Kakao, dünyada en sevilen tatlardan biridir. Öyle ki neredeyse bağımlılık yapabilir. Kakao tozunun zengin yoğun aroması, smoothie, kahve, süt gibi pek çok içecekle harmanlanabilir. Kakao tozunun inanılmaz lezzetinin yanı sıra daha birçok faydası vardır. Peki, kakaonun faydaları ve zararları nelerdir detayları ile derledik.
#FaydalarıHastalıkların başlıca sebepleri arasında sağlıksız beslenmenin geldiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet uzmanı Fatmagül Yılmaz Öztürk, rafine şeker tüketilmemesi gerektiğini vurguladı, “Kakao kalbi koruyan bir içeriğe sahiptir. Tüketim esnasında şeker de olduğu için çikolata yerken kakao içeriği yüksek olan formları tercih etmek kalbi korur” dedi.
#Kakao Yağı FaydalarıÇikolata hem çocuklara hem büyüklere hitap eden bir lezzet bombası ancak birçoğumuz zararlı olduğu endişesiyle çikolata yemekten kaçınıyoruz. Halbuki araştırmalar çikolatanın doğru şekilde tüketildiği takdirde sayısız faydası olduğuna işaret ediyor. Son olarak hafta içi yayımlanan bir çalışma, çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Peki faydalarını görmek için çikolatayı nasıl ve ne kadar tüketmek gerek?
#SağlıkHepimiz bayılıyoruz, yememek için kendimizi zor tutuyoruz. Ama ‘Bir ısırık alıp bırakacağım’ dedikten sonra kendimizi kaybediyoruz ve sonrası pişmanlık... Çikolata, çok lezzetli bir atıştırmalık ama içerisinde yağ ve şeker olduğu için sağlıksız olduğu düşünülüyor ve gönül rahatlığı ile tüketilemiyor. Özellikle kilo problemi olan kişilerin rüyalarını süsleyen çikolata, acaba sağlıklı bir gıda olabilir mi? Uzmanlar doğru çikolata türünü seçtiğiniz sürece bu soruya ‘evet’ yanıtını veriyor.
#ÇikolataÇikolata, kilo vermeye çalışanları en çok zorlayan yiyeceklerden biridir. Ancak bitter çikolatayı diğerler çikolata türlerinden farklı kılan özellikleri sayesinde, çikolata ihtiyacınızı gönül rahatlığıyla giderebilirsiniz. İşte, bitter çikolatanın sağlığa faydaları.
#Bitter Çikolata FaydalarıÖzellikle kadınların vazgeçilmez tutkularından biri olan bitter çikolata, insanı mutlu etmesi, bağışıklığı güçlendirmesi gibi etkileriyle dikkat çekiyor. Aynı zamanda bitter çikolata içinde yoğun olarak bulunan flavonoid güçlü bir antioksidandır, kansere, kalp hastalıklarına ve yaşlanmaya karşı mücadele eder. Uzman Diyetisyen Yeşim Temel Özcan ve Diyetetik Uzmanı Zülal Yalçın, bitter çikolatanın faydalarını anlattı.
#Bitter ÇikolataKış aylarında birçok insanı pençesine düşüren gripten korunmak için uzmanlardan özellikle tatlı severlerin hoşuna gidecek tavsiye geldi. Diyetisyen Buşra Mutlu, bitter çikolatanın içinde bulunan bileşiklerin gripten korunmada yardımcı olduğunu söyledi.
#Bitter ÇikolataKakao, hepimizin mutfağında bulunan, genellikle tatlılarda kullanılan bir besin. Peki, kakaoyu bir güzellik ürünü olarak da kullanabileceğinizi söylesek? Yağ dengeleyiciden kırışık önleyiciye kadar farklı kakao maskesi tariflerini aşağıya bırakıyoruz.
#Kakao MaskesiKimi zaman en güzel anlarımıza eşlik eder, kimi zamansa dibi gördüğümüzde yardımımıza yetişir. Mutlulukla da ilgisi vardır, sağlıkla da… Eğer çikolata yemek için bir bahane aramayanlardansınız şanslısınız. Çünkü tadıyla ve kokusuyla harikalar yaratan çikolata, hem mutluluğun adresine dönüşüyor hem de beyne ve hafızaya iyi geliyor. Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, çikolatanın insan psikolojisi üzerindeki etkilerini anlatıyor.
#Çikolatanın YararlarıÇikolata enfes tadıyla birlikte birçok soruyu da beraberinde getiriyor. Tüketiminin zararlı olduğuna dair bir inanış olsa da aslında çikolata ya da kakaonun, kalbe iyi gelen gıdalar arasında olduğu bilinmektedir. Ağacın gövdesinde yetişen kakao, çikolata yapımında kullanılan hammaddedir. Peki, tarihin ilk uygarlıkları olan Mayalar ve Aztekler tarafından da kullanılan çikolatanın faydaları nelerdir?
#KakaoYaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, kış hastalıklarından korunmak için ‘süper gıdalar’ olarak bilinen balık, kemik suyuna çorba, kefir, kakao, ceviz, zencefil, baklagiller ve zeytinyağı gibi bağışıklık sistemini güçlendiren, besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesini önerdi.
#Kış HastalıklarıSiyah çikolatanın Parkinson hastalığının belirtilerini hafifletebileceği belirlendi. Çikolatanın içindeki feniletilamin maddesinin bu etkiye neden olduğu anlaşılırken daha önceki araştırmalarda bitter çikolatanın kalp ve damar sağlığına da iyi geldiği ortaya çıkmıştı. Ayrıca hem kadın hem de erkeklerde cinsel gücü artırıyor.
#Parkinson