Kalıtsal faktörlerden güneş ışığı ve hava sıcaklıkları gibi dış etkenlere kadar birçok şey, sağlığımız üzerinde büyük etkiye sahip. Beslenme de bu etkenlerden biri. Bu bağlamda yaşlanma karşıtı besinler sık sık gündeme geliyor. Çin’de yapılan yeni bir araştırma da çayın yaşlanmayı yavaşlatmaktaki rolünü ortaya koydu. Peki çay bunu nasıl başarıyor? Günde kaç bardak tüketmek gerekiyor? Tüm çay türleri aynı etkiyi yapıyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKuduz aşısı günümüzde koldan ve 4 doz şeklinde yapılmaktadır. Eğer önceden kuduz aşısı olmuşsanız bu doz 2 doza kadar düşebilir. Kuduz hastalığı ihtimali olan bir hayvan tarafından ısırıldığınız gün mutlaka aşı olmanız gerekir. Belirtilerin ortaya çıkması ise ortalama olarak 72 saat içinde olur. Kuduz aşısının nasıl ve nereye yapıldığı hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
#Kuduz AşısıKalp ile ilgili çeşitli sıkıntıların yaşandığı durumlar olabilmektedir. Kalp Krizi de bunlardan bir tanesidir. Günümüzde yaş sınırı olmadan genç yaşlı pek çok kişide bu rahatsızlık görülebilmektedir. Kalp Krizine bağlı insanlarda kardiyak arrest de görülebilmektedir. Kardiyak arrest nedir, nasıl anlaşılır? Kardiyak Arrest belirtileri, nedenleri ve tedavisi nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kardiyak Arrest Nedir?Bazen yeterli su içmediğimizde, bazen spor salonunda kendimizi zorladığımızda ya da uzun bir aradan sonra koşuya çıktığımızda, kısacası o veya bu nedeniyle hepimiz bir şekilde bacak krampları yaşadık. Ama bacak ağrısının öyle bir türü var ki çok ciddi bir problemin habercisi olabilir.
#YazarDemir eksikliği, vücutta demirin eksilmesine bağlı gelişen bir tür kansızlıktır. Demir eksikliği tedavi edilmediğinde büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki demir eksikliği neden olur, kimlerde görülür? İşte, demir eksikliği belirtileri...
#Demir Eksikliği BelirtileriBirçok insan sabah uyandığında bile kendini yorgun hissettiğinden, dikkatini toplayamamaktan ve sürekli vücudunda gelişen şikayetlerden yakınır. Bu durumu ortaya çıkaran bir sürü neden olabilir ancak çoğu zaman en temel sebeplerden biri olan B12 vitamini eksikliği atlanır. Vücut için çok gerekli bir vitamin olan B12 eksikliğinde ciddi sorunları beraberinde getirdiğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#B12 Vitamini HapıBirçok insan sabah uyandığında bile kendini yorgun hissettiğinden, dikkatini toplayamamaktan ve sürekli vücudunda gelişen şikayetlerden yakınır. Bu durumu ortaya çıkaran bir sürü neden olabilir ancak çoğu zaman en temel sebeplerden biri olan B12 vitamini eksikliği atlanır.İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#B12 EksikliğiDemir eksikliği günümüzde Dünya Sağlık Örgütü’nün öncelikli sağlık sorunları sıralamasında en üst sıralarda yer alıyor. Dünyada 2 milyarı aşkın kişi, bir başka deyişle dünya nüfusunun yüzde 30’undan fazlası demir eksikliğine bağlı kansızlık sorunu yaşıyor. Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner, demir eksikliğinin belirtileri ve tedavisini anlattı.
#Demir EksikliğiHalsizlik, dikkat eksikliği, uykuya eğilim, kalpte çarpıntı ve saç dökülmesi gibi pek çok soruna yol açabiliyor. Genellikle de üreme çağındaki kadınları tehdit ediyor. Tedavi edilmezse yaşam kalitesini oldukça düşürebilen ve ciddi bir işgücü kaybına neden olabilen bu sağlık sorununun adı; demir eksikliği!
#Çabuk YorulmaSağlıklı beslenmek çocukların hem gelişimini hem de okuldaki başarısını büyük ölçüde etkiliyor. Yeterli ve zengin beslenemeyen çocuklarda kansızlık ortaya çıkıyor buna bağlı olarak da çocuğun okul başarısı olumsuz etkileniyor. Çocuklarda kansızlığın önemli sorunlara neden olabileceğini belirten Çocuk Sağlığı ve Uzmanı Dr. Ersin Sarı hastalıkla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Kansızlık TedavisiGünümüzde çocuklarımızı artan oranlarda spor yapmaya özendiriyoruz. Bu tür aktiviteler çocuğun fiziksel kapasitesinin artmasına ve sosyal yönden gelişimine çok büyük katkılar sağlıyor. Ancak beklemediğimiz bir problemle karşılaşmamak için spora başlamadan önce çocuğumuzun kalp sağlığı hakkında bilgi edinmeliyiz. Pediatrik-Doğumsal Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Çeliker dikkat etmemiz gereken noktalarla ilgili bilgi verdi.
#ÇocukUcuzluğu, erişimdeki kolaylığı nedeniyle başta bonzai (sentetik kannabinoid) olmak üzere hibrit sentetik uyuşturucular, Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de liste başı. İstanbul Balıklı Rum Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi Kurucu hekimi Prof. Dr. Özkan Pektaş, “Şu anda başımızın en büyük belası bonzai” diyor.
#BonzaiElleriniz titriyor, kalp atışlarınız hızlanıyor. Kilo kaybı ve sinirlilik de cabası. Bu şikayetlerinizin altında bir hastalık yatıyor olabilir mi? Yoksa stresten kaynaklanan geçici bir sıkıntı mı? İşte size doktora başvurmak için doğru zamanı gösteren mini bir rehber.
#BeslenmeSon dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı Atma