Onları her gün gördüğümüz ve kullandığımız düşünülürse, ellerimiz biraz kızardığında bunu fark etmemiz zor olabilir. Ancak ellerimiz bazen sağlığımız hakkında ve işlerin tam olarak planlandığı gibi gitmediğine dair bize ince ipuçları veriyor.
#El SağlığıHer yıl 9. ayın 22. günü dünyada kronik miyeloid lösemi veya KML günü olarak anılıyor. Bu tarihin seçilme nedeni ise KML’nin 9. ve 22. kromozomlarda oluşan bir bozukluk sonucu gelişmesi. KML, kemik iliğinin kan oluşturan hücrelerinde gelişen, olgunlaşmamış hücrelerin biriktiği ve sonunda kanı istila ettiği bir kanser türü olarak tanımlanıyor.
#Sponsorlu İçerikBilim insanları, Çin'de kene ısırığı yoluyla insanlara bulaşarak beyin üzerinde ciddi etkiler yaratan yeni bir virüs keşfetti. "Wetland" (WELV) olarak adlandırılan virüs, insanlarda ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerin yanı sıra komaya giren bir hastanın beynini ve omuriliğini çevreleyen sıvıda yüksek beyaz kan hücresi görüldü.
#KeneGeçmişte pek çok çocuğun ölümüne neden olan boğmaca hastalığı yeniden gündemde. İngiltere'deki uzmanlar boğmaca salgınının son 40 yılın en kötüsü olabileceği konusunda endişeli. Peki vakalar neden bu kadar arttı? Ülkemizde durum ne? Prof. Dr. Gökhan Aydemir ve Prof. Dr. Ümit Savaşçı ile konuştuk.
#BoğmacaGıda takviyeleri son yıllarda çok popüler. Çeşit çeşit gıda takviyeleri kullananlar, eşe dosta "Ben çok fayda gördüm, sen de dene..." diyenler derken kafalar çok karışık. En kritik gıda takviyelerinden biri de demir takviyesi. "Demir takviyesi almalı mıyım?" diye düşünüyorsanız bu detayları mutlaka bilmelisiniz...
#DemirHavaların geçiş aşamasında olduğu şu günlerde uzmanlar soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda artış yaşandığı söylüyor. Özellikle baharda çiçeklerin açması, hava hareketlerinin yaşanması ve arıların aktif olması virüslerin taşınmasını sağlıyor. Bir yetişkin ortalama yılda iki ila dört kez soğuk algınlığına yakalanıyor. Çocuklar ise yetişkinlere göre iki kat daha fazla soğuk algınlığıyla mücadele ediyor. Peki soğuk algınlığından hızla kurtulmanın yolları neler? Hangi doğal ürünler ya da takviyeler hastalığa karşı kalkan oluyor? İşte The Telegraph’a konuşan dört uzmandan soğuk algınlığından çabucak kurtulmanın 10 yolu…
#SağlıkAntalya'da 2 aylıkken Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) teşhisi koyulan ve annesinden yarı uyumlu ilik nakledilen İkra Öner'in (2) vücudu, nakli reddetti. Yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren kızının her gün granülosit kana ihtiyacı olduğunu söyleyen Büşra Öner, “A pozitif granülosit kan arıyorum. Kızımın sizin kanınıza ihtiyacı var" dedi.
#İkra ÖnerAzospermi, boşalma sırasında seminal sıvının tamamen yokluğu olan aspermiden farklı olarak ejakülat içeriğinde hiç sperm bulunmaması durumudur. Çeşitli hastalıklar veya durumların neden olduğu bu sorun, spermin meniye girmesini engelleyen bir tıkanıklığa bağlı oluşabildiği gibi testis tarafından azalan sperm üretimine bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Öte yandan bazı hormonal bozuklukların da hem azospermi hem de kısırlık ile doğrudan ilişkili olduğu bilinmektedir.
#AzospermBir haftadır kuvvetli yağmurlarla birlikte soğuk havalar da sert yüzünü göstermeye başladı. “Üşüyorum” diyenlerin sayısı bir anda arttı. Kışın yaklaşmasıyla üşümeyi "Soğuktandır" diyerek olağan bir durum olarak görebiliyoruz ama üşüme hissi bazı önemli hastalıkların işareti olabilir. Peki her üşüme hastalık belirtisi mi? Hangi belirtiler endişe verici? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkVücudumuzdaki morlukların neden oluştuğunu anlayamadığımız, “Her halde bir yere çarptım” ya da “Hiçbir yere çarpmadım bu morluklar nereden çıktı?” diye düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Ne var ki önemsemediğimiz bu durumlar, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Tıpkı Hannah Newman-Smith’in morluklarının sebebinin APLASTİK ANEMİ olması gibi...
#MorlukGünlük yaşantımızda vücudumuzda zaman zaman morluklara rastlarız. Bunlar bazen fark etmeden elimizi kolumuzu bir yerlere çarptığımızda olur, bazen de hiçbir yere çarpmasak da oluşabilir. Anlam veremediğimiz morluklar için ‘Neden oldu acaba? Bir yere çarptım da farkında mı değilim?’ diye düşünürüz. Peki o sebebini bilmediğimiz morlukların bir hastalık belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz? Hangi morlukları dikkate almalıyız? Hastalık belirtilerini çarpmaya bağlı morluklardan nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkUluslararası Uzay İstasyonu'nda 371 gün geçiren astronot Frank Rubio ve kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitri Petelin, hafta içinde yeryüzüne döndü. Az kişiye nasip olacak bu uzay macerası, astronot ve kozmonotların beyinlerinden genlerine, bağırsak bakterilerinden gözlerine bütün vücutlarını etkiledi. Üstelik bu etkilerin bazılarını bilim insanları halen net olarak açıklayabilmiş değil...
#Frank RubioLökosit Esteraz tahlili, idrar yollarıyla bağlantılı olarak meydana gelen enfeksiyonların tanısı için yapılmaktadır. Bu test, enfeksiyonun sadece varlığına ilişkin bilgi vermektedir ve rahatsızlığın kaynağını tespit edilememektedir. Peki, idrarda lökosit esteraz nedir? Lökosit Esteraz değerleri kaç olmalıdır? Sizler için lökosit esteraz hakkındaki bilgiler.
#SağlıkBA yani Bazofil, lökosit şeklinde adlandırılmasının yanı sıra akyuvar hücresi olarak da tanımlanabilir. Kan testlerinde bazofil oranının yüksek ya da düşük çıkmasının birçok nedenleri olabilir. Bazofil değerlerinin kan testi ile belirleneceğini belirtmek doğru olacaktır. Bazofil değerlerinin normal seviyede olması, insanlar için çok önemlidir. Peki, BA nedir? BA kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri hakkında detayları derledik.
#BA NedirVücutta taşınan kan, sağlıklı bireyler açısından hem sağlıklı beslenmelerini hem de asit dengelerini korunmaları açısından oldukça önemli bir göreve sahiptir. Bu nedenle de kişilere yapılan kan tahlilleri bu değerlerin tümünü belirlemek açısından önem kazanmaktadır. Kan tahlillerinde ortaya çıkan değerlerden birisi de Lökosit değeridir. Bu yazımızda lökosit nedir? Lökosit eğer aralığı kaç olmalıdır? Lökosit değerlerinin yüksekliği ve düşüklüğünün nedenleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkRBC, kırmızı kan hücresi anlamına gelir. Kırmızı kan hücreleri de kan testleri yapılarak ölçülebilir. RBC nedir, RBC değeri kaç olmalıdır, RBC düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarınız sizler için derledik.
#SağlıkVitaminlerin ve minerallerin her birinin vücudumuzun farklı işlevleri üzerinde faydalı etkileri bulunur. Eksiklerinde ya da fazla alımlarında çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Dengeli ve düzenli beslenme bu vitamin ve minerallerin dengeli bir şekilde alınımını sağlayacaktır. Sağlıklı hücre büyümesi için önemli bir vitamin olan folat B9 vitamini olarak ta bilinir. Peki, folat nedir? Folat değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#Folat NedirEOS, kan tahlilleri ile belirlenen ve kanda yer alan ve bir tür akyuvar çeşidi olan Eozinofilin değerinin ölçülmesine yardımcı olan testtir. Eozinofil, vücutta çok önemli görevleri bulunan akyuvar türüdür. Eğer yapılan EOS testi sonrasında bu değerler normal değerlerin çok üzerinde olursa bu durum bazı hastalıkların da belirtisi olabilir. Bu yazımızda sizler için EOS nedir, normal değeri ve EOS düşüklüğü ile yüksekliği hakkında detayları sizler için derledik.
#EOS NedirBeyaz kan değeri, sağlık alanında sıklıkla karşılaşılan terimlerden biridir. Kan sayımı testlerinde beyaz kan sayımları belli değer aralıklarından gözlemlenmektedir. Beyaz kan değerleri WBC testi ile belirlenmektedir. Beyaz kan nedir? Beyaz kan değeri kaç olmalıdır? Beyaz kan değerinin eksikliği ve yüksekliğinin belirtileri nelerdir? Konu hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Beyaz Kan NedirBazofil, kandaki beyaz kan hücresi olarak da adlandırılan bir lökosittir. Kan testlerinde düşük veya yüksek bazofil seviyesi görülebilir. Bu durumların nedenleri çok farklı olabilir. Peki BAS nedir? BAS kan değeri ne olmalı? Sizler için detayları derledik.
#BAS NedirKan değerlerinin düşüklüğü ya da yüksekliğine bakılarak vücudumuzdaki pek çok hastalık için tanı konulabilir. Bazofil değerine tahlil sonuçlarında BAS olarak ifade edilir. BAS değerinin yüksek olması kişideki enfeksiyonun yüksek olması anlamına gelebilir. Peki, bazofil nedir? Bazofil normal değeri kaç olmalıdır? Bazofil yüksekliği- düşüklüğü belirtileri
#Bazofil NedirFerritin, demirin çözünmesinden, depolanmasından ve salınmasından sorumlu bir tür protein kompleksidir. İnsanlar arasında demir depolaması olarak da bilinen ferritin, çoğunlukla hücrelerde ve az miktarda kan dolaşımında bulunur. Ferritin hakkında bilinmesi gerekenleri tüm detayları ile sizler için derledik.
#SağlıkTrombosit, kan pıhtılaşmasını sağlayabilen, kanamayı durdurma görevi gören hücrelere verilen isimdir. Tıpkı diğer hücrelerde olduğu gibi kanda yeterli düzeye olmalıdır. Kanda bulunan bu trombosit hakkında mutlaka gerekli testlerin yapılması gerekir. Trombosit nedir, trombosit kan değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliği belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Trombosit Nedirİnsan vücudunda yer alan iki tür kan hücresi vardır. Bunlar beyaz ve kırmızıdır. Beyaz kan hücreleri çeşitli tiplerde oluşur. BASO kan hücreleri bu hücrelerden biridir. Bu hücrelere bazofiller de denir. Sizler için bilinmesi gerekenleri derledik.
#BASO NedirEozinofil, vücut sağlığı için oldukça önemli bir kan hücresidir. Beyaz kan hücresi olan eozinofil, vücutta savunma için üretilmektedir ve ömürleri birkaç hafta olmaktadır. Sizler için eozinofil hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
#Eozinofil NedirSafra kesesi ve karaciğer hakkında ipuçları veren bilirubin maddesidir. Bilirubin miktarının ölçümü genel olarak kan testleri ile yapılmaktadır. Peki, vücut için çok önemli olan bu madde, yani bilirubin nedir? Bilirubin değerleri ne olmalıdır? Sizler için derledik.
#Bilirubin Nedir