Diz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriGÖRÜNÜŞE bakılırsa “RUCKİNG” 2024’ün en çok konuşulan egzersiz trendlerinden biri olacak. Bu nedenle bu egzersiz hakkında biraz bilgilenmemiz ve mümkünse zaman zaman denememiz de fayda var. Zira rucking egzersizi hem kas gelişimini ve gücünü destekliyor, hem de aerobik aktivitelere ciddi bir alternatif olabiliyor. Üstelik son derece ucuz ve kolay bir egzersiz. Her yerde her zaman uygulanması mümkün. Hazırsanız buyurun.
#TansiyonGünümüzde birbirinden farklı hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Varis günümüzde en çok görülen hastalıklardan bir tanesidir. Varis nedir ve neden olur? Varis nasıl geçer? Nerelerde olur tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Kireçlenmenin dünya ve Türkiye’de en sık görülen eklem hastalığı olduğunu belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Doç. Dr. Sena Tolu, "Pandemi döneminde aktivite azlığı hızlı kilo artışı ve kas gücünde azalmaya neden oldu. Eklemlere binen yük arttı, bu da önceden problemli olan eklemlerde şikayetlerin artmasına ya da yeni eklem problemlerinin oluşmasına sebebiyet verdi" dedi.
#Doç. Dr. Sena ToluUzman Fizyoterapist Onur Körtelli, kireçlenme tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı. Fazla kilonun, eklemlerde kireçlenmeye yol açabileceğini belirten Körtelli, tedavi sürecindeki egzersizlerin de mutlaka fizyoterapist kontrolünde olması gerektiğini söyledi.
#KireçlenmeBahar ayları özellikle kadınların yaz sezonuna hazırlandığı, fazla kilolarından kurtulmaya çalıştığı kısacası sıkı diyetlerin yapıldığı bir dönemdir. Kış boyunca yavaşlayan metabolizma nedeniyle alınan kiloları yaza kadar hızlı bir şekilde vermek isterken sağlığı tehdit eden pek çok hata yapılabiliyor. Peki yaza sayılı günler kala kilolarımızdan kurtulmak ama aynı zaman da sağlıklı kalmak için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Diyetisyen Dilan Dalgıç ile çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
#Online DiyetUzmanlara göre son yıllarda varis şikayetiyle başvuran hastalar arttı. Daha çok kadınlarda görülen ve estetik olarak da rahatsız eden varis için tedavi seçenekleri de arttı. Genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy, ”Mevsimi kaçırma endişesiyle tedaviyi ertelemek istenmeyen sonuçlar doğurabilir.” dedi
#VarisDaha güzel görünmek uğruna bedenimizde yarattığımız tehlikenin farkına varamıyoruz. Bir zararı olmayacağını düşündüğümüz için kullanmaktan çekinmediğimiz yanlış ve kalitesiz ürünler sağlığımızı tehdit edebiliyor. Taklit gözlüklerden hatalı çamaşırlara kadar birçok ürün vücudumuzda kalıcı hasarların oluşmasına neden olabiliyor.
Bugün size hem vakitten hem de paradan tasarruf edeceğiniz kolay ve pratik sağlık testleri önereceğim. Bu basit kontrollerle hafızanızı nasıl yoklayacağınızdan diyabetiniz olup olmadığını kontrol etmeye kadar birçok şey öğreneceksiniz. İhtiyacınız olan tek şey 10 saniye ve hepimizin evinde bulunan birkaç ev aleti.
#Mehmet ÖzBugün size hem vakitten hem de paradan tasarruf edeceğiniz kolay ve pratik sağlık testleri önereceğim. Bu basit kontrollerle hafızanızı nasıl yoklayacağınızdan diyabetiniz olup olmadığını kontrol etmeye kadar birçok şey öğreneceksiniz. İhtiyacınız olan tek şey 10 saniye ve hepimizin evinde bulunan birkaç ev aleti.
Size, “20-30 yıl öncesine göre kadınlarımız daha mı sağlıklı?” diye sorsam yanıtınız ne olurdu? Soruyu yanıtlamamı isteseydiniz tereddütsüz “Hayır!” derdim. Türkiye’de kadınların ortalama yaşam süresi 1960’lı yıllarda 60 civarındaydı. Bugünkü rakam 75’li yaşlarda ama ortalama ömrün uzaması kadın sağlığının eskiye oranla daha iyi olması anlamına gelmiyor.
Kadınlarda adet düzensizliği, tüylenme, kilo alımı gibi belirtilerle kendini gösteren ve halk arasında “yumurtalıklarda kist” olarak bilinen “Polikistik Over Sendromu”nun (PCOS), zamanında tedavi edilmediği takdirde, çocuk sahibi olmada güçlük ve rahim kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiği belirtildi.