Paylaş
Santraller 26.08.2013 tarihinde özelleştirme kapsam ve programına alınmıştır. Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 07.08.2014 tarihli kararıyla özelleştirilmiş ve şirketimiz tarafından 2.671 milyar ABD doları bedelle devralınmıştır. Enerji kaynağı yerli kömür olan bu santrallerin ham madde ihtiyacı, bölgedeki kömür havzasından karşılanmaktadır.
Ören Akbelen, aynı zamanda Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) orman gençleştirme planlaması kapsamında yer alan bölgelerden biridir. Bölge, halihazırda ‘2019 yılı endüstriyel plantasyon alanı’ olarak tanımlanmış ve maden faaliyetlerine uygun olarak teslim edileceği tarafımıza bildirilmiştir.
Bir kamu hizmeti olan elektrik üretimi ve madencilik faaliyetleri, 28.11.2020 tarihinde OGM tarafından uygun görüşü ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan orman izinlerine istinaden ‘görevli şirket’ sıfatıyla yürütülmektedir. Bahsi geçen orman izinleri için ağaçlandırma bedelleri ve yıllık kullanım bedellerinin tamamı, OGM hesaplarına zamanında yatırılmıştır. İzne konu orman alanının maden faaliyetlerine uygun şekilde şirketimize teslimi ise Orman İşletme Müdürlüğü’nün sorumluluk alanındadır.
“Yeniköy-Kemerköy Termik Santralleri” olarak yangın başladığı andan itibaren ortakların Türkiye’de mevcut tüm şantiye ve işletmelerindeki iş makinaları, yangın araçları ve teçhizatlarını uzman personellerle beraber yangın bölgesine gönderdik. Sadece Termik santrallerin değil aynı zamanda bölgedeki yerleşim alanlarının da yangından etkilenmemesi için olağanüstü çaba gösterdik. Ayrıca Belarus’tan 1 adet MI26 tipi 12 ton kapasiteli helikopteri kiralayıp orman yangınlarında kullanılmak üzere tahsis ettik. Helikopter halihazırda bölgede yangın söndürme faaliyetlerinde kullanılmaktadır.
Ülkemizin yaralarını elbirliğiyle sardığımız bu dönemde, yangınların bir an önce kontrol altına alınmasını ve söndürülmesini diler, bu mücadelede canla başla çalışan herkese tekrar teşekkür ederiz.
Abdullah KELEŞ
Mühendis-Çeçen Grubu
GÜNÜN SÖZÜ
“Boğaziçi Üniversitesi’nde 150. nöbetimize çok kıdemli bir hocamız geldi. Prof.Dr. Nermin Abadan Unat. Hocamız Öğrencilerimize şöyle seslendi: ‘Ben bir ay sonra 100 yaşında olacağım. Bu ülke daha güzel günleri hak ediyor. Sizler gençsiniz; ülkenizden ümidinizi kesmeyin, dayanın!’ O diyorsa doğrudur.” Lale AKARUN
8 MİLYARLIK ÖİV VERGİSİNDEN 4 MİLYON ÖĞRENCİ UNUTULDU
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, 2020 ve 2021’in ilk 7 ayında Özel İletişim Vergisi (ÖİV) kapsamında 7 milyar 918 milyon TL toplandığını açıkladı. Adıgüzel, “İktidar, vatandaştan vergiyi topladı ama pandemi döneminde resmi rakamlara göre uzaktan eğitime erişemeyen 4 milyonu aşkın öğrenciye internet götüremedi. Vergi ödemek vatandaşın görevi. Ancak vergi yükünü halka adil olarak dağıtmak ve ödenen verginin nereye gittiğinin hesabını vermek de devletin görevi. ÖİV adı altında bugüne kadar 70 milyar TL’yi aşkın vergi toplanmış. Yalnızca 1,5 yılda toplanan vergi miktarı 8 milyara yakın. Peki, bu toplanan vergiler nereye gitti?” dedi.
Hedeflenenden daha fazla vergi toplandığına göre, sormak da bir hak değil mi?
Sellerle boğuşurken bir hatırlatma
TAŞKIN KANUNU TASLAĞI TBMM’DE BEKLİYOR
İKİ yıldır bölgesel kuraklıklardan sonra orman yangınları, sonra seller. Olağanüstü koşullardan geçiyoruz. Aslında geleceğe ne kadar hazır olduğumuzu test ediyoruz.
Kuraklıkla kavrulduk, yangınla yandık şimdi de sellerle boğuluyoruz. Uzmanlar “İklim değişti” diyor ama o zaman uyum sağlamak için biz niye değişemedik? Değişim ve uyum için eylem planlarımız var mı? Uygulamaya geçirildi mi? Eksikliklerimiz neler? Bunları tespit ettik mi?
Daha önce de yazmıştık kuraklık ‘kavuracak’ diye. Bazı bölgelerde çiftçilerimiz çok etkilendi. Kuraklık önümüzdeki yıla da sarkarsa ne yapacağız? Bugünleri arar mı olacağız?
Bu nedenle daha kötü koşullar için şimdiden hazırlık yapmamız gerekmiyor mu? Herkes birbirini suçluyor ama uygulanabilir bir çözüm planı öneren olmadı şimdiye kadar.
Aslında son 10 yıldır ‘Ulusal Su Planı’ dahil birçok planı hazırladık. Şimdi uygulama zamanı değil mi? Neden geç kalıyoruz...
“Su Politikaları Derneği” Başkanı Dursun Yıldız aradı. “Sellerle boğuşuyoruz. Birçok öneri getirildi. Gündelik siyasete alet edilmemiş olanlarının çoğu doğru. Ancak neden kimse TBMM Gündemindeki Taşkın Kanunu Taslağı’ndan söz etmedi. O taslağın yine Meclis’teki Su Kanunu Taslağı’yla birlikte ele alınması gerektiğinden neden söz etmiyoruz? Kanunlar çıksa da kurumsal yapımız uygulamalar hazır mı? Bunları neden konuşmuyoruz acaba?” diye sordu. Değiştirmemiz gereken çok şey var, dedi.
Gerçekten neden acaba?
MESAJ PANOSU
“HAKARET içeren sosyal medya paylaşımını beğenmek hakaret suçunu oluşturmaz.” (Yargıtay 5.Ceza Dairesi, 2013/5598E)
BİLİYOR MUSUNUZ?
BANKA PROMOSYONU MEMUR VE İŞÇİYE
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in, belediyenin memur ve işçilerinin yüzünü güldürerek; memur, sözleşmeli memur, işçi statüsünde çalışan 1.994 personele, 6 bin 160 TL olan promosyonun tümünün kendilerine dağılacağını açıkladığını...
ATAŞEHİR Belediyesi’nin el emeği ürünleriyle aile ekonomisine katkı sağlamak isteyen kadınlar için 23 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında Atatürk Mahallesi Turgut Özal Bulvarı Sanat Parkı’nda (Metropol AVM Önü) ‘Kadın Emeği Pazarı’ açacağını...
TSUNAMİ OLUR MU
DEPREM Komisyonu Üyesi, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin’in, 17 Ağustos 1999 depremi ile ilgili olarak “Türkiye deprem gerçeğiyle yüzleşmiyor. Niye Afet Bakanlığı kurmuyoruz? Bu yangın, sel ve heyelandan sonra tsunami gelebilir” dediğini...
TÜRK basınının duayen ismi, Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras’ın ölümünün 4. yıldönümünde bugün Aşiyan’daki kabri başında anılacağını....
Paylaş