Pazartesi Sendromu

Güncelleme Tarihi:

Pazartesi Sendromu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2002 15:21

Pazartesi... Birçok çalışan için 'kabus'la eşdeğer bir kelime. 'Pazartesi sendromu' idafesi ise çoktan literatüre girdi bile. Haftanın ilk gününe iyi başlayamazsanız devamı geliyor. Pazartesi günlerini kabusa çeviren etken yalnızca 'psikolojik' değil. Teknoloji devrimi sanılanın aksine insanları 'hapsediyor'. E-posta, cep telefonu, bilgisayarla gelen bilgi yağmuru işleri yarıda kesiyor, konsantrasyonu bozuyor, verimliliği azaltıyor. Peki çare nedir? Yazar ve eğitmen Bruce Rector 'Pazartesi Sabahı Yöntemi' adlı seminerlerinde pazartesi günleri eğlenceli ve neşeli bir şekle dönüştürmenin yöntemlerini anlatıyor. 76 ülkeden binlerce kişiye pazartesi sabahı gönderdiği mesajlarla motivasyon aşılıyor. Rector Haziran ayında Genç Müteşebbisler Derneği (JCI) Avrupa Kongresi için Türkiye'ye gelerek 'sırlarını' anlatacak.

Hafta sonu dinlendiniz, gezdiniz, eğlendiniz. Pazartesi sabahı yepyeni bir haftaya enerji ve dinamizmle başladınız. O sırada art arda telefonlar çalmaya başladı. Sizden cevap bekleyen yüzlerce e-posta gördünüz. Şefinizin talepleri, pazartesi toplantıları, bir önceki haftadan biriken işler derken gün ortasında enerjiniz bitti.

Birçok kişi hafta başında buna benzer olaylarla karşılaşıyor. Belki de biraz da bu kötü 'sürprizler' nedeniyle 'pazartesi sendromları' yaşanıyor. Oysa ki iyi organize olarak pazartesi günlerini verimli hale getirmek mümkün.

Bruce Rector 1997'den bu yana e-posta yolu ile gönderdiği 'Pazartesi Sabahı Mesajları' ve 'Pazartesi Sabahı Yöntemi' adlı seminelerle binlerce kişiyi motive ediyor. Hedefi onların hafta boyunca verimli çalışmalarını sağlamak. Bu değişimi kazanmaları için önerilerde bulunuyor. Kendi hayatından ve deneyimlerinden örnekler vererek onların 'mevcut sistemi' sorgulamalarını sağlıyor.

YATIRIMCILAR İŞ BAŞINDA

Uluslararası bir yazar ve eğitmen olan Rector, aynı zamanda Genç Müteşebbisler Derneği’nin (JCI) üyesi. JCI 2002 Avrupa Konferansı'na İstanbul ev sahipliği yapacak. Teması 'Enterpreneurs in Action' (Yatırımcılar İş Başında) olarak belirlenen konferansta Bruce Rector 'Pazartesi Sabahı Yöntemi' başlıklı seminerini sunacak. Konferans öncesi Rector'la 'pazartesi fenomeni' üzerine konuştuk. www.mondaymorningmessage.com sayfasına e-posta adresinizi bırakarak bu mesajları elde etmeniz mümkün.

e-posta göndermek için neden pazartesi sabahlarını seçtiniz?

- Haftanın hiçbir vakti pazartesi sabahları kadar önemli değildir. Pazartesi sabahları gerçekleşen olaylar enerjimizi tamemen tüketebileceği gibi tam tersi etki de yaratabilir. Bize bir hafta boyunca devam edecek yaşama zevki ve üretkenlik aşılayabilir. Başarılı bir hafta geçirmenin yöntemi pazartesine güçlü giriş yapmaktan geçiyor.

Pazartesi Sabahı Mesajları'nın amacı nedir?

- Bilgi teknolojilerinin hızlı gelişmesi sonucu iş hayatı eskisine oranla çok daha yoğun bir hale geldi. Bu karmaşa içinde hafta boyunca verimli çalışmak zorlaştı. Genç girişimciler ve liderler yeni teknolojinin tuzağına düştüler. Daha ne olduğunu anlamadan, teknoloji onları hapsetti. Kısa süre içinde kendi hayallerini ve amaçlarını kaybettiler. Başkaları tarafından dikte edilen yaşamlar sürmeye başladılar. ‘Pazartesi Sabahı Mesajları’ kişilerin tüm karmaşıklığa karşın kendi hedeflerine konsantre olmalarını hedefliyor.

E-postalarla bunu nasıl sağlıyorsunuz?

- Her pazartesi sabahı okuyucularıma yeni bir tema çerçevesinde bir hikaye anlatıyorum. İlgi çekici ve öğretici konular olmasına dikkat ediyorum. Hikayeler genellikle yaşadığım olaylardan ve deneyimlerimden oluşuyor. 1997'den bu yana birçok kişi bu basit fakat güçlü mesajları okuyarak daha anlamlı ve üretken bir hayat sürmeyi başardı.

İş hayatının dinamikleri geçmiştekinden farklı mı?

- Bilginin büyük bir hızla akması yalnızca organizasyonlara değil aynı zamanda kişilere de yeni yükler getirdi. Çalışanlara teknolojiyi verimli olarak kullanmak öğretiliyor fakat onun akışını kontrol etmek öğretilmiyor. Örneğin cep telefonunuz çaldığında veya e-posta geldiğinde çalıştığınız önemli projeye ara vermek zorunda kalıyorsunuz. Bu durun gün içinde sürekli tekrarlanınca verimliliğiniz düşüyor. Teknoloji bizi meşgul biri yapıyor ama verimli biri yapmıyor. Bununla nasıl başa çıkacağınızı bilemezseniz projelerde geri kalmanız ve başarısız olmanız işten bile değil.

'Pazartesi Sabahı Yöntemi' seminerinin özelliği nedir?

- Seminerde genç yöneticilere pazartesi sabahı ofise girdiklerinde karşılarına çıkacak bilgi bombardımanı ile nasıl başa çıkabileceklerini öğretiyorum. Olaylar tarafından sürüklenip gitmek yerine olayları kontrol etmenin ve yönetmenin yöntemlerini gösteriyorum. En önemli şey olayları erkenden kontrol altına almak. Ancak ondan sonra haftanın diğer günleri karşılarına çıkan problemlerle başarıyla savaşabilirler.

Neler Yapılmalı
*Pazartesi günleri kasvetli olmak zorunda değildir. Pazartesileri eğlenceli geçirebilirsiniz.

*Pazartesilerden zevk almanın yolu cuma gününden ertesi hafta için hazırlık yapmaktır.

*Kendinizi çıkabilecek ani sorunlara karşı önceden hazırlarsanız, kötü sürprizlere hazırlıksız yakalanmazsınız.

*Başınıza gelen olaylar sizi kontrol etmesin, siz onları kontrol edin.

*Pazartesi sabahı daha saat çalmadan güne hazırlanmış olun.

*Ofisinizin 'sosyal elemanları' ile ilişkilerinizi düzenleyin. Onların hafta sonu maceralarını dinlemek verimli çalışmanızı engelleyecektir.

*E-postalarınızı sürekli değil belli zamanlarda kontrol edin, böylece çalışmanızı bölmemiş olursunuz.

*Başarılı olmak için hedef belirlemek yetmez. Zamanınızı verimli kullanmak için bir strateji belirlemelisiniz.



Üç bin girişimci İstanbul'a geliyor
İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, 12-15 Haziran arasında uluslararası bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Genç Müteşebbisler Derneği (JCI) tarafından düzenlenecek 40. JCI Avrupa Konferansı'na 34 Avrupa ülkesinden üç bin civarında iş insanı ve yönetici katılacak. Çeşitli konferans, sunum, oturum ve eğitim panellerinin gerçekleşeceği etkinliğin ana teması 'Küresel Su Bilinci' olarak belirlendi. Konferansın açılış konuşmasını Dışişleri Bakanı İsmail Cem yapacak. Ayrıntılı bilgi için: www. ec2002istanbul. com ya da

0212 337 65 37

Rector'dan örnek mesaj
Her kış binlerce insan Hawai Adaları'na giderek kambur balinaların üreme dönemlerini izliyor. Balinaların ilgi çekmesinin tek nedeni; eşsiz olmaları, ne zaman nerede bulunacaklarının bilinmesi. Sevilmek ve örnek alınmak için kambur balinalar gibi en akıllı, en hızlı ya da en güzel olmanız gerekmiyor. Yapmanız gereken, sizi benzersiz kılan şeyi bulmak ve bunu ön plana çıkarmak. Her insan doğuştan eşsizdir. Dolayısıyla kendiniz olun. Kusurlarınızı kabul edin, benzersizliklerinizi ortaya çıkarın ve kendiniz olma savaşını sürdürün.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!