Türkiye’nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarının dümeninde farklı disiplinlerden, hayallerden ve kariyer öykülerinden gelen yetenekli, öngörülü ve yaratıcı kadınlar var. 10 sanat kurumunun 10 yöneticisinden, onları bugün bulundukları yere taşıyan, sanatla temaslarını yöneticilik noktasına ulaştıran ‘karar anı’nın öyküsünü dinledik, tanışmak isteyecekleri kadın sanatçıları sorduk. Ortaya sanat dünyamıza yön veren isimlerin kısa portreleri çıktı.
#8 MartPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 KitapFeminist sanat tarihçisi Linda Nochlin ‘Kadınlar, Sanat ve İktidar’da, kadın sanatçıların yapıtlarının itibarını iade etmek veya kanona kadın sanatçılardan oluşan bir liste eklemekle değil, ideolojik bakımdan iktidarın nasıl işlediğini göstermekle ilgileniyor.
#Kadınlar Sanat Ve İktidarSofia Coppola’nın “Lost in Translation”dan 17 yıl sonra Bill Murray’i yeniden başrole taşıdığı filmi “On the Rocks”, etkileyici bir baba ve kız ilişkisini anlatıyor. Alfred Hitchcock’un 1940 tarihli gerilim klasiğine de ilham olmuş romanın Lily James’li yeni uyarlaması “Rebecca”, korku komedisi “Bad Hair”, Yunan mitolojisine meraklılara “Blood of Zeus” haftanın diğer ‘ne izlesem’ seçenekleri... Haftanın kitabında usta yazar ve şair Murathan Mungan’ın türler arası gezen “Hamamname”si, haftanın albümünde ise Gülinler’in son single’ı “Hayatım Yıkılmış Sarayım” var.
#Dizi‘Bizans Şiir Antolojisi/4-15. Yüzyıllar’ kitabını hazırlayan Siren Çelik, “Bizans edebiyatı nedir?” sorusu eşliğinde ‘çok geniş topraklarda farklı ırktan, dilden ve dinden insanlara hükmetmiş’ Bizans’ın Yunanca, Latince, Arapça, Süryanice, Koptça, Ermenice ve Slavcadaki şiirsel dışavurumuna dikkat çekiyor.
#Bizans Şiir AntolojisiPera Müzesi, hikâyeleme konumunu resme yeniden kazandıran Portekizli ünlü feminist sanatçı Paulo Rego’yu ağırlıyor. Küratörlüğünü Alistair Hicks’in üstlendiği ‘Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi’ başlıklı sergi, sanatçının kişisel öyküsünden kesitler sunmanın yanı sıra eserleriyle faşizme, sömürgeciliğe ve ataerkil baskılara karşı nasıl mücadele ettiğini de gözler önüne seriyor.
#Paula RegoJane Hathaway ‘Darüssaade Ağası - Osmanlı Sarayı’nda Afrikalı Bir Güç Odağı’ adlı çalışmasında, haritalar ve görsel malzemeler eşliğinde adeta Osmanlı tarihini başka bir cepheden yeniden yorumluyor. Yazar, uyruklarından yalıtılmış halde yaşamak durumunda kalmış, geleneksel yönetim anlayışların tarihini de gözden geçiriyor.
#Jane HathawayTam 1.020 kilometrelik bir nehir var Fransa’da. Ülkenin en uzun nehri; Loire. Çevresindeki vadiye de adını veriyor. Güzelliğiyle pek çok sanatçıya ilham olmuş; şatoları kralları, soyluları ağırlamış; tarihe yön vermiş. O şatolardan bir ‘görülmeli’ listesi hazırladık.
#HürriyetDouglas Stuart, 2020 Man Booker Ödülü’ne değer görülen ‘Shuggie Bain’ romanında İskoç işçi sınıfının 80’li yıllarda düştüğü sefaleti anlatıyor. Neoliberalizmin ekonomi politikaları gereği kaderlerine terk edilmiş, umutları sönmüş, alkole boğulmuş ama yine de hayata tutunmaya çalışan insanların hikâyesi. Aile bağları, toplumsal çözülme, şiddet ve cinsellik hakkında çarpıcı bir ilk roman.
#Douglas Stuart1986’dan beri faaliyetini sürdüren Yeniköy-Kemerköy Termik Santralleri günümüzde 1070 MW kurulu gücüyle ülkemizde tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 2’sini sağlamasının yanı sıra tüm Muğla bölgesi ve ilçelerinin ana elektrik üretim ve dağıtım merkezi olarak ülkemiz ve bölge adına son derece hayati bir görev yapmaktadır.
#YAZARSANCI BİR: Görüntüleri izliyorum. Bir Amerikan kargo uçağı, hayli kibirli ve egoist bir şekilde Afganistan’ı terk etmek için havalanacakken... Yüzlerce Afgan, uçağa yapışmak için birbirlerini eziyor. Allah kimseyi, böyle aşağılanmış bir pozisyona, böyle bir zillete düşürmesin!
#YAZARSevgi Saygı, yeni kitabı ‘Turne Dedektifleri’nde kimi zaman büyük bir gürültünün içerisinden cılız bir sesi daha net duyabilmemiz için çekip çıkarıyor kimi zaman da bireyin konumu ve etkileşimi üzerine düşünmeye çağırıyor. “Merak uyandıran her iyi metin, kitap, isterse hiç ilginizi çekmeyen bir konuda yazılmış olsun, sizi içine çekmeyi başarır” diyen Saygı ile ‘Turne Dedektifleri’nden yola çıkarak çocuk edebiyatının bir sınırı olup olmadığını, iyi polisiye metin yazmayı, bu çağın bireydeki yansımalarını konuştuk.
#Sevgi Saygıİki yeni müze, bir bienal, bir sanat fuarı, onlarca sergi ve etkinlik... Sanat sezonu en çarpıcı ve yoğun açılışlarından birini yapıyor eylül ayında. Alanında dünyanın en saygın etkinlikleri arasında yer alan ve uluslararası sanat profesyonellerini Türkiye’ye çeken İstanbul Bienali yaklaşırken Contemporary İstanbul’un yanı sıra müze ve galeriler de en iddialı sergilerine hazırlanıyor. Bu yılın heyecanını artıran önemli gelişme ise merakla beklenen iki yeni müzenin; Arter ve Odunpazarı Modern Müze’nin art arda açılıyor olması. İşte sanat dünyasının altın sezonu...
#16. İstanbul BienaliDünyanın önde gelen dört Bizans tarihçisiyle buluştuk, şehirlerin şehrini konuştuk: Atatürk ve Jön Türkler Bizans’a nasıl bakardı? Ortalama bir Bizanslının günü nasıl geçerdi? Fatih İstanbul’da kimin intikamını aldığını söyledi? Osmanlı mimaride ve sanatta Bizans’ı aştı mı?
#İstanbulDünyanın en önemli sanat etkinliklerinden 58. Venedik Bienali başladı. İnci Eviner’in ‘Biz, Başka Yerde’ adlı eserinin yer aldığı Türkiye Pavyonu, Der Spiegel, Art Newspaper, Artnet gibi yayınlar tarafından en başarılı 10 ülke pavyonundan biri olarak gösteriliyor. İşe “Günlük basit jestler ne zaman ve nasıl siyasileşir? En insani ihtiyaç, duygu ve arzular nasıl bu kadar tehlikeli hale gelebilir?” diye sorarak başladığını söyleyen Eviner ile Venedik’te buluştuk.
#İnci Eviner‘Kursk’, Ağustos 2000’de Rus ordusuna bağlı bir denizaltıda meydana gelen ve 118 kişinin ölümüyle sonuçlanan felaket öyküsünü anlatıyor. Thomas Vinterberg imzalı yapım, belki sinemasal özellikleriyle öne çıkmıyor ama ele aldığı trajediyi tarihsel gerçeklerle alabildiğince örtüştürerek perdeye taşıyor.
#Bana Bir Aşk Şarkısı SöyleCNN TÜRK'te yayınlanan ve Buket Aydın'ın sunduğu '40' programının bu haftaki konuğu Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve görevdeki Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu. İmamoğlu, "Seçimlerde İstanbul'u alamazsanız sizin CHP Genel Başkanı olmak gibi bir isteğiniz olur mu?" sorusuna da yanıt verdi.
#40MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan "Hayatın ilk nüvesi ondandır deyince kadın, bizi var ediyor. Eli hep üzerimizde iken bizi adam ediyor. En acı imtihanlarımız ondan bile gelse yine yanı başımızdaki kadındır, yüreğimizi tamir ediyor. Biz emanete hıyanet ettiğimiz her an, onun yüreği bizi terk ediyor. Biz kadına saygı duyarken belki de kadını yok ediyoruz" dedi.
#MÜSİAD‘Sarayın Gözdesi’, üç ana kadın karakter odağında iktidar ilişkileri, yükselme hırsı ve bitmeyen entrikalar üzerine Makyavelist tatlar taşıyan bir öykü anlatıyor. Yorgos Lanthimos’un komik ve hınzırca bir bakış açısına sahip filminin bir başka özelliği de Alfonso Cuaron’un ‘Roma’sıyla birlikte başta ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Yönetmen’ kategorileri olmak üzere 10 dalda Oscar’a aday olması...
#‘Babamın Kemikleriİznik, Sarı Saltuk’un rüyası, Davud-u Kayserî’nin din-ilim aynası, Cem’in gerçekleşmeyen kehaneti, Şeyh Bedrettin’in Varidat’ı yazdığı ‘sessiz ev’i... Yazıya şöyle afili bir cümleyle giriş yapalım: İznik; Vatikan ve Kudüs’ten sonra Hristiyanlık dünyasının üçüncü kutsal kenti kabul ediliyor. Çünkü İseviliğin kurumsallaşması burada toplanan konsiller sonrası teşekkül eder. Burası aynı zamanda 1204 Latin işgali esnasında, Bizans’ın başkentliğini yapan bir şehir, Türklerin de Anadolu’daki ilk başkenti. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı, hepsi bir arada, hepsi iç içe, bizlere ‘zaman kayması’ yaşatan bir matruşka.
#BURSAMehmet Aslantuğ az konuşan ama konuştuğunda da lafını esirgemeyen isimlerden. Oyunculuğu kadar Arzum Onan’la evliliği de ilgiyle takip ediliyor. Yeni dizisi ‘Kardeş Çocukları’ için buluştuk. Birlikte geçmişin muhasebesini yaptık, yıllara meydan okuyan aşkın sırlarından ülke gündemine uzandık.
#Kardeş Çocukları