Hiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#SigaraSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluHenüz 20’li yaşlarındayken eşini beklenmedik bir şekilde kaybeden genç kadın, yıllar sonra yine çok ağır bir acı yaşadı; eşinin hayatını kaybettiği gün oğlunun da cansız bedeniyle karşılaştı. Çok sağlıklı olan baba ve oğlun ölümlerinin sebebi ise kimsenin aklına gelmeyen cinstendi…
#Ani Kardiyak ÖlümKalp krizi ve felç riskinizi artıran yaygın bir rahatsızlığınız olabilir ve bunun farkında bile olmayabilirsiniz… İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre sağlıklı yetişkinlerin dörtte birinden fazlasında teşhis edilmemiş kalp kapakçık hastalığı olduğu ortaya çıktı. Peki kalp kapakçık hastalığı nasıl ortaya çıkıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Harun Arbatlı, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkAlmanya'da yaşayan 62 yaşındaki bir adam, kendi isteği ile 217 doz Covid aşısı oldu. Bilim dünyasını da şaşkına çeviren bu hiper-aşılama vakası, adamın gönüllü olarak kan ve tükürük örneklerini vermeyi kabul etmesinin ardından tüm detaylarıyla araştırıldı. İşte ilginç sonuçlar ve uzman yorumları…
#Hiper Aşılamaİskoçya'nın Dunblane kentinde yaşayan 47 yaşındaki Nicola McFarlane, ilk olarak 2022 yılında vücudunda bir karıncalanma hissetti. Kısa süre önce yeni bir işe başlayan kadın bu durumu yaşadığı ekstra strese ve normalden daha fazla kahve içmesine bağladı.
#AlsYaşadığı karıncalanma hissini fazla kahve tüketmesine ve yeni iş stresine bağlayan 47 yaşındaki kadın, vahim gerçekle doktora gittiğinde yüzleşti. Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS teşhisi konan Nicola McFarlane, bu hastalık hakkında yeterince farkındalık oluşturulmamasından ve hâlâ bir tedavi bulunamamasından şikayetçi. İşte Nicola’nın hikayesi ve ALS hakkında merak edilen her şey…
#ALSİzmir'de ani gelişen ve şiddetlenerek süren göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran ve kalp krizi geçirdiği şüphesi üzerinde durulan Mete Karan'a (17), bölgesel miyokardit (kalp kası iltihabı) teşhisi konuldu. Doç. Dr. Önder Doksöz, özellikle geçirilmiş grip, Covid-19 gibi viral hastalıklar sonrasında kalp krizini taklit eden belirti ve bulguların görülebildiğini, bölgesel miyokardit tanısında literatürde bildirilmiş 6 vaka bulunduğunu, Mete'nin 7'nci vaka olduğunu söyledi.
#Mete Karanİzmir'de ani gelişen ve şiddetlenerek süren göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran ve kalp krizi geçirdiği şüphesi üzerinde durulan Mete Karan'a (17), bölgesel miyokardit (kalp kası iltihabı) teşhisi konuldu. Doç. Dr. Önder Doksöz, özellikle geçirilmiş grip, Covid-19 gibi viral hastalıklar sonrasında kalp krizini taklit eden belirti ve bulguların görülebildiğini, bölgesel miyokardit tanısında literatürde bildirilmiş 6 vaka bulunduğunu, Mete'nin 7'nci vaka olduğunu söyledi.
#Mete KaranYAŞLANMA sürecini etkilemek, yaşlanırken de sağlığımızı koruyup yaşam kalitemizi yükseltmek her zaman mümkün. Kalp yetmezliğinin yaşlılık dönemi hastalıklarının büyük bölümünü oluşturduğunu ifade eden İzmir Medicana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arif Yüksel, belirtilerini, korunma yöntemlerini, tanı ve tedavi sürecini tüm ayrıntılarıyla anlattı.
#1Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Melih Us, “COVID-19 aşısı olanların yüzde 20’sinin yaşamını yitireceğini” iddia eden Dr. Alan Shoemaker’ın tüm iddialarının asılsız olduğunu söyledi. Uz, bahse konu araştırmaların hiç yapılmadığını açıkladı.
#Prof. Dr. Melih UsSağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 9 kişide Eris varyantının görüldüğünü açıkladı. Bakan Koca, "Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaYaz aylarında seyahatlerimiz arttı ve artık neredeyse hiçbirimiz maske takmıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 3 Ağustos’ta tüm dünyada 1 milyondan fazla yeni COVID-19 vakası görüldüğünü duyurdu. İngiltere ve ABD gibi ülkelerde hızla yayılan EG.5.1 veya eris adıyla bilinen yeni bir varyanttan bahsediliyor. Hepimizin aklındaysa şu soru var: Tekrar aşı olacak mıyız olmayacak mıyız?
#Covid-19Prof. Dr. Derya Unutmaz, laboratuvar ortamında hücreleri gençleştirmeyi başardıklarını açıkladı. Prof. Dr. Unutmaz, bu sayede yaşlılıkla ortaya çıkan hastalıkların önüne geçilebileceğini ve 70 yaşındaki bir insanın organlarının 30 yaşındaki gibi çalışacağını söyledi.
#Derya UnutmazTürkiye’de 100 bine, dünya genelinde ise 7 milyona yakın insanın hayatını kaybettiği COVID-19 pandemisinde mRNA bazlı aşı üreterek pandeminin sonunu getiren BioNTech ve Moderna’ya karşı bu hafta başı Almanya’da açılan dava Türkiye’de endişe yarattı.
#BiliminsanlarıDünyada özellikle COVID-19 pandemisi sonrası kalp hastalıkları ve bu nedenle ölümlerde artış olup olmadığı halen tartışma konusu. Ancak her genç yaşta kalp krizinde gözler koronavirüse çevriliyor. Kimi iddiaların odağında ise COVID-19 aşısı var. Uzmanlara kalp hastalıklarının koronavirüs ve aşıyla olası ilişkisini sorduk.
#Kalp KriziKalp krizi denince aklımıza genelde ilerlemiş yaş, obezite, hareketsizlik gibi sebepler geliyor. Ancak geçtiğimiz günlerde 24 yaşındaki Amerikan futbolcusu Damar Hamlin'in maç sırasında kalp krizi geçirmesi riskin sadece bu faktörlerle sınırlı olmadığını tüm dünyaya hatırlattı. Hamlin son 3 yılda sahada kalp krizi geçiren üçüncü sporcu oldu. Peki ama son derece sağlıklı ve dinç olan bu sporcular neden kalp krizi geçiriyor? Gençlerde kalp krizinin görülme sıklığı ve sebepleri ne? Uzmanlara sorduk...
#Spor