Yeni Zelanda'da yaşanan inanılmaz anlar adeta duyanın kanını dondurdu. Kiraladıkları tekne bir anda ters dönen 5 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer bu korkunç anlara sebep olan muhtemel olayı açıklayınca ise herkes şaşkına döndü.
#Yeni ZelandaBiliminsanları yaşadığımız çağa “6’ncı büyük yok oluş çağı” diyor. Çünkü her 13 dakikada 1 canlı türü kıyameti yaşıyor ve daha da önemlisi birçok canlı türü uçurumun kenarında duruyor. Ancak geç kalmış değiliz. Birçok canlının hayatını kurtaracak olanaklara da bilgiye de sahibiz. Umut verici örnekler karşımızda duruyor.
#Doğayı Koruma BirliğiABD'nin Massachusetts eyaletinde ıstakoz avcılığı yapan Michael Packard, avlanmak için yaptığı bir dalış sırasında bir kambur balinanın kendisini ağzına aldığını ve 30-40 saniye sonra da geri tükürdüğünü anlatınca bir anda dünya gündemine bomba gibi düşmüştü. Packard hakkında ortaya çıkan yeni gerçekse duyanlara bir büyük şok daha yaşattı.
#Michael PackardDünyanın geleceği için bir parça olsun endişelenen herkes nefesini tutmuş bu belgeseli bekliyor. Daha önce, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda gösterilmiş, izleyen ‘seçkinleri’ yerine çivilemişti. ‘Gezegenimiz’ (Our Planet), 5 Nisan Cuma günü bütün bölümleriyle Netflix’te olacak. BBC’nin ödüllü ‘Planet Earth’, ‘Blue Planet’ ve ‘Frozen Planet’ üçlemesinin yönetmeni Alastair Fothergill’in yapımcılığını üstlendiği belgesel, Doğal Yaşamı Koruma Derneği (WWF) işbirliği ile hayata geçiriliyor. İngilizce seslendirmesini doğa belgesellerinin efsane sesi Sir David Attenborough yaptı. Türkçede sesiyle hayat verecek isim ise ünlü tiyatro, sinema ve seslendirme sanatçısı Mazlum Kiper olacak. Alastair Fothergill ve ekibinin bir bölümüyle Kuzey Kutbu’nun kıyısındaki Svalbard’da buluştuk, çekim yaptıkları alanları kendi gözlerimizle gördük. Hatta şansımız yaver gitti, bir kutup ayısı ile yolumuz kesişti.
#GezegenimizMemeliler dünyasında balinalardan farelere kadar birçok hayvan şarkı söylüyor. Maymunlar müzik yetisine doğuştan sahipler. Hayvanların müzik dünyasındaki süperstarı elbette ki kuşlar. Fareler arasında müzikalite keşfedildi. Çok zengin bir repertuvara sahip Sclater çit kuşları koro halinde bile şakıyorlar.
Pazartesi... Birçok çalışan için 'kabus'la eşdeğer bir kelime. 'Pazartesi sendromu' idafesi ise çoktan literatüre girdi bile. Haftanın ilk gününe iyi başlayamazsanız devamı geliyor. Pazartesi günlerini kabusa çeviren etken yalnızca 'psikolojik' değil. Teknoloji devrimi sanılanın aksine insanları 'hapsediyor'. E-posta, cep telefonu, bilgisayarla gelen bilgi yağmuru işleri yarıda kesiyor, konsantrasyonu bozuyor, verimliliği azaltıyor. Peki çare nedir? Yazar ve eğitmen Bruce Rector 'Pazartesi Sabahı Yöntemi' adlı seminerlerinde pazartesi günleri eğlenceli ve neşeli bir şekle dönüştürmenin yöntemlerini anlatıyor. 76 ülkeden binlerce kişiye pazartesi sabahı gönderdiği mesajlarla motivasyon aşılıyor. Rector Haziran ayında Genç Müteşebbisler Derneği (JCI) Avrupa Kongresi için Türkiye'ye gelerek 'sırlarını' anlatacak.<br>
Gök balina adıyla da bilinen mavi balinalar, yaşayan en büyük memeli hayvandır. ''Cetacea'' takımındaki balinalar ''oluklu balinagiller'' familyasına aittir. Boyları ve ağırlıkları yaşadıkları bölgeye göre değişir. Mavi balinalar ne kadar yaşar ve kaç metredir? Sizin için derledik.
#Mavi Balinalar Ne Kadar Yaşar?Tülay Demircioğlu, beş yıl öncesine kadar özel sektörde müdür olarak çalışıyordu. Artık bir gezgin. Tülay Sabaz ise Çanakkale’de yaşayan İngilizce öğretmeni... İki adaşın ortak hayali beyaz kıtaya ayak basmaktı. Sosyal medya üzerinden konuşuyorlardı ama hiç buluşmamışlardı, ta ki Antarktika öncesi Ushuaia’da bir araya gelene kadar. Peru’dan Antarktika’ya giden bir yelkenlideki gruba katıldılar. 5 Aralık’ta başlayan yolculuk 21 gün sürdü ve 2 bin 15 mil yol giderek, ‘kıtaya yelkenliyle giden beşinci Türk’ unvanını kazandılar, bize de serüvenlerini anlattılar.
#Gezgin Kadınlar‘Dünyanın her yerini gezmiş, görmüş insan’ diye bilinirim. Büyük ölçüde doğru! Ama ne yazık ki Antarktika’ya ayak basmamıştım. Gezegenin en soğuk, en rüzgârlı ve en kuru yeri ‘Beyaz Kıta’da, vahşi ve bakir bir ortamda, penguenlerle, balinalarla, foklarla geçen 10 günlük bir macera... Hem Antarktika karasına ayak bastık hem de ‘Güney Kutup Dairesi’ni geçtik. Adımımızı atar atmaz aklımız başımızdan gitti.
#Antarktika Buzulu Ne Kadar Kalın?Yeryüzü bize keşfetmek için sayısız rota sunarken okyanus ve denizlerin altı ise apayrı bir dünyanın kapılarını açıyor. Uçsuz bucaksız bir evren olan su altını ister tek seferlik değişik bir deneyim yaşamak için isterseniz dalış tutkunuzu perçinlemek için tercih edin. Kutuplardan Ekvator'a, Asya’dan Akdeniz'e her yerde nefes kesen dalış noktalarına ulaşabilmek mümkün...
#DünyaHayatınızda hiç balina görmediyseniz ve görmeye can atıyorsanız gitmeniz gereken yer kesinlikle Husavik. Bu küçük yerin geçim kaynağı olan balina turları balina görmek için en doğru yer. Game Of Thrones çekimlerinin yapıldığı alana çok yakın olan Husavik aynı zamanda dünyanın balina başkenti. Balina görmeye can atıyorsanız İzlanda'da bulunan Husavik'i rotanıza ekleyebilirsiniz...
#BalinaAntarktika’da şu anda yaz. Türkiye’nin önemli beyin cerrahlarından Prof. Dr. Talat Kırış gibi sizin de hayaliniz bir gün beyaz kıtayı keşfe gitmekse şimdi tam zamanı. Arjantin’den 4.5 gün yelkenliyle Antarktika’ya ulaşan Kırış, hiçbir devlete ait olmayan bu büyülü dünyada bir ay geçirdi. Penguenlerin arasında dolaştı.
#Antarktika