Güncelleme Tarihi:
Kalem kapaklarındaki delikler ilk kez 1991 yılında karşımıza çıkıyor. Sektörün en büyüklerinden BIC, kalem kapaklarında bir innovasyona gidiyor ve bir delik açıyor.
Bunun en önemli amacı, kalemin içindeki basıncı dengeleyerek mürekkebin akmasına engel olmak.
Ancak aslında kapaklardaki deliklerin çok daha hayati bir önemi var: Boğulmaları önlemek...
10 YILDA 10 BİN KİŞİ
Business Insider'da yayınlanan bir araştırmaya göre, 2000-2010 yılları arasında, ABD'de 10 binden fazla insan, kalem parçası yutmuş. (Elbette bunlar sadece bilinen rakamlar.) Bu parçaların boğaza takılması halinde boğulmayla, hatta ölümle sonuçlanabileceğini düşünmek zor değil.
İşte BIC'in kalem kapaklarına yerleştirdikleri delikler tam da bu işe yarıyor. Kapağın yutulması halinde delik sayesinde hava geçişi devam edebildiği için boğulma söz konusu olmuyor.
ÖZELLİKLE ÇOCUKLARDA ÇOK TEHLİKELİ
İnsan bunu böyle okuyunca, ister istemez, "Kim kalem kapağı yutar da boğulur ki?" diye düşünüyor. Ancak ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin rakamlarına göre, boğulma, özellikle çocuklarda kaza sonucu ölümlerde en yaygın dördüncü sebep.
Yiyecek, oyuncak, bozuk para gibi birçok şey, çocuklarda boğulmaya neden olabiliyor. Hatta yeni tasarım yaygınlaşmadan önce, kalem kapaklarının da boğulmaya neden olan objeler listesinde üst sıralarda yer aldığı ifade ediliyor.
Örneğin Lego oyuncaklarında, insan kafalarının tepelerindeki deliklerin amacının da aynı şey olduğu belirtiliyor.