Kadın Akademisyen haberleri sayfasında Kadın Akademisyen hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1551 Kadın Akademisyen haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
‘Türkiye’de Yükseköğretimdeki Cinsiyet Eşit(siz)liği’ raporuna göre, her 10 akademisyenden 4’ü kadın. Son 35 yılda üniversitelerde kadın ve erkek bilim insanları arasındaki makas küçülse de rektörlük ve profesörlük düzeylerinde kadınların oranı yüzde 35’in altında. Eşitsizliğin en büyük olduğu bölge ise Güneydoğu Anadolu.
#Kadir Has ÜniversitesiAvrupa İstatistik Ofisi’nin yeni yayınladığı verilere göre, Türkiye’de araştırma, teknoloji, sağlık, mühendislik ve Ar-Ge alanlarında faaliyet gösteren bilim kadını oranı yüzde 45 oldu. Yüzde 41’lik AB ortalamasının üstüne çıkan Türkiye, Almanya, Fransa ve İngiltere’yi geçti.
#GazetehaberleriÜniversitelerimizdeki kadın akademisyen sayısının yıldan yıla artışını memnuniyetle gözlemliyoruz. 1980’li yıllarda kadın öğretim elemanı oranı yüzde 28’lerde iken bu oran 2000’lere geldiğimizde yüzde 36’lara ulaşıyor. Günümüzde ise kadın öğretim elemanı oranı yüzde 45’lerde.
#ÜniversiteYÖK, özellikle boşalan dekanlık koltuklarına her üniversitenin en az bir kadın dekan ve rektör yardımcısı ataması yapılmasını istedi. Devlet üniversitelerinde şu anda 2, vakıf üniversitelerinde ise 7 olmak üzere Türkiye’deki 174 üniversitede 9 kadın rektör bulunuyor.
#YÖK27 yıldır Amerika’da yaşıyor. New York’ta Columbia Üniversitesi’nde 13 yıldır ekonomi dersi veriyor. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Amerika’da akademik kariyerini tamamlayan Prof. Dr. Seyhan Erden ile görev yaptığı Columbia Üniversitesi’nde buluştuk.
#Prof. Dr. Seyhan ErdenTürkiye’de yükseköğretim son yıllarda oldukça büyük bir genişleme yaşadı. Son 10 yılda yükseköğretim kurum sayısı yaklaşık üç kat, okuyan öğrenci sayısı da iki katından fazla arttı. Her ilde bir üniversite politikası sonunda, her ilde en az bir üniversite kuruldu. Dahası, yatay ve dikey geçişleri kolaylaştıran düzenlemeler yapıldı. Ancak, bütün bu gelişmelere rağmen yükseköğretime olan talebin giderek artmaya devam ettiği ve edeceği açıkça görülüyor.
#Kadın AkademisyenYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de özellikle son yıllarda kadınların yükseköğretime erişimi ve akademideki ağırlığı arttı. Yükseköğretime kayıtlı öğrenci sayısında geçen yıl kızların oranı erkekleri geçerek yüzde 50,8’e ulaştı.
#Yükseköğretim KuruluYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de özellikle son yıllarda kadınların yükseköğretime erişimi ve akademideki ağırlığı arttı. Yükseköğretime kayıtlı öğrenci sayısında geçen yıl kızların oranı erkekleri geçerek yüzde 50,8’e ulaştı.
#YÖKKadın istihdamına yönelik gerçekleştirilen 'İş-Pozitif' tanıtım toplantısına katılan Emine Erdoğan, "Türkiye olarak son 20 yılda eğitimden istihdama, kadınların hak ve fırsatlardan eşit yararlanmaları için kapsamlı destek mekanizmaları oluşturduk. Kadınların toplumsal her alanda önlerine çıkan engelleri kaldırmak için var gücümüzle çalıştık. Çünkü inanıyoruz ki biz kadını ve erkeğiyle güçlü bir milletiz. Türkiye Yüzyılına koyduğumuz hedeflere de ancak birlikte omuz omuza yürürsek ulaşabiliriz" ifadelerini kullandı.
#Emine ErdoğanCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken Türkiye yükseköğretiminde kadınlarımızın yürüdüğü yolu ifade edebilmek ve bu zorlu süreci desteklemek için atmamız gereken adımları değerlendirmek gerekiyor. Kadınlarımızın eğitim, araştırma ve teknolojide gösterdiği başarılar ülkemiz için büyük gurur kaynağı.
#Konuk YazarSelçuk Yaşar Ödülü’nün bu yılki sahibi, sıfır karbon emisyonlu elektrikli arabalar teknolojisi, Lityum iyon pil ve süper kapasitör teknolojileri, temiz enerji teknolojileri ve sürdürülebilir üretim teknolojisi konularında çalışmalar yapan, Kaliforniya Üniversitesi Riverside Kampüsü Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihri Özkan oldu.
#Selçuk Yaşar ÖdülüSelçuk Yaşar Ödülü'nün bu yılki sahibi Kaliforniya Üniversitesi Riverside Kampüsü Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihri Özkan oldu. Sıfır karbon emisyonlu elektrikli arabalar teknolojisi, Lityum iyon pil ve süper kapasitör teknolojileri, temiz enerji teknolojileri ve sürdürülebilir üretim teknolojisi konularında çalışmaları olan Prof. Dr. Özkan, Kaliforniya Üniversitesi'nin 112 yıllık tarihinde 'Mucit Ödülü' alan ilk kadın akademisyen olma gururunu da taşıyor.
#Selçuk Yaşar ÖdülüYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada “Yükseköğretimde rektör, dekan, bölüm başkanı, yüksekokul müdürü gibi yönetici konumundaki kadın oranının da AB ülkeleri ortalamasının çok üzerinde. AB ortalaması yüzde 24’ken Türkiye’de bu oran yüzde 28’den bu yıl yüzde 32’ye yükseldi. Üniversitelerde 84 bin 398 kadın akademisyen görev yapıyor” dedi.
#YÖKİstanbul-Berlin arasında yaşayıp üreten Menekşe Toprak yeni romanı ‘Dejavu’da, ana karakteri olan kadın akademisyenle birlikte Suat Derviş’in izini sürüyor. Bu vesileyle günümüz kadınlarının da pek farklı bir yaşamı olmadığını, yaşam ve varlık mücadelelerinin benzer olduğunu anımsatıyor.
#DejavuMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Sancaktepe'de düzenlenen konsere katıldı. Konser öncesi konuşan Bakan Özer, "Başörtüsü, kat sayı uygulamasının yol açmış olduğu eğitim sistemindeki problemler çözülürken, diğer taraftan da kız çocuklarımızın, kadınlarımızın eğitimle buluşmaları güçlendi. Artık Türkiye, toplumunun tüm kesimleriyle barışık, tüm vatandaşlarına eğitim hizmeti sunmaktan mutluluk duyan bir ülke" dedi.
#8 Mart Dünya Kadınlar GünüMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Sancaktepe'de düzenlenen konsere katıldı. Konser öncesi konuşan Bakan Özer, "Başörtüsü, kat sayı uygulamasının yol açmış olduğu eğitim sistemindeki problemler çözülürken, diğer taraftan da kız çocuklarımızın, kadınlarımızın eğitimle buluşmaları güçlendi. Artık Türkiye, toplumunun tüm kesimleriyle barışık, tüm vatandaşlarına eğitim hizmeti sunmaktan mutluluk duyan bir ülke" dedi.
#Milli Eğitim Bakanı8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Türkiye’de ve akademide kadının yerini Altınbaş Üniversitesi'nin dört kadın dekanı bir araya gelerek değerlendirdi. Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Leyla Ateş, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özsoy ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurcan Perdahcı, toplum içinde kadının camdan bir tavan ile engellendiği ve olması gerekenden çok daha fazla çaba sarf etmek zorunda kaldığı değerlendirmelerini yaptılar.
#8 Mart Dünya Kadınlar GünüKadın eğitim, yaş, medeni hal, deneyim gibi faktörler fark etmeksizin her sektörde emeğiyle varlık gösterebilmek için ciddi bir mücadele içinde. Aile içinden iş yaşamına kadar neredeyse hayatın her kademesinde kimlik, eğitim, sağlık, emek boyutunda ciddi ve oldukça sancılı bir varoluş mücadelesi veriliyor. Özellikle çalışma hayatında neredeyse her sektörde eşitsizliğin iklimi farklı hissediliyor.
#Akademide Kadının YeriTaliban'ın Afganistan'da yönetimi yeniden ele geçirmesiyle milyonlarca Afganistanlıda, özellikle de kadınlarda "20 yıl öncesine döner miyiz?" korkusu doğdu. Peki bir önceki Taliban iktidarında Afganistan nasıl bir yerdi? Afganistanlı kadınları neler bekliyor? Arşivden fotoğraflar eşliğinde geçmişte geleceğin izini sürdük...
#AfganistanÖğretim üyesi Prof. Dr. Feza Can ile araştırma görevlisi Dr. Başak Ulaşlı güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarıyla terörden arındırılan Amanos Dağları'nda gece kurdukları özel platformla sabahlıyorlar. İki kadın akademisyen, işlerinin detaylarını anlattı.
#AmanoslarİSTANBUL Valiliği’nin koordinasyonu ve İstanbul Üniversitesi’nin katkılarıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “İstanbul’daki Çalışma Hayatında Kadının Rolü” programı düzenlendi. Programda konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya; ‘’Ülkemiz, milletimiz ve şehrimiz için emek veren tüm kadınlarımızla, hayatı paylaşmaktan onur duyuyoruz” dedi.
#ValiYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, sosyal medya hesabından yayımladığı bir mesajla, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Saraç mesajında, “Ülkemizdeki kadın öğretim üyesi, sayısı birçok Avrupa ülkesinin üstünde. Araştırma görevlilerimiz arasında kadın araştırma görevlileri erkeklerden daha fazla sayıda” dedi.
#YökAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, mimar, avukat ve bankacıların yarıya yakınını, hakimlerin yüzde 46'sını, büyükelçilerin yüzde 25'ini, öğretmenlerin ise yüzde 60'ını kadınların oluşturduğunu belirterek, "Yükseköğretimde kadın akademisyen oranımız yüzde 45 seviyesinde. Bu AB ortalamasının tam 5 puan üstünde bir oran." dedi.
#Kadın GirişimcilikAysima Altınok, Türkiye’nin ilk kadın beyin cerrahı olarak tarihe geçti. Kafasına koyduğunu yapan bu güçlü kadın, hayatını hastalarına adadı. Hiç evlenmedi ve çocuğu da olmadı. Ama o meslek hayatı boyunca çalışıp kazandığı ne varsa, büyük çoğunluğunu kız çocuklarını okutmaya adadı. Türk Eğitim Vakfı bağışçısı olan 92 yaşındaki Aysima Altınok’u, iki tıp öğrencisi bursiyeri ziyaret etti. Geleceğin doktorları Melis ve Aslı Nur, onu hem bir anne hem de bir idol olarak görüyor.
#Gazetehaberleri8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi, üniversitelerdeki kadın akademisyen sayılarında son yıllardaki artış dikkat çekiyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre, Türkiye'deki 170 bin 561 akademisyenin yüzde 45'i kadınlardan oluşuyor. 2002'de yüzde 13,5 olan kızların yükseköğretimde net okullaşma oranı, Ekim 2020 itibarıyla yüzde 48,12'ye yükseldi.
#KadınMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Tekli eğitime geçiş ve okul öncesi eğitim hedefimiz, uzaktan eğitim, okullardaki deprem güçlendirme faaliyetleri ve meslek liselerinin atölye altyapısı gibi özel önem verdiğimiz alanlar için MEB yatırım bütçesini, 5.8 milyar liradan yüzde 94 artırarak 11.3 milyar liraya çıkartıyoruz" dedi.
#Eğitim