebebiyle sağlığa birçok fayda sağlar.
#SoğanProf. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, 14 Mart Dünya Böbrek Günü kapsamında hükümetlerin çalışmaları ve teşvikleri kadar bireysel olarak da böbrek sağlığını korumanın, sağlıklı bir yaşama kavuşmak için çok önemli olduğunu söyledi. Kilo, kan şekeri ve tansiyon kontrollerinin sık sık yapılması gerektiğini vurgulayan Ateşoğlu, “Sigaradan, alkolden, hazır yiyeceklerden uzak durun, bol bol sıvı tüketin” dedi.
#Kilo TansiyonBayramda beslenme alışkanlıklarını düzene sokmak için öneriler veren Uzman Diyetisyen Deniz Pirçek, “30 gün boyunca midenin alışmış olduğu beslenme düzeni sonrasında, bir anda çok fazla yemek içeren öğünler tüketmek hazımsızlık, mide ağrıları, iç bulantısı, halsizlik gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu sebeple mide yeni düzene alışana kadar az ve sık beslenmek önemlidir” dedi.
#RamazanRamazan Bayramı, uzun bir oruç döneminin ardından sevdiklerimizle bir araya gelip lezzetli sofralar kurduğumuz özel günlerden biridir. Ancak bu dönemde tatlılar, ağır yemekler ve bolca ikram, beslenme düzenimizi zorlayabilir. Aşırı tüketimin neden olduğu sindirim sorunları, mide yanmaları, hazımsızlık problemleri, kan şekeri dalgalanmaları ve kilo artışı gibi durumların önüne geçmek için dengeli beslenmek büyük önem taşır. Diyetisyen Sena Nur Doğan, Ramazan Bayramı’nda sindirim sistemini korumak ve sağlıklı bir şekilde beslenmek için bilinmesi gereken ipuçlarını paylaştı.
#Beslenme90 yaşını aşan kişiler üzerinde yapılan geniş çaplı bir araştırma ile bu uzun ömürlü insanların kanında metabolik farklılıklar keşfedildi. Bu da metabolik sağlık ve uzun ömür arasında bir bağlantı olabileceğini ortaya koydu. Peki uzun ömürlü insanların kanında ne var? Hangi kan değerler ne ifade ediyor? Kaderimiz tamamen genlerimize mi bağlı?
#Uzun ÖmürBazı insanlar için kilo verme çabası, sürekli bir mücadele gerektiriyor. Ancak bilim insanları, yeni keşfedilen bir ‘şişmanlık geninin’ bu duruma sebep olabileceğini ortaya koydu.
#SağlıkModern yaşamın getirdiği düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının, birçok kronik hastalığa zemin hazırladığını dile getiren Özel Mavi Deniz Tıp Merkezi’nden Dahiliye Uzmanı Dr. Meftun Çelikçi, bu hastalıkların başında ise diyabetin yer aldığını söyledi. “Diyabet gelişmeden önce vücudun verdiği bazı sinyaller vardır ve işte tam da bu noktada “prediyabet” kavramı devreye girmektedir” diyen Dr. Çelikçi, prediyabet hakkında önemli bilgiler vererek, risk grubunda olan kişileri uyardı.
#1Geniş ailelerin, dostların ve komşuların bir araya geldiği büyük iftar sofraları bir gelenektir. Ancak bu sofralardaki çeşit çeşit yemek, uzun süren açlığın ardından iştahın artması ve ısrarın teşvik etmesi gereğinden fazla yemeye yol açabilir. Kalabalık iftarlarda hem sağlığımızı koruyup hem de bu ayın ölçülü olma ruhuna uygun bir beslenme düzeni oluşturmak için önerilerim var.
#Dr. Ayça KayaToplumdaki yaygın inanışın aksine ciddi kalp hastalıkları dışında kalp hastalarının oruç tutmalarında bir sakınca görülmüyor. Zira, yapılan araştırmalara göre; oruç tutan hastalarda kalp krizi riskinde artış saptanmazken, kan şekeri ve kolesterol seviyelerinde düzelmenin yanı sıra tansiyon değerlerinde de düşme tespit edilmiş. Ancak, uzun saatler boyunca aç ve susuz kaldıktan sonra yapılan bazı hatalar kalp hastalarında ciddi sorunlar gelişmesine neden olabiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut, Ramazan’da kalp sağlığı için dikkat edilmesi gereken 10 kuralı anlattı.
#Ramazanİftarda aşırı şerbetli ve yağda kızartılan hamur tatlılarından uzak durulması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Seda Nasuhbeyoğlu, "İftar sırasında veya hemen sonrasında yapılacak tatlı tüketimi, sindirim problemlerine ve kan şekeri bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle tatlının iftardan en az 2 saat sonra tüketilmesi daha doğru olacaktır" diye konuştu.
#SağlıkOruçluyken kan şekeri ölçmenin ve insülin iğnesi kullanmanın orucu bozup bozmayacağı Ramazan ayında gündeme gelen konulardan oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın orucu bozan ve bozmayan durumlarla ilgili yaptığı açıklamalara odaklanan Müslümanlar, kan şekeri ölçmek orucu bozar mı? sorusuna yanıt arıyorlar. Ayrıca insülin kullanan şeker hastaları kullandıkları insülin iğnesinin oruç üzerindeki etkisini merak ederken, Diyanet konuya açıklık getirdi. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonların yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmayacağı açıklamasına yer veren Diyanet, insülin iğnesi orucu bozar mı? sorusunu yanıtladı. Peki, şeker hastalarının uyguladıkları insülin iğnesi orucu bozar mı, oruçluyken kan şekeri ölçülür mü? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Kan Şekeri ÖlçmekRamazan ayına sayılı gün kala oruç tutarken ne yemeliyiz ne içmeliyiz araştırmalar arasında yer alıyor. Ramazanda kilo almamak kadar, gün boyunca enerjimizin düşmemesi için tok hissetmek ve yeterli vitaminleri alabilmek de ayrıca önem taşıyor. Peki, sahur ve iftarda nasıl beslenilmeli? İşte, Uzm. Diyetisyen & Psikolog Fatma Yurdagül ile Ramazan ayında beslenme tüyoları!
#Ramazan BeslenmeBal Türkiye’de kahvaltıların, tatlıların en vazgeçilmez ögelerinden biri. Bizler, kızarmış sıcacık tereyağlı ekmeklerden yoğurda hatta tatlıya kadar her şeyin üzerine bal gezdiren bir milletiz. Ülkemizin çok çeşitli yerlerinde de birbirinden farklı ve leziz ballar üretiliyor. Ancak her şeyde olduğu gibi balda da taklit ve tağşiş yapılabiliyor. Bazen ise ‘organik’ diye pazarlarda satılan ballar hileli çıkabiliyor.
#Balın FaydalarıDünyanın en büyük bağımsız kanser araştırma kurumu Cancer Research UK önderliğindeki ‘Şekersiz Şubat’ta bir ay boyunca şekeri bırakma hedefleniyor. Biz de uzmanlara rafine şekeri hayatımızdan çıkarmanın yollarını sorduk. “Tatlı krizlerini azaltmak için güne peynir, yumurta, meyve, ceviz gibi besinlerle başlayın” diyen uzmanlar özellikle hazır soslar, meyve suları, turşular gibi işlenmiş gıdalara karşı uyarıyor. Sık sık tatlı krizine girenlereyse öğün sayılarını arttırmalarını tavsiye ediyor.
#Şekerİngiltere Essex’te yaşayan Gill Nibbs, 55 yaşında gayet sağlıklı bir kadındı. Son zamanlarda sık tuvalete çıkmaya, kilo kaybetmeye ve sırt ağrılarından şikâyet etmeye başladı. Bu semptomlar doktorlar tarafından diyabete bağlandı ama Gill, bir süre sonra pankreas kanserinden hayatını kaybetti. Annesini kaybeden kızı Lucy, ölümcül pankreas kanserinin hayati uyarı işaretleri hakkında herkesin bilgi sahibi olmasını istiyor.
#KanserBilişsel gerileme doğaldır; 40'lı yaşlarımızda yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar ve 50'li yaşların ortalarında kendinizi bir odanın ortasında durmuş, başınızı kaşıyarak “Şimdi ben buraya neden geldim ki?” derken bulursunuz. Bilişsel gerileme 57, 70 ve 78 yaşlarında hızlanıyor ancak uzmanlara göre beyninizi korumak ve zinde kalmak için yapabileceğiniz bazı kritik ayarlar var.
#Beyin YaşlanmasıTip 2 diyabetin, vücudun şekeri (glikoz) metabolize etme şeklini etkileyen ve kanda yüksek şeker seviyelerine yol açan kronik ve tehlikeli bir hastalık olduğunu dile getiren Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa, “Obezite, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesinden sorumlu hormon olan insüline karşı vücudun direncini arttırdığı için tip 2 diyabet için önemli bir risk faktörüdür” dedi.
#118 yaş altı tip 1 diyabet hastası çocukların, sensörlü glikoz izleme cihazları SGK tarafından geri ödeme kapsamına alındı. Bu, yıllardır ‘Parmak uçlarımız bize kalsın’ sloganıyla yüzlerce ailenin beklediği bir karardı. Şimdi uygulamanın nasıl olacağı, cihazların özel sağlık sigortalarının da kapsamında olup olmadığı soruluyor. Detayları sizler için araştırdım...
#DiyabetGıda takviyeleri son dönemde sağlıkla ilgili tartışmaların bir numaralı konusu. Vücudumuzda ve beslenmemizde yetersiz kalan çeşitli vitamin ve minerallerin yerini doldurmak için alınan bu takviyeler arasında şu an en popüleri magnezyum. Özellikle sosyal medyada herkesin mutlaka magnezyum takviyesi alması gerektiğine dair paylaşımlar öne çıkıyor. Ama gerçekten böyle bir ihtiyaç var mı? Daha da önemlisi magnezyum takviyeleri iddia edildiği gibi her derdin devası olabilir mi?
#Sağlık