Metin FERAH/BOLU, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2007 12:12
ABANT İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Cihangir Uyan, karbonhidrattan zengin Ramazan pidesinin fazla tüketilmesinin, kolesterol ve trigliseridin yükselmesine neden olduğunu söyledi.
Prof.Dr. Uyan, tıka basa dolu mideyle teravi namazı kılınmasının da tansiyonun yükselmesine, çarpıntıya, nefes darlığına ve kalp krizine neden olabileceğini söyledi.
Ramazan ayında vücut için kolesterolden zengin bir dönem geçtiğini belirten Prof.Dr. Uyan, oruçluyken şeker, kan şekeri ve trigliseridle birlikte kan yağlarının yükseldiğini, o nedenle azar azar ancak sık
yemek yenmesi gerektiğini vurguladı.
İftarda midenin tıka basa doldurulmasının metabolizma artışına bağlı olarak tansiyon yükselmesine neden olduğunu anlatan Prof.Dr. Uyan şöyle konuştu:
“İftarda aşırı yemek, tansiyon, kalp yetmezliği veya kalp kapak bozukluğu problemleri olan kalp hastalarımızda sıkıntıya sebep oluyor. İşi ve oksijen ihtiyacı artan kalpte, çarpıntı, nefes darlığı, akciğer ödemi ortaya çıkabiliyor. Ramazan döneminde karbonhidrattan zengin pideyi fazla tüketmekte, kolesterol ve trigliseridin yükselmesine yol açabiliyor.”
Kalp hastalarının Ramazan ayında oruç tutmalarında bir sakınca olmadığını ifade eden Prof.Dr. Uyan, “Kalp hastaları, kalp ilaçlarını iftar ve sahurda almak suretiyle oruç tutabilirler. Ancak, oruç kan şekerinin yükselmesine neden olduğundan, şeker hastalarına oruç tutmamalarını öneriyoruz” dedi.
DOLU MİDEYLE NAMAZ KILMAYIN
Ramazan ayında tok mideyle teravi namazı kılınmasının da kalpte sorun yarattığını söyleyen Prof.Dr. Uyan, “Kalp hastası olsun ya da olmasın, tıka basa doldurulmuş mideyle teravi namazına gidilmemeli. Teravi namazı efor gerektiren bir ibadet. Tıka basa doldurulmuş mideyle kılınması halinde metabolizma artışıyla yükselen tansiyon, namaz esnasında göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı ve kalp krizine bile yol açabiliyor” diye konuştu.