Toplu ölümlerin arkasındaki neden

Güncelleme Tarihi:

Toplu ölümlerin arkasındaki neden
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2008 00:47

Balina, yunus ve diğer deniz memelileri arasında eskisine göre daha çok toplu ölümler yaşanıyor.

Haberin Devamı

Deniz memelileri arasında giderek daha sık toplu ölümlere rastlanması, bilim adamlarını harekete geçirdi. Balina, yunus ve diğer deniz memelilerin zaman zaman kıyılara çıkıp toplu intiharlarının ya da denizdeyken aniden yön tayin edemez hale gelmenin sonucunda ölmelerinin arkasındaki neden araştırıldı ve beklenen sonuca varıldı: Okyanuslar artık, balinalar, yunuslar ve diğer memeliler için çok gürültülü. En kötüsü de deniz radarları ile sismik silahların frekansları.

Uluslararası Hayvan Sağlığı Fonu'nun yayımladığı rapor, okyanuslardaki gürültünün, bu hayvanların iletişimine engel olduğunu ve beslenmelerini bozduğunu ortaya koydu.

Deniz radarları ve toplu ölümler

Raporda, bazı bölgelerde okyanustaki ses seviyesinin her on yılda ikiye katlandığı, önleyici tedbirlerin başarısızlığa uğradığı ve bazı memeli deniz hayvanlarının toplu ölümleriyle deniz radarının ilişkisi olduğu belirtildi.

Sismik silahların gürültü ve frekansları

Gemilerin motorları ve pervanelerinin, petrol ve gaz araştırmalarında kullanılan sismik havalı silahların yarattığı gürültünün, bu hayvan türlerini rahatsız edebilecek bir dizi frekans doğurduğu ifade edilen raporda, fonun İngiltere yöneticisi Robbie Marsland'in, "İnsanlık, kelimenin tam anlamıyla deniz memelilerinin sesini bastırıyor" yorumuna yer verildi.

Balina ve yunuslar, tam olarak anlaşılmasa da yaşamlarını sürdürebilmek için açıkça önemli olan sesler kullanıyorlar. Mavi ve kambur balinalar, suda binlerce kilometre yol alan alçak frekanslı, yunuslar ve dişli balinalar, avın yerini belirlemek için yüksek frekanslı sesler çıkarıyor.

Mavi balinaların yaşam alanı yüzde 10'a düştü

"Okyanusun Sesi: Sesi Kesin" başlıklı raporda, mavi balinaların seslerinin etkili olduğu alanın, motorlu ticari gemicilik döneminden öncekinin yalnızca yaklaşık onda biri kadar olduğuna dikkat çekildi. Raporda, hassas bölgelerde yüksek-enerjili deniz radarları ve sismik havalı silahların kullanımının tamamen yasaklanması gerektiği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!