Üniversiteye son bir adım kala tercihlerin yeniden gözden geçirildiği bu günlerde, alanında uzman, sektöründe öncü isimler karar vermenize yardımcı olmak için size geleceğin mesleklerinin neler olduğunu kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlatıyor.
#Süper Kariyerler Geleceğin Mesleklerini AnlattıTeknoloji insanı bilmediği bir ihtiyaç veya problemle tanıştırıp sonrasında çözüm ve satın alınabilecek hizmetler sıralamakta usta. Sürücüsüz otomobiller buna iyi bir örnek... Ancak henüz bunları coşkuyla bekleyen, “Ah bir gelse” diyen kimseyle karşılaşmadım. Günün birinde kullanılacaklar fakat o dünya henüz bu dünya değil.
#Umut Fırat EroğluTeknoloji geliştikçe kullandığımız ulaşım araçları da dönüşüme uğruyor. Birçok firma geleceğin kişisel ulaşım araçlarının havadan olacağı öngörüsüyle özel çalışmalar yapmaya başladı. Çok uzak olmayan bir gelecekte insanlar evlerinden işlerine, alışverişe ya da gezmeye uçarak gidebilecek.
#Jetson ONEBu devirde çocukları ekrandan uzak tutmak kolay değil. Uzmanlar çocuklara belirli bir yaştan sonra ve belirli sürelerde çizgi film izletmeyi tavsiye ediyor. Biz de çocuklarla çizgi film izlemeye bayılıyoruz. İşte programları seçerken dikkat ettiğimiz bazı noktalar...
#ÇocukKuralların, baskının olmadığı, tüm alışverişlerde kripto paranın kullanıldığı, özgürlüğün sınırsız olduğu bir toplum hayaliyle yola çıktılar ama sonuç hüsran oldu. İşte üç meraklı milyonerin dev bir fiyaskoya dönüşen çılgın projesi...
#Kripto ParaABD’li milyarder Jared Isaacman, SpaceX şirketinin Uluslararası Uzay İstasyonu’na düzenleyeceği ilk turistik uzay uçuşu için dört adet yolcu bileti satın aldığını açıkladı. Isaacman, yanında götüreceği üç kişiyi yapılacak çeşitli çekilişlerle belirleyeceğini söyledi.
#GazetehaberleriÇalışmaya başladığım ilk yıllarda herkesin bilgisayarı yoktu. Herkesin bilgisayarı olmadığı gibi çok az bilgisayarın internet bağlantısı vardı. İnternet için dial-up dediğimiz bir teknoloji kullanılırdı ve internet için ayrı, telefon hattı için ayrı tarifelerden ücretler ödenirdi. Bu teknolojiyle internete bağlandığımız an modemimizden çok garip bir ses gelirdi ve bu artık internet dünyasında olduğumuzu gösterdiği için bize ayrı bir mutluluk verirdi.
#Alev AkkoyunBir Hanna-Barbera klasiği olan ‘Scooby-Doo’, sevimli, dağınık ve kocaman yürekli Danua cinsi bir köpekle karakter olarak benzer özelliklere sahip bir çocuğun, birlikte büyüyerek yeşerttikleri dostluk üzerineydi. Bu ikilinin yakın arkadaşları Velma, Fred ve Daphne’yle hırslı bir kötüye karşı verdikleri mücadeleyi anlatan ‘Scoob!’ ise yalnızlık, vefa, dayanışma, özgüven gibi temalara ilişkin mesajlarla yüklü bir film.
#YazarBizim jenerasyonun çok iyi bildiği Jetgiller, sizce ilk olarak ne zaman yayınlandı? Hani arabaların havada uçtuğu, cep ve tablet telefonların yaygın kullanıldığı, evde robotların cirit attığı bu çizgi filmin ilk yayınlandığı 1962 yılında, henüz televizyonlarımız siyah beyazdı. Aradan geçen süre zarfında çizgi filimde gördüklerimizin birçoğunun hayatımıza girdiğini görebiliyoruz. Önce filmini izliyoruz sonra yaşıyoruz anlayacağınız. Koronavirüs nedeniyle yaşayacaklarımızı, daha öncesinden izlediklerimiz gibi…
#Bursaİbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) Felsefe Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Enis Doko, insanların sosyal medyada gördüğü paylaşımlara karşı duygularına hakim olmak, mantık safsatalarına ve propagandaya kanmamak ve doğru bilgiyi yanlıştan ayırt edebilme çabasında olmak için birden fazla alternatifi zihninde bulundurarak düşünme gibi felsefecilere özgü zihni savunma sanatı yeteneğine ihtiyacı olduğunu söyledi.
#Sosyal Medyaİşsiz bırakacak, meslekler tarihe karışacak, dünyayı robotlar yönetecek gibi ürkütücü senaryolara rağmen yapay zekâ tüm hızıyla gelişmeye ve hayatın her alanına girmeye devam ediyor. Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) tarafından düzenlenen Yapay Zekâ Paneli’ne katılan KoçDigital Genel Müdürü Önder Kaplancık, Microsoft Global Yapay Zekâ Kıdemli Müdürü Didem Ün Ateş ve Kıdemli Avukat Ceylan Necipoğlu ise yapay zekânın elektrik ve internet bulunduğundaki gibi iş alanında büyük değişikliklere önayak olmakla birlikte yepyeni iş alanları doğuracağını söylüyor.
#Yapay ZekaRobotlarla yaşamaya ne kadar hazırsınız? Evinizi veya işyerinizi robotlarla paylaşma fikri kulağınıza nasıl geliyor? İngiliz araştırma şirketi Oxford Economics’e göre 2030’a kadar 20 milyon işçinin yerine robotlar geçecek. Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Akın’la bu alandaki son gelişmeleri konuştuk. Prof. Akın, yapay zekâ konusunda araştırmalar yapıyor, zeki robotlar tasarlıyor ve dünyanın en büyük robot yarışması RoboCup’ı 2011’de İstanbul’da düzenleyen kişi. İyi haber: Akın’a göre yapay zekâyla rekabet, bizim kuşağımızın sorunu olmayacak.
#İpek İzciNew York Times’ın polemik tsunamisi yaratan “Yetenekli ve varlıklı Türkler kitleler halinde Türkiye’yi terk ediyor” başlıklı haberinden sonra gördüklerim:Yetenekli mi bilmem, ama varlıklı Türklerin bir kısmı hâlâ akşamüstleri Lucca’da, kalan kısmı Papermoon, Da Mario ve Galvin’de takılmaya devam ediyor.
#Onur BaştürkMuğla'da yaşayan lise öğrencisi Melek Günay (15), gündüzleri okulda eğitim gördükten sonra eve döndüğünde yemek yapıyor, inek sağıyor, keçi otlatıyor. Anne babası ayrı olan babasıyla kalan, aynı zamanda 9 yaşındaki kardeşinin de sorumluluğunu taşıyan Günay, çobanlık yaparken ders çalışıyor. Öğretmeninin kurduğu Jetgiller Gençlik ve Spor Kulübü’nde futbol oynayan Günay’ın hedefi, orta sahada top koşturan bir fulbolcu olmak.
#DERS