Geçen pazar günü Hrant Dink Vakfı tarafından 11’inci kez verilen ödülün sahipleri, kadınlar için çalışan iki kadın oldu: 1997’de Diyarbakır’da KAMER’i kurarak kadın hakları konusunda farkındalık kazanılması için uğraşan Nebahat Akkoç ile Hindistan’da kadınların uğradığı hak ihlallerini ortaya çıkaran, yolsuzlukları, yasadışı madencilik faaliyetlerini ifşa eden Agnes Kharshiing.
#NEBAHAT AKKOÇKadın hakları savunucusu avukat Canan Arın, Almanya’da bu alanda önemli ödüller arasında yer alan ‘Anne Klein Kadın Ödülü’ne layık görüldü. Ödül, merkezi Berlin’de bulunan Heinrich Böll Vakfı tarafından 2012 yılından beri düzenli olarak veriliyor.
#Anne Klein Kadın ÖdülüYaşamak. Özgür olmak. Okumak. Çalışmak. Ayrı eve çıkmak. Boşanmak. Ne haberlerde ne de çevrenizde bir erkeğin bunları yapmak istediği için şiddet gördüğünü veya öldürüldüğünü duyarsınız ama kadınlar öldürülüyor. Hem de senelerdir. Kadınların özgür bir yaşam için verdiği çaba daha çok konuşulmalı... Çarşamba gününe denk gelen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü bunun için en iyi vesilelerden…
#GazetehaberleriBundan 20 yıl önce Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan kadınların yüzde 95’i, kadın olmanın şiddet yaşamak için ‘doğal bir sebep’ olduğunu düşünüyordu. Aradan geçen zamanda yaşanan şiddet azalmadı ama şiddeti kabullenmeyeceğini söyleyen kadınların oranı yüzde 90’a yükseldi. Son birkaç yıldır yanlarında ‘geleneksel cinsiyet’ öğretilerine başkaldıran erkekler de var. KAMER Vakfı’nın bir araya getirdiği erkeklerin deneyimlerini dinledik.
#GazetehaberleriDoğan Grubu’nun Türkiye’nin ortak değerleri ve müştereklerinin yeniden konuşulması, önemsenmesi ve geliştirilmesi amacıyla başlattığı projede bugün, tartışmaya katılan saygın isimlerin görüşlerini yayımlamaya devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde saha çalışmalarıyla da desteklenecek olan bu proje öncelikle toplumun en geniş kesimlerinin katılacağı bir diyalog zemini oluşturmayı hedefliyor. Bu yönüyle proje aslında bir ‘büyük sohbet’ olarak tasarlanıyor. Dolayısıyla, her vatandaşın katılımı, katkısı bu tartışmanın zenginliği, projenin başarısı açısından büyük önem taşıyor. İsteyen bütün okurlarımız proje için açılan sosyal medya adreslerine görüşlerini gönderebilirler.
#Müştereklerimizi Keşfedelim Geleceğe Birlikte YürüyelimHelsinki Yurttaşlar Meclisi ile Empati Grubu tarafından düzenlenen "Türkiye’nin Kürt Meselesi" konulu konferans, büyük güvenlik tedbirleri arasında yapıldı. Katılımın yoğun olduğu konferansın "Milliyetçilik" başlıklı oturumunda konuşan Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ahmet İnsel, Kürt ve Türk milliyetçiliklerinin aynı olumsuz sonuçları doğurduğunu kaydederek, "Çözüm zihniyetlerin değişmesidir" dedi.