Ağızları tatlandıran çikolatanın faydaları

Güncelleme Tarihi:

Ağızları tatlandıran çikolatanın faydaları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2014 09:00

Enerji veren bu besin vücudumuzu birçok hastalığa karşı da koruyor.

Haberin Devamı

Geçmişten günümüze ağızları tatlandıran çikolatanın faydaları saymakla bitmiyor. Kokusuyla dahi mutluluk hormonlarını harekete geçiren çikolata; vücuda enerji veriyor, hafızayı güçlendiriyor, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranını düşürüyor. Peki, ama birçok faydası bulunan bu besini alırken nelere dikkat etmelisiniz? İşte, çikolata hakkında bilmeniz gerekenler…

Bizi mutlu eden, damağımızda eriyip giden çikolata, sağlık açısından vücuda oldukça yararlı bir besin. İçerisindeki kakaonun ise ruh sağlığımıza pek çok faydalı etkisi mevcut.

Vücuda enerji veriyor

Çikolatanın içeriğindeki kakaodan gelen mineraller ve antioksidan özellik gösteren maddeler ile kakao yağı cilde, damarlara ve dokulara fayda sağlıyor. Çikolata bize enerji verirken, diğer tatlılara oranla kan şekerini hızlı yükseltmiyor çünkü kakao içerisinde yüksek miktarda lif bulunuyor. 

Birçok hastalığa karşı koruyucu bir kalkan

Çikolata verdiği mutluluk ve keyif dolu enerjiyle, yüzlerce yıldır ruhsal bir antioksidan sayılıyor, yani bizleri stresten de uzaklaştırıyor. Kakao aynı zamanda kalp ve kanser hastalıklarına karşı koruyucu rol oynayan, önemli bir antioksidan kaynağı. Vücudumuz normal çalışma seyri içinde oksijen kullanırken, “serbest radikaller” denilen hayli etkili yan ürünler ortaya çıkıyor. Serbest radikaller; çevre kirliliği, sigara dumanı ve UV ışınları gibi dış etkenlerin yanı sıra vücudumuzdaki doğal reaksiyonların bir sonucu olarak da oluşuyor. Bu dengesiz moleküllerin artması, zincirleme bir reaksiyon yaratarak tüm bir hücre sisteminin dengesini yitirmesine sebep oluyor. İşte antioksidanlar, bu serbest radikallerin vücuda verdikleri zararın en aza indirilmesine yardımcı oluyor.

İçindeki kakao mutluluğumuzun sebebi

Çikolata yediğimizde kendimizi daha iyi hissediyoruz, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin seviyemiz artıyor. Bunu yaratan şey ise yine çikolatadaki kakao. Yapım aşamasında kakaonun yoğrulması esnasında oluşan anandamid, insan beyninde iyimserlik yaratan bir madde. Ayrıca çikolata içindeki triptofan da mutluluk hormonu serotoninin salgılanmasını sağlıyor. Çikolata endorfin salınımını da uyararak acı hissini gidermeye yardımcı olarak rahatlamaya katkıda bulunuyor yani bir nevi ağrı kesici gibi de görev yapıyor.

Bitter ve sütlü çikolata arasındaki fark

Araştırmalar, kakaosu yoğun olan bitter çikolatanın şarap, kahve ve yeşil çay gibi güçlü antioksidanlardan biri olduğunu gösteriyor. Kakaonun içerdiği antioksidanlar; polifenol ve flavonid, kalp ve damar sistemini korumaya, kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor.
Sütlü çikolatanın antioksidan etkisi daha az. Kakao içeriğiyle bittere göre daha düşük olmakla beraber, o da sütün farklı faydalarını içerisinde barındırıyor. Özellikle çocuklar için üretilen sütlü çikolatalar yüksek kalsiyum kaynağı, bu bilgiye çikolataların üzerindeki etiketlerden de bakabilirsiniz.

Çikolata için 1 porsiyon ne demek?

Her şeyde olduğu gibi çikolata tüketiminde de dengeyi tutturmanın çok önemli olduğunu unutmamak, tüketim miktarına dikkat etmek gerekiyor. Kare çikolatayı 3 seferde yiyebiliriz çünkü 1 porsiyonu 25gramdır. Çikolatanın keyfi de faydası da paylaştıkça artıyor.

Kaliteli çikolata ağızda çabuk erir

Çikolatanın kalitesi oldukça önemli, çikolata uzun uzun karıştırıldığında daha pürüzsüz bir yapıya sahip olur. Bir parçasını koparttığınızda etraf kırıntıyla dolmaz. Ağzınızda daha çabuk erir ve tadı damanızda daha uzun kalır. Harcanan emek de daha fazla olduğu için çikolata daha özel olur, tıpkı mangal ateşinde pişirilen kahve gibi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!