Plajları, restoranları, mekânları, daracık sokaklarıyla Çeşme’nin eğlencesi bu yaz da tam gaz devam ediyor. “Çeşmeci mi yoksa Bodrumcu musunuz” sorusuna siz nasıl cevap verirsiniz bilemiyorum ama ben oyumu kesinlikle Çeşme’den yana kullanıyorum. Nihayet sezon açıldı; yenisi, klasiği tüm mekânlar hazırlıklarını yaptı. Bakalım 2024 yazında Çeşme ve Alaçatı’da bizi neler bekliyor?
#ÇeşmeMemlekette mumla aradığımız kahvaltı tabaklarını Amsterdam’ın yeni mekânlarından Belly Pepper’da buldum. Mutfağın başında İstanbul’dayken şehrin en yetenekli şeflerinden biri olan Esra Acar Koç var. Darısı bizi Avrupa şehirlerinde onun gibi temsil edecek nice şefin başına...
#Gaye ŞahinSon yıllarda yeme-içme sahnemizde 3’üncü dalga kahve kadar talep gören ne var diye sorsalar kafe-bistroların havalı ve hayli pahalı kahvaltı tabakları derim. Alıştığımız peynir, ekmek, zeytin, sahanda yumurta yerine avokadolu, poşe yumurtalı, ekşi maya ekmek üzerinde gelen sunumlar yüksek talep görüyor. Yumurtaya ekmek banınca değil, poşeleyip ekmeğin üstüne koyunca havalı oluyor velhasıl. Dışarıda yemeye vakit bulamıyor ya da ekmekle yumurtaya o fiyatları ödemek istemiyorsanız, eğitmen şef Gizem Gedik çırpılmış yumurtadan croque madame gibi meşhur tostlara hepsini detaylarıyla anlattı, tarifler verdi.
#Gaye ŞahinAnneler çocuklarının her zaman en sağlıklı şeyleri yemesini ister ve onun için çabalar. Bazı çocuklar her yemeği afiyetle yerken bazıları birkaç çeşit yemek dışına çıkmamakta ısrarcıdır. Yemek seçen çocuğunuza göre menü hazırlamak zor olsa da, çocuğunuzu yeni yiyeceklerle tanıştırmak için bazı ipuçları…
#Çocuk'Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı...' Doktor Mehmet Öz, ünlü şair Cemal Süreya’nın bu dizelerini süsleyen ve mutluluk getirdiğine inandığı kahvaltıyla ilgili ezber bozan bir açıklamada bulundu. Öz, yıllardır beslenme uzmanlarının kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu savunan sözlerine karşı çıktı ve TMZ dergisine verdiği röportajda, “Kahvaltıya ihtiyacımız olduğunu sanmıyorum. Bu bir reklam aracı. Bu inanışların birçoğu sağlığımız hakkındaki gerçeklere dayanmadı” dedi. Öz’e göre en akıllıca şey kahvaltıyı iptal etmek ve ilk öğünü gerçekten açken yemek. Öz’ün sözleri diyetisyen ve doktorları ikiye ayırdı. İşte görüşler:
#GazetehaberiNew York’un bir semti olan Brooklyn’de, artizan ruhunu doyasıya hissedebileceğiniz bir mahalle Williamsburg. Bundan üç-dört yıl kadar önce hiç değerlendirilmeyen boş ambarlar ve binalarla dolu, belki de çoğu New York’lunun unuttuğu bir yerken şimdi oldukça popüler. İşte size Williamsburg gezi rehberi…
#WilliamsburgTürkiye’de çoğunluk için yaz üç ay sürer, haziranda başlar, ağustosta biter. Oysa Ege ve Akdeniz’in en güzel günleri sonbahara saklanmıştır. Yakmayan güneş, klimaya ihtiyaç duyulmayan geceler ve gereksiz kalabalıkların el ayak çektiği sahil kasabaları sonbaharda bir başka güzeldir. Buna bir de doğanın devinimi, renklerdeki değişim şenliği eklenince tatiller unutulmaz olur.
Üzüm bağlarındaki telaş ekimin ikinci haftasında bitiyor. Üzümlerin toplanması işine de bağbozumu denildiğine göre sizin de fazla vaktiniz kalmadı, ‘Üzümün bağlardan kadehlere olan yolcuğuna tanıklık etmek istiyorum’ diyerek çıkın yola. Üzümün, kadehinize gelinceye kadar geçirdiği o sihirli yolculuğunu adım adım izleyin.
Bu yıl bir görünüp bir gitse de güneşli, sıcak günler kapıda, sokaklar bizi çağırıyor. Şimdi bahar havasının, sonra da yazın hakkını vermek için ister pikniğe gidin, ister açık hava konserlerinde coşun. Ya da doğa yürüyüşleri yapın, yaşadığınız şehrin sokaklarını keşfedin... Yaz esintisinde ya da yıldızların altında vakit geçirin. Dışarıda olmanın tadını çıkaracağımız adresleri, aktiviteleri gazetecilere, kent yazarlarına ve işi gezmek olanlara sorduk.
#Melis YılmazHer yaz yeni mekanların açıldığı Bodrum’un değişmeyen lezzet duraklarından biri de Bitez’deki Maride Patisserie & Cafe... Bodrum’un yaz-kış açık olan keyifli adreslerinden Maride, 2016’da az şekerli, katkısız cheesecake çeşitleriyle başladığı gastronomi yolculuğunu her yıl menüsüne kattığı nefis seçeneklerle sürdürürken, mekanın müdavimlerinin sayısı da giderek artıyor.
#1Üç öğün kahvaltı etse sıkılmayacak biri olarak, İsrafı Önleme Vakfı’nın geçen yılki çıkışıyla alevlenen serpme kahvaltı tartışmasında meselenin bir başka yönüne dikkat çekmek isterim: Zengin kahvaltı kültürünün görgüsüzlük değil, tam aksine bir görgü olduğunu düşünüyorum.
#İlber OrtaylıDışarıda hava buz gibiyken sıcacık bir mekâna girdiğimiz o anı hayal edin. Yanan ateşe doğru uzattığımız ellerimizin sıcaklıkla buluştuğu o saniyelerin güzelliği bir başkadır. Çıtır çıtır yanan odunun sesi aynı zamanda huzurlu geçecek birkaç saatin de habercisidir. Uzman jürimize kışın tadını çıkarabileceğimiz, şöminesi hep yanan mekânları sorduk.
#En İyi 10 Şömineli Mekân