Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2005 00:00
Küçük çocuklar, meraklarından elektrik prizlerine parmaklarına sokar. Elektrikli aletler onlara ilginç gelebilir. Oysa birçok elektrik kaynağı çocuklara karşı güvenli değildir. Mesela küçük kardeşinize elektrik çarparsa ne yapacağınızı biliyor musunuz?
Elektrik kazaları özellikle de işin içinde su olduğu zaman tehlikelidir. Örneğin zemin ıslak olduğu zaman ya da bir saç kurutma makinesi banyo küvetine düştüğü zaman.
Bu yüzden elektrikli aletler asla küvet veya lavabo yakınında kullanılmamalı. Eğer banyoda mutlaka bazı aletler kullanılması gerekiyorsa bunların pille çalışanları tercih edilmeli. Elektrik kazalarının çoğu evde yaşanır. Yıldırım çarpmaları bile çok daha enderdir.
Elektrik çarpması sırasında kaslar kramplaşır, elektrik çarpmasına neden olan aleti tutan el bunu bırakamaz. Bu esnada kalp ritim bozuklukları meydana gelebilir. Kalpte çarpıntı hissedilir ve bedene daha az kan gider veya hiç gitmeyebilir. Ve bu durum tahmin edeceğiniz gibi birkaç dakika içinde ölümle sonuçlanmakta.
Ne yapmalı
Elektrik çarpmasındaki diğer bir tehlike de yanıklardır. Çok önemli gibi görünmeyen yanık yaraları arkasında çok daha vahim iç yaralanmalar olabilir. Peki elektrik çarpması sırasında ne yapmalı. Bir kere asla paniğe kapılmamalı. Sonuçta bu hiçbir işe yaramaz. Telaşa kapılmadan sigorta düğmesinden elektrik kesilmeli ve alet fişten çekilmeli.
En büyük hata elektrik çarpan kişiyi tutarak aletten uzaklaştırmaya çalışmak. Çünkü elektrik, kurtarmaya çalışan kişinin bedenine de geçer. Eğer sigortayı kapamanız mümkün değilse, kurban iletken olmayan kuru bir objeyle olay yerinden uzaklaştırılmalı. Bu obje ahşap bir süpürge sapı, ahşap sandalye, deri kemer veya havlu olabilir.
Acil durumda
Çok acil durumlarda kurban bir tekmeyle de elektrik kaynağından uzaklaştırılabilir. Tekmenin acısı elektrik çarpmasının yanında hissedilmez bile. Elektrik çarpan kişi kurtarıldıktan sonra ortada yaralanma görünmüyorsa da mutlaka acil yardım istenmeli. Varsa yaralanmalar temiz bezlerle örtülmeli. Kalp veya solunum durması halinde suni teneffüs verilmeli ve (eğer bilen biri varsa) kalp masajı yapılmalı.
Her elektrik çarpmasında mutlaka doktora başvurulmalı. Çünkü kalp ritim bozuklukları bazen daha sonraları da ortaya çıkabiliyor. Tüm bunları yapabilirseniz ne iyi.
Fakat herhangi bir kazanın ortaya çıkmaması için en iyisi evdeki elektrik kaynaklarındaki tehlikeler gidermeleri. Bu önlemleri almak için de evde küçük bir çocuğun veya bebeğin bulunması gerekmez, sonuçta adı üzerinde kaza bu, pekala büyüklerin de başına gelebilir.