İstanbul’da yaşayan 8 yaşındaki Muhammed Mesih Avuoğlu, kalem kapağıyla ıslık çalmaya çalışırken 2 santimlik kapağı yutunca ölümden döndü. Avuoğlu, “Kalemin altıyla ıslık çalıyordum, nefes aldığım gibi boğazıma kaçtı. Arkadaşlarıma böyle şeyler yapmayın diyorum, ben yaşadım, onlar yaşamasın” dedi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu ise, “Gerçekten verilmiş sadakası varmış çünkü o kapağın ana yolu tıkamaması büyük bir şans, tıkansa orada vefat edebilirdi, ailelerin çok dikkat etmesi gerekiyor” diye konuştu.
#Kalem KapağıKalem kapağı açtığında bile kemikleri kırılan cam kemik hastası Melisa Şahin, çift ana dal yaparak üniversiteden mezun oldu. Yaşamını tekerlekli sandalyeyle sürdürdüğü için her gün annesinin okula götürüp getirdiği Melisa, bilişim teknolojileri alanında çalışmak istiyor...
#Cam Kemik Hastalığıİstanbul'da yaşayan 64 yaşındaki Yusuf Çebi, bundan tam 32 yıl önce çam fıstığı yediği esnada fıstığı nefes borusuna kaçırdı. Şiddetli bir şekilde öksürmeye başlayan ve terleyen Çebi, şikayetleri artınca doktora gitti. Farklı hastanelerde tümör şüphesi ile araştırılan Çebi, yıllarca verilen tedavilerden yarar görmedi. 32 yıl sonra yapılan tetkiklerde akciğerin sağ tarafında tespit edilen çam fıstığı bronkoskopi ile alındı.
#İstanbulDENİZLİ'de, burnundan sağlıklı nefes alamadığı için doktora başvuran üniversite öğrencisi Utku İyigün'ün (19), çekilen tomografi sonucu, burnunun içinde yabancı cisim tespit edildi. Ameliyatla burundan çıkarılan yabancı cismin, diş olduğu belirlendi. İyigün'ün 6 yıl önce bisiklet kullanırken geçirdiği kazada kırılan dişinin, burun boşluğuna kaçtığı ortaya çıktı.
#DenizliHepimizin elinde bir telefon, bütün gün önümüzde bilgisayarlar... Bu ortamda, bir zamanlar insan hayatında çok önemli rol oynayan bir varlığı unutmaya başladık: Kalemler. Kabul etmek lazım, bugün neredeyse "meraklısına koleksiyon parçası" muamelesi gören mürekkepli kalemler icat edilmiş olmasaydı, insanlık bugün olduğu yerde olmazdı. Peki tükenmez kalemlerin kapaklarının neden delik olduğunu biliyor musunuz? İşte cevabı...
#Kalem- Yabancı cisim yuttukları için Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirilen çocukların nefes ve yemek borularından çıkarılanlar, doktorları bile şaşırtıyor - Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Naycı: "Bir çocuk düdük yutmuştu. Hava geçişine kısmen izin verdiği için nefes alışverişinde düdük sesi çıkarıyordu"
Baymak’ın ortağı ve yönetim kurulu başkanı, Ethica Hastanesi ve iki tıp merkezinin sahibi Murat Akdoğan 12 yıl Küçükyalı Yetiştirme Yurdu’nda yaşadı. Aslında kimsesiz değildi. Ama babası Saim Akdoğan bu yurtlarda görevliyken, lojman odasında yaşamlarını sürdürüyorlardı. Üstelik kendisini 18 yaşını dolduran kimsesiz çocukların yurttan meslek ve mesken sahibi olarak ayrılmalarına adamış babalarını, yurtta kalan çocuklardan daha az görüyorlardı. Murat Akdoğan da babasını örnek aldı. Servet sahibi olunca yetiştirme yurtlarından çıkan gençleri meslek sahibi etmek için bir vakıf kurdu. Yetinmedi, hastanesi ve iki kliniğin tüm gelirlerini vakfa aktarmaya başladı
Chef Rüzgar SÜNBÜL ile yaz biterken kış hazırlıklarına tüm hızıyla devam edenleri hemen böyle alalım, birlikte domateslerimizi, patlıcanlarımızı kurutalım, salçalarımızı yapalım diyoruz? Yazın tezgahlarda görmeye alışık olduğumuz mevsim sebzelerinin kışa taşımanızı sağlayacak mis gibi salçalar, soslar, reçeller de var listemizde, bugüne dek belki de evde yapmayı hiç düşünmediğiniz farklı tatlar da. Turşular, pestiller, erişteler, tarhanalar derseniz, onların da en alasını evde, ellerinizle hazırlamanın detaylarını bir bir vereceğiz tabii ki. Hadi o zaman, sizi hiç bekletmeyelim, kış gelmeden tüm hazırlıklarımızı tamamlayıp kışı hem LEZİZZ hem de şifa dolu bir şekilde geçirelim. Buyursunlar...
#Domates SosuCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan din görevlilerine, “Hayat boşluk kabul etmez. Bıraktığınız her boşluk ya sosyal medya şarlatanları ya FETÖ’vari terör örgütleri ya 5’inci kol elemanları ya zehir tacirleri ya marjinal yapılar ya sapkın akımlar ya da emperyalistlerin içimizdeki aparatları tarafından mutlaka doldurulacaktır” diye seslendi.
#ErdoğanÇanağında havuçlu, bezelyeli ve patatesli bir enginar görmeye tahammülüm yok. Bol soğan, taze soğan, arpacıksoğanı, limon suyu ve limon kabuğuyla pişiriyorum enginarları... Sonra zeytinyağı ekleyip ılımaya bırakıyorum. Bizim evde zeytinyağlı büyüklerden öğrenildiği gibi pişirilir. Bazılarının soğanı önceden zeytinyağında kavrulur, bazılarıysa tüm malzemeler üst üste tencereye konduktan sonra zeytinyağı eklenerek yapılır. Bazı zeytinyağlılar dolapta 1 gün dinlenirse daha lezzetli olur ve zeytinyağlı oda sıcaklığında yenir. Mesela barbunya, taze fasulye, domates soslu karışık kızartma ve imambayıldı...
#EgeDünya lideri laptop markası MSI, en son çıkan NVIDIA GeForce RTX 40 serisi GPU’lar ve 13.nesil Intel Core HX CPU’ya kadar işlemcili yeni laptop ürünlerini duyurdu. Teknolojide bir sıçrama niteliğindeki performansı ve CES ödülleri ile MSI, bu yeni laptoplarla performansın ve yenilikçiliğin zirvesini zorlamakta olduğunu gösterdi.
#Sponsorlu İçerikGüney Kore merkezli teknoloji devi Samsung, gerçekleştirdiği dev zirvede merakla beklenen yeni ürünlerini dünyaya duyurdu. İnovasyona odaklanan ve yeni ürünlerinde büyük iyileştirmeler yapan Samsung, Galaxy Z Flip ve Galaxy Z Fold serisine yepyeni ve güçlü modeller eklerken, yenilenen akıllı saat ve kablosuz kulaklık çözümleriyle de ilgi odağı oldu.
#Sponsorlu İçerikSelçuk Altun’un yıllardır kaleme aldığı ‘Kitap İçin’ başlıklı ‘kıs(s)a’ları, her bin maddede kitaplaşırdı. Fakat Altun, ‘Kitap İçin 3’ten sonra buna ara vermişti, “Kendimi tekrarlıyorum” görüşündeydi. ‘Kitap İçin’ şimdi, uzun sayılabilecek bir aradan sonra dördüncü kitabıyla tekrar çıktı okurların karşısına. Altun’la ‘Kitap İçin’ yolculuğunu konuştuk.
#Kitap İçinÇok kitap okuyan kişiler için mecazen ''Kitap Kurdu'' denir. Bu kelimenin İngilizcedeki karşılığı ise ''Bookwarm''dır. Kitaplar içeriğine ve üslubuna göre birçok türe ayrılıyor. ''Book Genres'' ve ''Types of Book'' sözcükleri, kitap türlerini tanımlamak için kullanılır. 6. sınıfta okuyan öğrenciler için İngilizce 8.ÜNİTE: Bookwarms (Kitap Kurtları) konusunu detaylı bir şekilde anlattık.
#6. Sınıf İngilizce 8. Ünite: Bookworms (Kitap Kurtları) Konu AnlatımıOkullar bu yıl Covid-19 önlemleri doğrultusunda açılıyor. Okula gidecek çocuklara Covid-19’un, korunma yollarının ve alınması gereken önlemlerin doğru anlatılması ve çocukların doğru bir şekilde yönlendirilmesi çok önemli. Çocuklar virüs konusunda bilgilendirilmeli, hijyen kuralları ve doğru maske kullanımı çocukları korkutmadan anlatılmalı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu okullarda alınması gereken önlemleri anlattı.
#Pandemi