Tiroid bezindeki faza çalışma durumu, bazı ilaçların kullanımı, gebelik, kalp damar hastalığı, sigara ve alkol tüketimi, anemi, vitamin eksiklikleri, genç yaştakiler için yoğun iş hayatı, kalp ritimlerinin bozukluğu ve stres gibi nedenlerle kalp çarpıntıları ve nefes darlığı meydana gelebilmektedir. Kalp çarpıntısı nedir? Kalp çarpıntısı nasıl geçer? Sorularına ait tüm detayları hazırladık.
#Çarpıntı Neden OlurBir milyonu aşkın öğrencinin katılacağı LGS ve 3 milyondan fazla adayın başvurduğu YKS için sayılı günler kaldı. Tarihler yaklaştıkça adaylarda stres de artmaya başladı. Eğitim uzmanı Dr. Esra Gül Koçyiğit, hem adaylara hem de ebeveynlere sınav kaygısıyla baş etmeleri için önemli tüyolar verdi...
#LGSKendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Gıda TakviyeleriSon yıllarda sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma gibi nedenlerle vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı giderek artıyor. Bunların en popülerlerinden biri sosyal medyanın da etkisiyle adından sıkça söz ettiren magnezyum takviyeleri… Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#SağlıkRDW (Red Cell Distribution Width) insan sağlığı için önemli kan testlerinden biridir. Genellikle kansızlık olarak bilinen anemi hastalığının tespiti için kullanılıyor. RDW’nin ne olduğunu öğrenip buna göre tedbirinizi alabilirsiniz. RDW nedir, düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenleri ve sebepleri nelerdir, sizler için derledik.
#RDW NedirYaz geldi, artık parklarda ya da ormanlık alanlarda daha çok vakit geçiriyoruz. Ülkemizin yeşil alanlarında azımsanamayacak sayıda zehirli bitki bulunuyor. Bu bitkilere herhangi bir şekilde temas etmek, ölümcül sonuçlara dahi yol açabiliyor. Peki yaşam alanlarımızdaki zararlı bitkiler hangileri? Daha çok nerelerde bulunuyorlar? İşte uzak durmanız gereken türler…
#BitkilerYaşadığımız felaketin ardından sadece deprem bölgelerinde değil, ülkenin her yanında deprem korkusu had safhada. Deprem olmasa bile yatağın, sandalyenin, koltuğun hafif bir şekilde sallanmasını deprem oluyor diye algılayıp panikleyen pek çok insan var. Çoğumuzun gözü tavana asılı lambalarımızda; her an tetikte bekliyor, endişeleniyor, uyuyamıyor ve sürekli sallanıyormuş hissi yaşıyoruz. Peki bu duyguyu yaşamak normal mi?
#DepremAvustralya'da bir süpermarkette satılan kapalı paketlerdeki ıspanakları yiyen insanlar halüsinasyonlar görmeye başlayınca sağlık yetkilileri alarma geçti. Şimdiye kadar 9 kişi tedavi altına alınırken, hastaneye başvuranların bulanık görme, göz bebeklerinde büyüme, hızlı kalp çarpıntısı, halüsinasyonlar ve deliryum gibi ciddi şikâyetleri olduğu belirtildi.
#AvustralyaErkeklerde depresyon, kadınlardaki kadar sık görülür. En az kadınlar kadar erkekler de hayatlarının belli bir döneminde depresyona girer. Depresyon, bir kişinin nasıl davrandığını, nasıl hissettiğini ve nasıl düşündüğünü etkileyen önemli bir durumdur. Erkeklerde depresyon belirtileri ve türleri nelerdir sizler için derledik.
#DepresyonKaygının hayatımızda biyolojik anlamda önemli bir işlevi vardır. Aslına bakıldığında kaygı; tehlike veyahut tehdit durumunda ortaya çıkan bir alarm sistemidir. Kaygı bozuklukları altında stres bozukluğu, panik atak, fobi, sosyal kaygı, travma, obsesif kompulsif gibi hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu teşhisler yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sıklıkla görülmektedir. Çocuklarda görülen panik atak oldukça önemlidir. Peki, çocuklarda panik atak neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda panik atak nasıl tedavi edilir detayları ile derledik.
#ÇocukGüneş çarpması her yaştan bireyde görülebilen ve oldukça sık karşılaşılan bir rahatsızlık olarak bilinir. Özellikle de yaz mevsiminde yüksek sıcaklıklar sebebi ile bu vakalar daha fazla görülür. Çocuklarda ve bebeklerde de görülen bir durum olan güneş çarpması, kusma, mide bulantısı, yüksek ateş, bilinç kaybı gibi belirtiler ile meydana gelir. Vücut sıcaklığı normalin dışında olan kişilerde ilk müdahale hemen uygulandığında kalıcı hasarlar görülmez. Peki, güneş çarpması belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Çocuklarda güneş çarpması tedavisi nasıldır? İşte, tüm detaylar.
Hamilelik vücudun birçok bölgesinde rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir. Bunların başında göğüs ağrıları gelmektedir. Nadir durumlarda, bu göğüs ağrısı kardiyovasküler sorunlardan veya hamileliğin komplikasyonlarından kaynaklanabilir. Peki, Hamilelikte göğüs ağrısı neden ve ne zaman olur detayları ile derledik.
Hipokalemi, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da yüksek önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Hipokalemi nedir öğrenebilir ve neden olduğu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Hipokale nedir? Neden olur? En önemli komplikasyonu nedir? Hipokalemi neden alkaloz yapar tüm detayları ile derledik.
Sinüs taşikardisi, diğer bir ismi ile kalp çarpıntısı olarak da bilinir. Sinüs taşikardisi, ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarabilecek durumlar arasında yer alır. Bu nedenle de pek çok kişi bu konuda bilgi almaya çalışıyor. Sinüs Taşikardisi nedir, kaç olmalıdır sizler için derledik.
#Sinüs TaşikardisiTerleme sorunu, genel olarak kişinin vücudunun kendini rahatlatma ve serinletme yoludur. Özellikle de aşırı bir ısı ya da hareketten kaynaklı olarak da kişiler ani bir terleme ile karşı karşıya kalabilir. Bu gibi durumlarda yaşanan bu terlemeler bazı önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Soğuk terleme neden olur, neyin belirtisidir sizler için derledik.
#Soğuk TerlemeJAMA Network Open'da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, Çin'in Wuhan kentinde Kovid-19'u erken atlatanların yaklaşık yarısında hastaneden taburcu olmalarından tam bir yıl sonra bile en az bir kalıcı semptom görüldüğü tespit edildi.
#Uzun CovidTalassofobi, okyanus korkusu olarak bilinmekte, deniz, göl, hatta havuz gibi derin su kütleleri karşısında duyulan yoğun korkuyu ifade etmektedir. Talassofobi bir anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırılır. Talassofobiye maruz kalanlar orantısız, önemli bir sıkıntıya, paniğe neden olan ve belirli bir uyaran tarafından tetiklenen yoğun bir korku yaşarlar.
#TalassofobiSendrom kelimesi Fransızca kelime olan syndrome sözcüğünden alıntıdır. Fransızca olan bu kelime Yunanca syndromē συνδρομη kelimesinden alınarak gelmiştir. Yunanca olan bu kelime birlikte koşma anlamına gelmektedir. Fransızca olan sözcüğün Türkçe karşılığı ise bir dizi semptomun bir arada bulunmasıyla oluşan tıbbi görünüm şeklindedir. Tüm bu anlamlar eski Yunancada koşmak yükleminin ek almasıyla türetilmiştir. Sendrom nedir, çeşitleri nelerdir, sendrom hastalığı belirtileri ve hakkındaki bilgileri detayları ile derledik.
#Sendrom Nedir?Son dönemlerin ses getiren dizisi Camdaki Kız’ın dikkat çeken karakterlerinden biri olan Feride’nin taşikardi hastalığının olduğunu söylemesi ile birlikte belki de pek çoğumuzun bilimsel adıyla ilk kez duyduğu taşikardi hastalığı merakla sorgulanmaya başlandı. Diğer adı kalp çarpıntısı olan taşikardi nedir, nedenleri nelerdir? İşte Camdaki Kız Feride’nin hastalığı taşikardi ile ilgili tüm merak edilenler…
#Camdaki Kız FerideGünlük hayatımızda kahvaltılarda tükettiğimiz peynirler zaman zaman alerjiye neden olabilir. Alerjinin nasıl olduğu, belirtileri ve tedavisi gibi konular merak edilen konular içerisindedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Peynir AlerjisiMantar alerjisi, bazı insanlarda ortaya çıkabilen bir alerjik reaksiyon gösteren alerji türüdür. Mantar yemekten, mantarda yer alan partiküllerin solunmasından ya da mantarın cilt ile direkt temasından sonra belirtiler meydana getirebilir. Mantar alerjisi, belirtilerinin ve ne kadar etkisinin bulunduğu kesin olarak bilinmemektedir.
#Mantar AlerjisiKafein alerjisi, kahve içerisinde yer alan kafenin bazı bünyelerde ortaya çıkardığı alerji türü olarak bilinir. Kahve alerjisi kahve tükettikten sonra meydana gelebilir. Bazı alerjiler uzun yıllar sonra gelişme gösterebilir. Kahve alerjisi, kahve içerisinde bulunan duyarlı maddeleri vücuda alındığı zaman, vücut bu maddeyi vücuttan atmak için harekete geçer. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kafein Alerjisi NedirÇoğu kadın hamile olduğunu hemen anlayabiliyor. Çünkü belirli istisnalar dışında hamilelik belirtileri birçok kadında aynı şekilde görünüyor. Peki hamile olduğunuzu nasıl anlarsınız? İşte dikkat etmeniz gereken hamilelik belirtileri…
#Hamilelik Belirtileri Nelerdir?B12 vitamini eksikliği, son dönemde pek çok kişinin şikayet ettiği sağlık sorunlarıdan biri. Dengesiz ve sağlıksız beslenmeye bağlı meydana gelebilen B12 vitamini eksikliği; unutkanlık, üşüme, halsizlik, dikkat eksikliği gibi çeşitli sorunlara neden olabilir. Peki B12 vitamini eksikliği belirtileri neler? İşte B12 vitamini içeren besinler...
#B12 VitaminiKalp ritminde görülen bozukluğun ve kalbin olması gereken ritme göre daha yavaş ya da daha hızlı çarpmasının kalpte ritim bozukluğuna neden olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Naser Can, “Kardiyak aritmilerde erken teşhis ve uygun tedavi kalp krizi, felç ve ani ölüm risklerini minimuma indirir” dedi.
#Kardiyoloji UzmanıKovid-19’u zorlu bir şekilde atlatan hastalarda bazı fiziksel şikayetlerin bir süre daha devam etmesi nedeniyle düzenli doktor kontrolünde kalınması, hastaların fiziksel belirtileri takip etmesi gerekliliğinin insan psikolojisini de olumsuz etkileyebileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt, hastalık kaygısının hastalık hastalığına neden olabileceğine dair uyarılarda bulundu.
#Uzman Klinik Psikolog Kübra BozkurtŞiddetli baş ağrısı olarak bilinen migren hastalığı toplumun %90’ında görülen bir şikayettir. Her 5 kadından 1’inde görülürken erkeklerde görülme olasılığı 20 erkekte 1 olduğunu belirten Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, migren hakkında merak edilenleri anlattı.
#Migren